Zelf beleggen

Hoe kunt u zelf gaan beleggen?Zelf beleggen

Wilt u graag zelf beleggen en bent u benieuwd naar de mogelijkheden die u daarvoor heeft? Zorg er in ieder geval voor dat u een goed beeld heeft van het rendement dat u wenst te maken, de risico’s die u wenst te nemen en de markten waarin u graag wilt beleggen. U zorgt er op die manier voor dat u zich kunt voorbereiden op het daadwerkelijk toetreden tot de beurs, om daar actief of passief te gaan handelen.

 

Brokers vergelijken

U kunt zelf beleggen door de verschillende brokers met elkaar te vergelijken. Kijk onder andere goed naar de mogelijkheden die u heeft om zelf aandelen en andere effecten aan te kopen, maar kijk daarnaast ook goed naar de kosten waar u mee te maken krijgt. Betaalt u een vaste fee voor het beheer van het fonds waarin u wilt beleggen en hoe zit het met de kosten die u betaalt per transactie die u wenst te doen? Dit zijn belangrijke elementen, waarop u de brokers met elkaar kunt vergelijken. U kunt ook ervaringen van andere gebruikers gebruiken om na te gaan of de software op een gebruiksvriendelijke manier in elkaar zit.

U heeft in Nederland de keuze uit een aantal verschillende online brokers. Maak gebruik van brokers als Plus500. Daar kunt u handelen in valutaparen en een aantal andere effecten. Wat uw voorkeur ook heeft, dankzij de online brokers die er beschikbaar heeft kunt u beleggen op de verschillende beurzen over heel de wereld. U betaalt een scherp tarief voor de transacties die u doet, waardoor u een aantrekkelijk netto rendement kunt realiseren op de investeringen die u doet.

 

Rekening openen

Vervolgens kunt u zelf beleggen door een rekening te openen. U kunt zich aanmelden bij een van de online brokers, of contact opnemen met een bank waar u wenst te beleggen. Houd er rekening mee dat de grote banken over het algemeen gebruik maken van een minimaal in te leggen bedrag, waardoor het als kleinere particuliere belegger niet zomaar mogelijk is om overal klant te worden.

Er zijn de laatste jaren echter een aantal online brokers bijgekomen, waardoor u daar de mogelijkheid heeft om een rekening te openen en beleggingsproducten aan te schaffen. (Lees ook het artikel over online beleggen). U kunt dan zelf beleggen door hier actief mee aan de slag te gaan, of een meer passieve houding aan te nemen en de aandelen, fondsen en andere effecten langer aan te houden.

Een rekening openen bij de broker Plus500 *CFD service. 76,4% verliest geld is een echte aanrader. De broker is “Authorized and regulated by the Financial Conduct Authority” en biedt de belegger ook een mooie mogelijkheden. Een rekening openen is erg eenvoudig bij de broker en het is op deze manier dan ook erg eenvoudig geworden om zelf te beleggen.

 

Geld storten en beleggen

Om daadwerkelijk een positie in te kunnen nemen is het vervolgens van belang om geld te storten en daarmee te gaan beleggen. Zorg er in ieder geval voor dat er voldoende kapitaal beschikbaar is op de rekening waar u gebruik van maakt, zodat u de mogelijkheid heeft om hiermee te investeren. Kunt u gebruik maken van een hefboomwerking? Dan is het voldoende om enkele tientjes op de rekening te plaatsen. Indien u gebruik maakt van een andere online broker kunt u besluiten om bijvoorbeeld enkele duizenden tot tienduizenden euro’s te investeren, afhankelijk van uw wensen.

 

Gebruiksvriendelijke software

Het voordeel van de verschillende online brokers in Nederland is dat ze over het algemeen gebruik maken van gebruiksvriendelijke software. Uitzonderingen hierop zijn Tradersonly en Lynx, aangezien zij er vooral zijn voor iedere trader die hier al wat meer ervaring mee heeft en zoekt naar goedkope alternatieven. De overige brokers bieden u de mogelijkheid om op een relatief eenvoudige wijze gebruik te maken van statistieken en posities in te nemen. Dankzij de software kunt u zelf handelen en heeft u de mogelijkheid om een aantrekkelijk rendement te realiseren met de investeringen en beleggingen die u wenst te doen.

 

Beleggingsproducten kiezen

U kunt zelf beleggen door een keuze te maken uit de verschillende beleggingsproducten die er beschikbaar zijn. Wilt u bijvoorbeeld beleggen in specifieke aandelen? Dan heeft u de mogelijkheid om deze online aan te kopen tegen de koers die u wenst. Vervolgens kunt u deze aandelen aanhouden om hier een koerswinst mee te maken, of kunt u profiteren van het dividend dat ondernemingen uitkeren. U kunt daarnaast onder andere beleggen in de verschillende grondstoffen die er beschikbaar zijn, of bijvoorbeeld in valuta. Gebruik hiervoor bij voorkeur de verschillende fondsen.

Het beleggen in fondsen werkt iets anders dan het aankopen van specifieke aandelen. U kiest voor een fonds, dat vervolgens belegt in een gespreid geheel van ondernemingen en overheden. U loopt een relatief klein specifiek risico, maar u dient er aan de andere kant rekening mee te houden dat men u beheerskosten in rekening zal brengen. U betaalt deze van het rendement dat u maakt, waardoor het netto rendement lager uit zal vallen. Het voordeel van op deze manier zelf beleggen is dat u er relatief weinig omkijken naar heeft, omdat u het actieve beleggen en het dagelijks beheer uit handen kunt geven aan de beheerder van het fonds.

 

Opnemen of uit laten keren

Op het moment dat u met uw investering een aantrekkelijk rendement heeft weten te realiseren heeft u de mogelijkheid om het geheel opnieuw te investeren, of een gedeelte uit te laten keren. Wilt u het totale bedrag opnemen? Houd er rekening mee dat een aantal brokers een minimaal bedrag hanteren, met het oog op het opnemen hiervan. Bovendien zorgt u er met de opname voor dat u niet langer de mogelijkheid heeft om te blijven beleggen. Bekijk de voorwaarden van de verschillende online brokers om ze met elkaar te vergelijken en op basis daarvan uiteindelijk een keuze te maken.

 

Geef een reactie