Wilt u beleggen in kunst?

Wilt Beleggen in kunstu beleggen in kunst, of bent u benieuwd hoe een select groepje hier enorme bedragen mee weet te verdienen? De waarde van kunst is zeer onnavolgbaar en kan sterk fluctueren. Met name in Amerika kan een kunstwerk het ene moment miljoenen waard zijn, om vervolgens als waardeloos afgedaan te worden. Dit betekent dat er grote risico’s gepaard gaan met het beleggen in kunst en het van groot belang is om kennis van zaken te combineren met een visie voor op de lange termijn. Kunst of over het algemeen zeer duur en ook de bijkomende kosten voor bijvoorbeeld het vervoer zijn niet op te brengen voor de gewone man. Beleggen in kunst kan aan de andere kant echter enorm veel opleveren.

 

Toenemende interesse

Vanaf het moment dat de eerste kunstenaar met het penseel over het doek streek, wordt er al geïnvesteerd en gehandeld in kunst. Er is door de jaren heen een toenemende interesse gekomen voor het investeren in kunst. Het is net als het edelmetaal goud minder gevoelig voor inflatie. Een opvallend voordeel in vergelijking met andere beleggingsproducten. Tijd om er eens wat meer over te ontdekken!

 

Kennis van zaken

Het is bij het beleggen in kunst vooral van belang om veel kennis van zaken te hebben. Hoe verhoudt een bepaald schilderij van een bepaalde schilder zich tot de andere zeldzame exemplaren die er beschikbaar zijn, hoeveel aandacht is er voor een schilder en waar komt dit vandaan? Wat zijn de markten waarin men interesse heeft in de kunst en hoe zullen deze zich ontwikkelen? Een goede belegger in kunst weet de schilderijen en andere kunst aan te kopen wanneer weinig anderen daar naar omkijken, om het op het hoogtepunt van de markt weer te verkopen en een enorm rendement te maken.

 

Zeer dure kunst

Kunst is over het algemeen zeer prijzig, wat het lastig maakt om verschillende investeringen te doen. In plaats daarvan vraagt het beleggen in kunst om een enkele goede zet, die in één klap duizenden, tienduizenden, honderdduizenden of miljoenen euro’s op kan leveren. Anders dan met het beleggen op de beurs is het een stuk lastiger om een klein verlies te nemen en een nieuwe positie te openen. Dit maakt het risico bij het beleggen in kunst een stuk groter, maar zorgt ook voor een meer interessant rendement in het geval van succes.

 

Bijkomende kosten

Houd er rekening mee dat het beleggen in kunst niet alleen de kosten van de aankoop van een schilderij of andere kunstvorm met zich meebrengt. Daarnaast dient u rekening te houden met kosten voor bijvoorbeeld het vervoer en de opslag hiervan. Indien het gaat om zeldzame kunst met een hoge waarde dient u er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat de kwaliteit niet terug zal lopen. Daarnaast dient u bij het beleggen in kunst na te denken over goede beveiliging van uw eigendommen, vooral wanneer het gaat om zeer waardevolle schilderijen of andere vormen van kunst.

 

Grillig rendement

Bij het beleggen in kunst moet u rekening houden met een grillig rendement. Schilderijen en andere kunst bezittingen kunnen vrij plots enorm veel geld waard zijn. De uitspraak ‘’wat een gek ervoor geeft’’ kent u vast wel. De vraag naar kunst kan in mindere economische tijden flink zakken. Dit kan leiden tot fikse pieken en dalen. Op de beurs is dat natuurlijk niet anders, want de jaren met mooie koerswinsten worden afgewisseld met periodes van flinke dalingen.

 

Aandelen winnen nog

Beleggingen in kunst hebben de afgelopen 20 jaar een mooi rendement opgeleverd. Desalniettemin winnen de aandelen op de beurs het nog wel. Laten we als voorbeeld de kunstwerken van Marilyn Monroe nemen. Waar er in 2001 een bedrag van bijna 4 miljoen werd betaald, leverde het vijf jaar later al meer dan 16 miljoen op. De waarde is in vijf jaar dus met 25% gestegen. En dan te bedenken wat de waarde zou kunnen zijn vandaag de dag.

 

Afhankelijk van economische toestand

Kunst is een luxeproduct. Daardoor is de waarde grotendeels afhankelijk van de economische toestand in de wereld. Wanneer er zwaardere economische tijden zijn, zullen weinig mensen gaan investeren in kunst. Mensen zijn bij een economisch gunstig klimaat eerder bereid om geld of zelfs veel geld te investeren in kunst. Ook vanwege marketingactiviteiten kan de waarde van kunst omhoogschieten.

 

Waardevast of speculatief

Over het algemeen zijn schilderijen van gerenommeerde kunstenaars een waardevastere investering dan de werken van (nog) onbekende kunstenaars. In dat laatste geval is beleggen in kunst dan meer een speculatieve investering. Vergelijk het met de investering van een aandeel in een techbedrijf waarvan nog niet zeker is dat het een booming business wordt. Beleggen in oudere schilderijen van meer bekende kunstenaars is te vergelijken met investeren in de aandelen van topbedrijven die niet zo gauw omvallen. Sterker nog, naarmate de tijd vordert kan het enkel meer waard worden.

 

Geen garanties!

Hoe weet u eigenlijk of een bepaald stuk een echt pareltje gaat worden? Hoe is het aanstormende talent te ontdekken? Wie garandeert dat het talent later hoge ogen gaat gooien met zijn of haar werken? Er is een ruime overvloed aan nieuwe kunstwerken. De werken van de welbekende Vincent van Gogh groeide pas na zijn dood flink in waarde. Met andere woorden: op voorhand bepalen wat een succes wordt, is gewoonweg niet te doen. Maar dat is bij elke vorm van beleggen het geval.

 

Waardeontwikkeling van kunst

De waardeontwikkeling van kunst wordt grotendeels bepaald door de vraag en het aanbod. Trend is dus belangrijk. Vooral kunstveilingen zijn daarbij een goede graadmeter. Er is enorm veel kunst in omloop. Er is kunst in allerlei verschillende stijlen en er zijn talloze kunstenaars. Over het algemeen wordt geadviseerd om naar de kunstgeschiedenis te kijken. Iemand die in de kunstboeken staat, wel gewaardeerd wordt maar nog geen volle aandacht heeft gehad, is interessant. Een kunstwerk is bij aankoop nog betaalbaar en stijgt snel in waarde wanneer het goed gaat in de kunstsector.

 

Lage liquiditeit

Toch kunnen de kunstwerken die een aantal jaren terug helemaal in en hip waren, nu uit de gratie vallen. Hierop speculeren bij de aankoop van kunst kan dan een keuze zijn, maar garanties zijn er natuurlijk nooit. Houd er tevens rekening mee dat de liquiditeit van kunst laag ligt. Kunst kunt u in vergelijking met aandelen niet zo snel verkopen. Er is een groot aanbod en u moet op zoek naar de juiste koper. Dat is lang niet altijd eenvoudig. Laat staan wanneer u zich niet in het topsegment van de kunst bevindt.

 

Affiniteit hebben

Kunst kan dus absoluut een interessante investering zijn. Toch is het erg belangrijk dat u affiniteit heeft met een werk. Eigenlijk is dat een voorwaarde bij een aankoop. Enige ervaring gaat u zeker helpen. Kijk in eerste instantie dus naar iets wat u mooi vindt of iets met u doet. Misschien raakt u wel ontroerd door een bepaald schilderij. Kunst heeft iets anders dan alle andere financiële producten. Er is namelijk geen sprake van een generiek product.

 

Handelen in kunst

Bovendien is sommige kunst vrijgesteld van belasting in Box 3. Dat is natuurlijk een reden voor mensen om te beginnen met handelen in kunst. Het is goed mogelijk een kunstwerk in huis te plaatsen met de insteek om het op een later moment te verkopen met winst. Over het vermogen wordt dan geen vermogensbelasting betaald. Vanuit dat oogpunt is investeren in kunst dus altijd een interessante beslissing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *