Google
Google

Nasdaq

Wat is de NASDAQ index?Nasdaq in de VS

De NASDAQ is een beurs van de Amerikaanse National Association of Securities Dealers. NASDAQ staat voor National Association of Securities Dealers Automated Quotations, waarbij dit laatste aangeeft dat er zoveel mogelijk geautomatiseerd gebeurd. Het wordt ook wel de technologiebeurs genoemd, omdat er aandelen van vooral technologische bedrijven worden verhandeld.

De NASDAQ ging op 8 februari 1971 van start en was op dat moment de eerste elektronische handelsplaats in aandelen. Sinds 1999 is de NASDAQ bovendien de grootste aandelenbeurs ter wereld, onder andere onder invloed van de grote ondernemingen op het gebied van technologie.

Op dit moment wordt meer dan de helft van de fondsen in Amerika verhandeld aan de NASDAQ. De totale beurs bestaat uit een Nationale markt en een Smallcap markt.

 

Beleggen in de NASDAQ kan hier!

 

New York, Canada en Japan

Het hoofdkantoor van NASDAQ zit in New York, al heeft men ook elders in de wereld vestigingen. Het gaat hierbij om Canada en Japan. Bovendien heeft men vanuit NASDAQ banden met enkele Europese beurzen en bijvoorbeeld goede contacten met Hong Kong. Op die manier slaagt men erin om wereldwijd in aandelen te kunnen handelen en ervoor te zorgen dat de verschillende technologiebedrijven er op een uitstekende manier terecht kunnen. De NASDAQ werd gesloten op 11 september 2001, vanwege de aanslagen in de stad. Dit duurde tot 14 september. Eerder nam de NASDAQ in 2007 en 2009 OMX en Philadelphia Stock Exchange over, waardoor we nu spreken van de NASDAQ OMX Group.

 

Schermenbeurs

De NASDAQ wordt ook wel de schermenbeurs genoemd, omdat een groot deel van de transacties er via de schermen plaatsvindt. Veel van de handelaren maken er gebruik van de communicatie-infrastructuur en ze doen dat bovendien veelal tegelijkertijd. met name dit laatste zorgt ervoor dat de beurs een goede plaats tot handelen te bieden heeft, waar veel van de handelaren over te spreken zijn.

De naam ‘schermenbeurs’ heeft de NASDAQ te danken aan het grote aantal schermen dat er hangt waarmee men ervoor zorgt dat de transacties op de juiste manier worden uitgevoerd. Er gebeurt nog maar weinig via menselijke handelingen, waardoor de beurs al op een veel meer moderne manier in elkaar zit dan veel van de andere instellingen ter wereld. Anders dan op de NYSE is er daarom geen sprake van een grote chaos met door elkaar roepende handelaren. In plaats daarvan handelen de schermen de verschillende transacties in volledige stilte af.

 

Beurs en index

De NASDAQ is een beurs zoals we die in Amsterdam kennen in de vorm van Euronext, maar ook de index van de NASDAQ wordt op deze manier aangeduid. Het gaat echter om de NASDAQ Composite (beurs) en de NASDAQ-100 (index). Dit laatste is een index van de 100 meest belangrijke fondsen aan de beurs, gerangschikt op basis van hun grootte. Met name de derivaten met betrekking tot de NASDAQ-100 doen het over het algemeen erg goed onder handelaren. Zij gaan er graag mee aan de slag om op die manier in de index te beleggen en interessante rendementen te maken.

Bekijk hieronder direct de NASDAQ en het koersverloop hiervan!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met een demo account kunt u goed oefenen!

Google

Een echt geld account is zeker aan te raden!

Google

Buitenlandse aandelen

Direct CFD’s kopen?

Broker Plus500 logo

*Voorwaarden van toepassing

  • Rating: 9,2
  • Binnen 5 minuten geregeld!
Open gratis demo met €20.000!  

Plus500 biedt een CFD service aan. Dit is alleen geschikt voor gevorderden en dus niet voor beginners. Zorg ervoor dat u alle risico's m.b.t. tot CFD's kent.

Plus500 is geautoriseerd en wordt gecontroleerd door de CySec (Cyprus Securities and Exchange Commision). Licentie nr. 250/14.

Plus500UK Ltd is geautoriseerd en gereguleerd door de Financial Conduct Authority (FRN 509909).

Google