crypto stakenCrypto staken is een term uit de wereld van cryptovauta. De term klinkt heel ingewikkeld, maar laat het ons uitleggen. Iemand die aan crypto staken doet, houdt cryptovaluta vast in zijn cryptowallet om zo de werking van de blockchain te ondersteunen. Dit wordt gedaan in ruil voor een beloning aan de gebruiker door het platform achter de valuta.

Vroeger waren dergelijke systemen gebaseerd op het Proof of Work principe. PoW, de afkorting van Proof of Work, werd ingezet voor crypto die gemined moeten worden om nieuwe blocks in de blockchain te kunnen verifiëren of valideren. Dit kost veel energie om uit te kunnen voeren. Hoe groter jij als miner was, hoe meer voordeel je aan de hand van het Proof of Work systeem ontving. Daarom is crypto staken gebaseerd op het Proof of Stake principe. Hierbij wordt je niet betaald naar de energie die je erin steekt, maar voor het aantal munten dat je in bewaring houdt.

Hoe werkt dat crypto staken?

Er wordt bij het proof of stake systeem wordt een gebruiker aangewezen die een bepaald nieuw blok uit de blockchain mag valideren. In ruil voor het toevoegen van dit blok krijgt de gebruiker een beloning. Deze gebruiker wordt de validator genoemd, omdat hij het nieuwe blok valideert. Om hiervoor in aanmerking te kunnen komen, moet je eerst een bepaald aantal munten in je wallet in bewaring houden. Dit helpt om de algemene blockchain veilig te houden en de nieuwe validatie te ondersteunen. Hoe meer je bewaart, hoe groter de kans is om validator te worden.

Wat zijn voordelen of nadelen van staking?

Zoals we al aangaven is het Proof of Stake principe een stuk eerlijker dan het Proof of Work principe. Het is ook nog een stuk milieuvriendelijker, doordat er minder energie nodig is. Daarnaast is er geen zware technologie of technische kennis nodig, wat staken een stuk toegankelijker maakt voor onervaren handelaren. Daarnaast geldt voor elke validator dat staken een vorm van passief inkomen genereren is. Tijdens het staken hoeft de validator zelf niets te doen, waardoor dat passieve inkomen ontstaat.

Risico’s van staken kunnen zich bevinden in de periode waarin je cryptovaluta vast moet zetten in je wallet. Je kunt de munten dan namelijk niet verkopen en profiteren van een stijgende koers. Daarnaast ben je als validator afhankelijk van het grotere bedrijf achter de crypto, waar je dat zonder staken grotendeels zelf bent.

Waar kan ik crypto staken?

Je kunt staken door de munten te bewaren in een eigen wallet, bijvoorbeeld een hard wallet. Vind je dit te ingewikkeld, kun je ook gemakkelijk staken via een dienst. Dit zorgt er niet alleen voor dat je geen rekening hoeft te houden met allerlei lastige en technische details, maar ook dat je van alle andere zaken op het platform kan genieten.

Er zijn tegenwoordig meerdere platformen die zich hebben toegelegd op en gespecialiseerd in het staken van crypto. Elk platform kenmerkt zich door unieke eigenschappen, maar het principe van staken blijft natuurlijk overal hetzelfde. We laten je drie platformen zien waar wij het meest enthousiast van worden als het gaat om het crypto staken.

Crypto staken bij Binance

Crypto staking via Binance kenmerkt zich door een belangrijk onderdeel: eenvoud. Je kunt via Binance staken op twee verschillende manieren. Dit zijn flexibel staken of vast staken. Bij flexibel staken zet je je cryptovaluta niet echt vast. Je kunt je crypto verhandelen wanneer je wilt. Deze vrijheid resulteert wel in een lager rentepercentage. Je krijgt dit rentepercentage hoe dan ook uitgekeerd, ook wanneer je de currency verkoopt.

Als je kiest voor vast staken krijg je een hoger rentepercentage dan wanneer je kiest voor flexibel staken. Je kunt alsnog op elk gewenst moment de currency verkopen. Daar waar flexibel staken je nog wel het verdiende rentepercentage oplevert bij een verkoop, komt bij vast staken het opgebouwde rentepercentage te vervallen als je de currency verkoopt.
Waar je voor kiest, is dus afhankelijk of je liever een hoog rentepercentage hebt of de vrijheid om te verkopen wanneer je wilt. Gelukkig wordt dit op het eenvoudige platform van Binance wel gemakkelijk gemaakt. Een ander voordeel aan Binance is het feit dat je uit veel munten kunt kiezen en van een lage minimuminzet gebruik kan maken. Bij het vast staken kom je namelijk al in aanmerking vanaf enkele dagen.

Crypto staken bij Bitvavo

Bitvavo biedt als grootste exchange van Nederland veel verschillende handelsopties aan, waaronder ook het staken. Sinds 2020 wordt het staken aangeboden bij Bitvavo. Dit maakt het platform erg compleet. Je kunt er nu dus staken, maar ook handelen en al je currencies bewaren. Het bewaren van de currencies en het staken kun je tegelijkertijd doen. Doordat je de currencies bewaart in je wallet, kom je automatisch in aanmerking voor het stake-programma van Bitvavo. Zo verdien je dus makkelijk wat extra geld via crypto staking, zonder daarvoor moeite te doen.

Crypto staken bij Celsius Network

Staken via Celsius Network werkt net weer op een andere manier dan bijvoorbeeld bij Binance of Bitvavo. Bij die twee platformen kun je direct de valuta kopen en vastzetten in je wallet, bij Celsius Network gaat dat anders. Dit platform wordt meer gezien als een spaarrekening waar je de crypto vast kunt zetten. Je handelt dus niet op Celsius Network, maar gebruikt het platform alleen om je crypto vast te zetten en vervolgens te staken.
Doordat Celsius Network zich alleen bezighoudt met het vastzetten en het staken van crypto, krijg je gemiddeld hoge rentepercentages. Voor Bitcoin staking ligt dit percentage rond de 8,5. Altcoins kennen een rente van ongeveer 4 procent. Stablecoins kennen de allerhoogste rente, namelijk 10 procent.

Waar ga jij crypto staking uitvoeren?

Het principe achter staking klinkt misschien wat vaag, maar de uitvoering ervan is technisch niet zo ingewikkeld. Mocht je dus interesse hebben, raden we je aan zo snel mogelijk te beginnen. Vaak heb je een bepaalde periode voorafgaand aan het staken waarin je verplicht de crypto vast moet hebben staan. Hoe eerder je dit doet, hoe eerder je kunt gaan staken.
Qua platform is het slim om te kijken naar je eigen wensen. Wil je bijvoorbeeld de keuze tussen flexibel of vast staken, kies dan voor Binance. Bij Bitvavo kom je zonder al te veel moeite in aanmerking voor staking. Via Celsius Network krijg je de hoogste rentevergoeding. Alle platformen hebben zo hun eigen voordelen. Ga voor jezelf na welke je het belangrijkste vindt en begin daar aan je crypto staking-avontuur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *