Wat is crypto staken?

Een term die we steeds meer voorbij horen komen in de cryptowereld is staking. Bij steeds meer online brokers is het mogelijk om crypto te staken, waardoor het voor meer mensen toegankelijk wordt. Het grootste pluspunt van staking is dat je erg eenvoudig en zonder veel moeite toch rendement kunt halen uit je geld. Staken levert momenteel veel meer op dan sparen bij een bank. Het is echter een relatief nieuw begrip, dus nog niet iedereen is even overtuigd. Toch is crypto staken een absolute aanrader. Sluit je aan bij een online broker, zoals bij Bitvavo, en begin vandaag nog met het staken van crypto!

Hoe werkt crypto staken?

Crypto staken

Crypto staken werkt eigenlijk heel simpel. Je kunt het vergelijken met geld sparen op een spaarrekening. Staking is niets anders dan het aankopen van een bepaalde cryptomunt, om deze munt vervolgens voor een langdurige periode vast te houden. Tijdens deze periode kun je de munt dus niet verhandelen. Wel krijg je na afloop van de periode een beloning in de vorm van rendement, die te vergelijken is met de rente die je ontvangt over je spaarrekening. Hoe hoog het rendement is, is afhankelijk van de coin, bij welke online broker je bent aangesloten en hoe  lang de staking periode was. Meestal staat dat duidelijk op de website of app van je online broker aangegeven.

Voordelen van staking

Naast dat crypto staken erg makkelijk is en weinig tijd kost, zitten er meer voordelen aan staking verbonden. Een eerste voordeel is dat staking een stuk energiezuiniger is dan mining. Simpel gezegd zijn miners verantwoordelijk voor het controleren van de geldigheid en het verwerken van transacties van cryptomunten. Minen vergt veel werk van computers en kost dus enorm veel energie, wat het erg slecht maakt voor het milieu. Staken is veel energiezuiniger dan minen.

Daarnaast draag je met staking bij aan de veiligheid van de munt die je staket. Alle knooppunten in een blockchain netwerk blijven eerlijk door staking. Als iemand fraude wil plegen door een niet bestaande deal toe te voegen aan de blockchain, dan zal een knooppunt in de blockchain netwerk deze automatisch weigeren. Op deze manier hebben fraudeurs dus geen kans om valse deals toe te voegen aan de blockchain, waardoor het netwerk in zijn geheel veiliger wordt.

Een derde voordeel is dat vaak het hoogste rendement valt te behalen op coins die het meest stabiel zijn. Dat is het tegenovergestelde van hoe het normaal werkt met beleggen in aandelen of cryptomunten. Over het algemeen is het zo dat hoe meer risico je loopt, hoe hoger het rendement is. Met staking is dat dus niet het geval. Daar staat dan wel weer tegenover dat je met staking nooit heel rijk wordt, maar het is wel een makkelijke manier om wat extra geld te verdienen.

Geld verdienen met staking

Zoals eerder al aangegeven, zijn er behoorlijk wat factoren die bepalen hoeveel je verdient met staking. Dan moet je denken aan de online broker, aangezien die de voorwaarden mede bepaalt, maar ook aan de munt zelf natuurlijk. Ook de periode dat je gaat staken is van belang. Ben je van plan te staken voor een aantal maanden, dan moet je niet rekenen op een rendement van meer dan een handvol procenten. Wil je crypto een jaar of langer staken, dan loopt het rendement procentueel gezien al snel flink omhoog.

Waar kan ik crypto staken?

Je kunt staken door de munten te bewaren in een eigen wallet, bijvoorbeeld een hard wallet. Vind je dit te ingewikkeld, kun je ook gemakkelijk staken via een dienst. Dit zorgt er niet alleen voor dat je geen rekening hoeft te houden met allerlei lastige en technische details, maar ook dat je van alle andere zaken op het platform kan genieten.

Er zijn tegenwoordig meerdere platformen die zich hebben toegelegd op en gespecialiseerd in het staken van crypto. Elk platform kenmerkt zich door unieke eigenschappen, maar het principe van staken blijft natuurlijk overal hetzelfde. We laten je vier platformen zien waar wij het meest enthousiast van worden als het gaat om het crypto staken.

Crypto staken bij Bitvavo

Bitvavo exchange

Het is bij lang nog niet alle online brokers mogelijk om te staken. Ook is het met slechts een beperkt aantal munten mogelijk om te staken. Het is daarom belangrijk om je online broker zorgvuldig te kiezen als je wil staken, aangezien hun staking aanbod aantrekkelijk moet zijn. Bij Bitvavo is dat zeker het geval. Het is mogelijk om 16 verschillende cryptomunten te staken bij de Nederlandse online broker. Het rendement kan bij BitVavo behoorlijk verschillen per munt. Jaarlijks kan het namelijk uiteenlopen van 0,79% tot ruim 12%.

Bitvavo onderscheidt voor zijn staking diensten twee typen namelijk, off-chain en on-chain staking. Zowel met off-chain als on-chain kun jeals Bitvavo gebruiker winst boeken, waarbij er wel een verschil is. In het geval van off-chain staking, verdien je beloningen door de digitale valuta’s op je Bitvavo account ter beschikking te stellen. Dit levert jou een bepaald percentage aan winst op uitgedrukt in de crypto die je beschikbaar stelt.

In het geval van on-chain staking kun je actief bijdragen aan het goedkeuren van transacties op een proof-of-stake blockchain. On-chain staking wordt daarom vergeleken met crypto minen. Met een minimum aan een bepaalde cryptocurrency, kun je transacties valideren. Voor het valideren en dus on-chain staking, word je beloond. Op dezelfde manier als bij off-chain staking, ontvang je passief crypto.

Staking vergoeding bij Bitvavo

Je wilt sowieso weten wat je eraan verdient. De Bitvavo staking opbrengsten worden met twee factoren gecalculeerd. In het eerste geval krijg je het huidig percentage aan beloning zoals aangegeven op je Bitvavo account. Het is bij sommige crypto’s een vast percentage, dat wordt vastgesteld door staking regels van het onderliggende protocol. Bijvoorbeeld 0,000123 ONT aan beloning per dag per ONT beschikbaar gesteld voor staking.

Hiertegenover staat het percentage voor beloning niet vast, bij andere cryptocurrencies. In dit geval verschilt het van moment tot moment. De hoeveelheid cryptocurrency die je beschikbaar stelt voor staking, kan hierbij bepalend zijn voor het percentage dat je aan beloning krijgt. Dit was de eerste factor.

Bij factor twee draait het om de hoeveelheid en waarde van cryptocurrency die je aanhoudt op je Bitvavo account en die ondersteund wordt. Iedere dag wordt het gemeten, waarbij Bitvavo iedere dag naar de laagste hoeveelheid en waarde aan ondersteunde digitale valuta kijkt. Open orders worden eventueel door Bitvavo meegenomen.

Veiligheid van staken bij Bitvavo

Wat je natuurlijk wilt weten, is als je crypto bezit veilig is gedurende staking. Is er een staking Bitvavo risico? Bitvavo heeft aan de risico’s gedacht. Daarom zijn er ook verschillende maatregelen getroffen om deze zoveel als mogelijk tot een minimum te beperken. Een daarvan is de Twee-Factor Authenticatie (2FA) instelling voor het inloggen. Je kunt dit ook instellen voor het opnemen van verschillende digitale valuta’s.

Daarnaast worden tegoeden van Bitvavo gebruikers veilig opgeslagen bij een onafhankelijke stichting genaamd Stichting Bitvavo Payments. Deze is compleet onafhankelijk van Bitvavo B.V. De cryptocurrencies van gebruikers kunnen daardoor niet beïnvloed worden door resultaten van Bitvavo. Voor veilige opslag van cryptocurrencies van gebruikers wordt gebruikgemaakt van zogenaamde cold wallets.

Deze zijn offline apparaten die de stichting beheert, en zijn zo hacker ongevoelig. Bovendien werkt de stichting samen met externe Custody Providers. Hierbij zijn er diverse externe verzekeringen afgesloten tot een bedrag van € 255 miljoen. Deze maatregelen heeft Bitvavo ingebouwd om risico’s zoveel als mogelijk te minimaliseren. Voor extra veiligheid maakt de stichting uiteindelijk gebruik van multisignature wallets.

Op deze manier hebben slechts enkele medewerkers toegang tot tegoeden van Bitvavo gebruikers.

Crypto staken bij Binance

binance exchange

Bij Binance is het aantal munten dat je kunt staken net iets hoger. In totaal heeft de online broker een aanbod van 21 verschillende cryptomunten. Het is vaak nog lastig in te schatten hoe hoog het jaarlijkse rendement bij Binance is, omdat het pas sinds maart 2020 mogelijk is om te staken bij de online broker. Omdat maart 2020 nog relatief recent is, is het vaak lastig om in te schatten hoeveel rendement crypto staken bij Binance heeft. Binance gebruikt daarom vaak vrij grote marges als indicatie.

Al met al vormt staking een mooie manier om wat extra geld te verdienen. Schatrijk zul je er niet van worden, maar het kan op de lange termijn behoorlijk wat geld opleveren. Als de koers van de cryptomunt ook nog een stijgt, kan het alsnog een behoorlijk lucratieve onderneming zijn. Je rendement wordt immers uitbetaald in crypto, dus als die munten meer waard zijn geworden in de tussentijd, dan levert je dat dus uiteindelijk meer euro’s op. De risico’s van crypto staken zijn verder minimaal en er zitten genoeg voordelen aan verbonden.

Staking vergoeding bij Binance

In de lijst van cryptovaluta voor vaste staking zie je de Binance staking opbrengsten direct. Dit zie je ook terug in de lijst van DeFi projecten die door Binance voor staking worden aangeboden. Wat je aan beloning ontvangt, wordt in percentages uitgedrukt. Je kunt hierbij denken aan APY, of annual percentage yield. Je kunt zo een berekening voor jezelf maken wat jouw minimale inzet aan cryptovaluta per jaar zou opleveren met staking op Binance.

De beloning die je ontvangt, hangt ook af van hoelang je je cryptovaluta hebt vastgezet. Dit brengt ons op het onderwerp van het staking Binance risico. Zo is uitbetaling gegarandeerd als je doet aan vaste staking. Zelfs als de markt daalt. Terwijl bij de DeFi staking het er anders aan toegaat. Want Binance neemt geen verantwoordelijkheid voor risico’s op de chain.

Veiligheid van staken bij Binance

Binance is al met al een betrouwbare internationale exchange. In het verleden zijn zij er ook in geslaagd, op tijd in te grijpen om risico’s te voorkomen. Toch is Binance jammer genoeg ook slachtoffer van hackers geweest. Gebruikers van Binance kunnen wel een aparte wallet dienst aanvragen. Om te voorkomen dat je gehackt wordt, heb je een sterk wachtwoord nodig en 2FA protocollen. Als gebruiker heb je zo het maximale gedaan om hackers buiten te houden.

Toch blijft het risico bestaan en is een cold wallet de veiligste optie om je crypto op te slaan. Wanneer je wilt verhandelen of staken, is het slim om alleen dat deel van je cold wallet op de spot wallet van Binance te plaatsen. Voorkom dat jouw heel vermogen verloren gaat aan hackers. Trouwens, het is Binance zelf die aangeeft dat DeFi projecten een hoog risico vormen voor investeerders.

Crypto staken bij Bitcoinmeester

Bitcoinmeester logoVanaf de oprichting in 2017, kun je met de Nederlandse broker, BitcoinMeester, cryptocurency verhandelen. Nu kun je ruim 200 soorten cryptocurrency op het platform verhandelen. Je kunt deze broker gerust vertrouwen want hij is geregistreerd bij de Nederlandsche Bank. Hij voldoet 100% aan de strenge eisen van de Nederlandse en Europese cryptowet. Niet zo lang geleden is een aankondiging door BitcoinMeester gedaan, namelijk op maandag 18 januari 2021.

Je kunt momenteel aan staking doen met 15 verschillende cryptocurrency. Deze zijn 1INCH, ARK, BTC, BCH, ADA, ATOM, DAI, ETH, ICX, KAVA, KSM, LTC, DOT, USDT, XTZ en als laatst XRP.

Staking vergoeding bij Bitcoinmeester

Voor elke cryptocurrency die ondersteund wordt voor staking, zijn de BitcoinMeester staking opbrengsten uitgedrukt in percentages op jaarbasis. Voor elke coin is dit percentage anders en het is flexibel, wat betekent dat de percentages kunnen stijgen of dalen. Het zit zo, jouw beloning wordt elke 24 uur, 1 keer en wel ‘s nachts, uitgekeerd. Belangrijk om te weten, is dat je je crypto minimaal 24 uur beschikbaar moet hebben gesteld voor staking, om de beloning uitgekeerd te krijgen.

Je kunt altijd nog jouw coins verwijderen uit de staking wallet. Als je crypto minder dan 24 uur heeft gestaan voor staking, ontvang je dus geen beloning. Als je je crypto 24 uur of langer beschikbaar stelt, ontvang je beloning. Je kunt de beloning direct verplaatsen naar je gebruikelijke wallet. Dit voordeel biedt BitcoinMeester om risico’s te minimaliseren. Je kunt je beloning ook verhuizen naar een cold wallet om zo risico’s te minimaliseren.

Veiligheid van staken bij Bitcoinmeester

Nederlandse crypto bedrijven zijn bij wet verplicht een complete verificatie uit te voeren. Het doel hiervan is om onder andere witwaspraktijken tegen te gaan. Daarom verplicht Bitcoin Meester zijn gebruikers om een identiteitscontrole, woonplaats controle en mobiele telefoonnummer controle uit te voeren. Daarnaast moet je ook een selfie sturen met je paspoort in je hand.

Ondanks crypto bedrijven normaliter niet gezien worden als volwaardige financiële instellingen, zijn deze verificaties verplicht. Bitcoin Meester is uiteindelijk officieel geregistreerd bij De Nederlandsche Bank. Dit biedt zekerheid aan gebruikers tegen mogelijke risico’s. Het advies vanuit BitcoinMeester is dat gebruikers een tweede beveiliging registreren voor het inloggen. Dit is gemakkelijk met Google Authenticator te doen via het Bitcoinmeester dashboard.

Crypto staken bij Celsius Network

celsius network staken

Staken via Celsius Network werkt net weer op een andere manier dan bijvoorbeeld bij Binance of Bitvavo. Bij die twee platformen kun je direct de valuta kopen en vastzetten in je wallet, bij Celsius Network gaat dat anders. Dit platform wordt meer gezien als een spaarrekening waar je de crypto vast kunt zetten. Je handelt dus niet op Celsius Network, maar gebruikt het platform alleen om je crypto vast te zetten en vervolgens te staken.

Doordat Celsius Network zich alleen bezighoudt met het vastzetten en het staken van crypto, krijg je gemiddeld hoge rentepercentages. Voor Bitcoin staking ligt dit percentage rond de 8,5. Altcoins kennen een rente van ongeveer 4 procent. Stablecoins kennen de allerhoogste rente, namelijk 10 procent.

admin

Inhoudsopgave

Bessie

Hoi! Mijn naam is Bessie en ik ben verantwoordelijk voor het plaatsen van de blogs op Aandelenkopen.nl! Met een achtergrond in marketing en communicatie ben ik hiernaast actief in de aandelen wereld. Heb je een vraagje of een artikel? Laat gerust een berichtje achter!

Gerelateerde artikelen