Beleggen in indices: de moeite waard?

Beleggen in indices

Wilt u graag beleggen in indices? U kunt er op die manier voor zorgen dat u het risico goed kunt spreiden, terwijl u aan de andere kant nog altijd een aantrekkelijk rendement kunt maken. Het is een passieve vorm van beleggen, waarbij u de markt volgt.

In tegenstelling tot met beleggingsfondsen kiest u er niet voor te proberen de markt te verslaan. Wat dat betreft is het beleggen in indices goed geschikt voor zowel de korte als de lange termijn. Houd er rekening mee dat het historisch rendement lager ligt dan dat van beleggingen met meer risico, maar dat u aan de andere kant kiest voor een bescherming tegen scherpe dalingen.

 

Laag risico

Het beleggen in indices brengt een relatief laag risico met zich mee. Dit heeft te maken met het feit dat u het risico goed kunt verspreiden, over de verschillende ondernemingen. U bent actief in verschillende branches, van technologie tot aan basisbehoeften. De diverse ondernemingen zorgen er op die manier voor dat ze het specifieke risico van elkaar op kunnen heffen. Binnen uw portefeuille is het geen probleem als enkele ondernemingen minder goed presteren, aangezien anderen het dan veel beter zullen doen. Dankzij het beleggen in indices loopt u eigenlijk alleen nog het marktrisico, los van het specifieke of bedrijfsrisico.

De schommelingen in indexen zijn over het algemeen wat lager dan bij de losse of individuele aandelen. Door de grote handelsvolumes kunnen de grote partijen de prijs niet makkelijk beïnvloeden. Bij het beleggen in indices is er een grote mate van liquiditeit. Er vindt in de meeste indices veel handel plaats en dat biedt voordelen voor u als belegger.

 

Betrouwbare prijsvorming

De grote handelsvolumes houden de spread laag en dat maakt de in- en verkoop stuk voordeliger. Hierdoor is een meer betrouwbare prijsvorming mogelijk. Voor de economische ontwikkeling van een land is de koers vaak een goede graadmeter. Wanneer het op economisch vlak minder gaat met een land, dan zakt de koers. Anderzijds stijgt de koers in economisch betere tijden.

 

Markt als geheel

Een belangrijk voordeel van het beleggen in indices is dus ook de spreiding. Elke index bestaat uit een groot aantal aandelen. Dit kan oplopen van enkele tientallen tot enkele honderden. Bij het beleggen in één bedrijf is het individuele bedrijfsrisico natuurlijk erg hoog. Dat risico valt nagenoeg weg bij het handelen in indices. U handelt dus in de markt als geheel. Kortom: een transparante prijsvorming in combinatie met een goede spreiding en lagere kosten.

 

Beperkt rendement

Het beleggen in indices brengt relatief weinig risico met zich mee, maar dit zorgt er aan de andere kant ook voor dat het rendement vaak wat lager uit zal vallen. op het moment dat bepaalde ondernemingen het erg goed doen zijn er vaak anderen aanwezig die een mindere score laten zien. Dit zorgt ervoor dat het rendement lager uit zal vallen dan bij de beleggingsfondsen die het goed doen. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat het beleggen in indices doorgaans meer oplevert dan het plaatsen van uw geld op een spaarrekening, zeker wanneer u de komende 10 – 20 jaar de tijd heeft.

 

Voorbeelden van beleggen in indices

U kunt beleggen in indices aan de hand van verschillende beurzen of indices. Maak bijvoorbeeld gebruik van de AEX of de Dow-Jones index, zodat u heel eenvoudig tot een uitstekend samengesteld pakket aandelen kunt komen. Het is NYSE-Euronext dat bepaalt hoe de AEX in elkaar zit, waardoor u bovendien kunt rekenen op de expertise van deze specialisten. Dankzij het beleggen in indices heeft u de mogelijkheid om het risico goed in de hand te houden.

 

Historisch rendement

Bij het handelen in indices is het rendement nooit heel hoog. Soms presteren specifieke aandelen binnen de index beter dan de index zelf. Beleggen in indices wordt daarom ook meer als een passieve vorm van beleggen gezien. De markt wordt gevolgd. U koopt of verkoopt dus niet actief de aandelen van een specifiek bedrijf. Wanneer u de strijd wilt aangaan met de markt, is beleggen in indices niet aan te raden! U heeft alleen te maken met het marktrisico bij indices.

Historisch gezien hebben de grote beurzen een jaarlijks rendement behaald van 6 – 7%. Dat betekent dat u hiermee meer rendement kunt behalen dan op een spaarrekening. Houd er aan de andere kant rekening mee dat ook het beleggen in indices risico met zich meebrengt en u te maken kunt krijgen met koersdalingen.

 

Met of zonder hefboom

Natuurlijk zijn er bij het handelen in indices ook weer verschillende mogelijkheden. Net zoals er veel verschillende indices zijn. Bij het beleggen in indices wordt er bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen het handelen zonder en het handelen met een hefboom. De inzet kan met een hefboom met een bepaalde verhouding vermenigvuldigd worden. Er kunnen dan grotere winsten worden behaald. Echter is het risico op verlies ook groter.

 

Handelen in indices

Indien u wilt handelen in indices, kan dat bijvoorbeeld door zogeheten trackers of ETF’s te kopen of verkopen. Er wordt in dit geval gehandeld zonder hefboom. Wanneer u wilt handelen met een hefboom, dan gaat dat het makkelijkste met de volgende beleggingsinstrumenten: futures, opties, CFD’s of turbo’s. Wij van Aandelenkopen.nl hebben een ruime ervaring met elke vorm van beleggen. Mocht u bepaalde vragen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

Starten met beleggen

Heeft u interesse om te beleggen in indices? Dat kunnen wij goed begrijpen! Een goede en betrouwbare online broker is de CFD-broker Plus500. Met het aanmaken van een persoonlijke account bij deze broker kunt u direct meedoen met handelen op de beurs. Dat kan al met een bedrag vanaf 100 euro. Plus500 maakt gebruik van een hefboom 10. Een inleg van 100 euro heeft dan een waarde van 1.000 euro. Een verkeerde of te gehaaste beslissing kan er natuurlijk ook toe leiden dat u een hoger bedrag sneller kwijtraakt. Lees u van tevoren goed dus goed in alvorens u start met beleggen. *CFD service. 76,4% verliest geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *