Beleggen in olieOlie aandelen zijn zeer interessant om in te beleggen, omdat het veel uiteenlopende toepassingen heeft. De grondstof wordt voornamelijk gebruikt als brandstof, maar het kan ook als smeermiddel of voor elektrische isolatie worden gebruikt.

Olie is een erg belangrijke grondstof die de wereldwijde economie nodig heeft. Er zijn ontzettend veel belangen gemoeid met de olieprijs en om die reden komt olie ook vaak in het nieuws, vooral de afgelopen tijd was dit erg vaak het geval. De prijs van olie is de laatste tijd namelijk hard gedaald.

De grote vraag is vooral hoe de olieprijs zich in de toekomst zal gaan ontwikkelen. Bij Plus500 *CFD service. 76,4% verliest geld) is het in ieder geval erg eenvoudig om te beleggen in olie. Voordat u hier naar gaat kijken is het belangrijk meer te weten over olie en het investeren in olie.

 

Wat is er aan de hand met de olieprijs?

De afgelopen weken is de olieprijs weer wat aan het stabiliseren, maar als er naar een wat langere termijn wordt gekeken, is er te zien dat olie toch hard is gedaald. Een vat ruwe olie kostte eerst nog meer dan $100 per vat, momenteel zitten we rond de $50 per vat. Er zijn twee grote factoren die de prijs van olie op dit moment erg beïnvloeden, deze factoren zijn vraag en aanbod.

 

Vraag

We gaan eerst in op de vraagkant van het verhaal. De afgelopen tijd is er een verzwakking van de economische wereldgroei te zien, door deze verzwakking is de wereldwijde vraag naar olie afgenomen. Vooral Aziatische landen (met name China) nemen minder olie af en dit heeft dan ook grote gevolgen voor de olieprijs. Ook Europa kampt met problemen als het gaat om economische groei. De wereldwijde economische groei kan nog wel enige tijd op een laag niveau blijven en dit zorgt ervoor dat de olieprijs alleen nog maar verder kan gaan dalen.

 

Aanbod

Een andere reden dat de olieprijs de laatste tijd zo scherp gedaald is, heeft vooral te maken met de aanbodkant van het verhaal. In de Verenigde Staten wordt momenteel erg veel schaliegas uit de grond gehaald. Hernieuwde productie uit Libië en toegenomen productie uit andere grote olieproducerende landen zorgt voor een stijging van de aanbodkant van olie. Een hele grote producent van olie is Rusland. Doordat Rusland nu met verschillende problemen kampt, hebben ze besloten om de productie van olie op te voeren. Het is weliswaar zo dat de prijs van olie hier nog verder door kan gaan dalen, maar door een grote afzet hoopt Rusland dit alsnog ruimschoots te compenseren.

 

Conclusie

Door een teruglopende vraag en door een een toename in het aanbod van olie, zijn de wereldwijde olievoorraden flink toegenomen. Olie is over het algemeen ook veel goedkoper als er een grote olievoorraad bestaat. Als belegger is het verstandig om de vraag en aanbod van olie goed in de gaten te houden, zo zorgt u ervoor dat u inzicht krijgt in het toekomstige verloop van de olieprijs.

In september werd er een verrassende deal door de OPEC aangekondigd. Het is de bedoeling om vanaf de eerste helft van 2017 minder olie op te pompen. Zo wordt het aanbod van olie wat lager en kan de prijs weer gaan stijgen. Ook Rusland heeft zich bij deze deal aangesloten. De kans is dus vrij groot dat we weer stijgende olieprijzen kunnen gaan zien.

Olieplatform

 

Hoe beleggen in olie aandelen?

Als belegger heeft u twee interessante manieren om te investeren in olie. Er kan gekozen voor olie aandelen kopen bij een olieraffinaderij (Shell) of u kunt ervoor kiezen om simpelweg te beleggen in de werkelijke ontwikkelingen van de olieprijs. De eerste optie kan erg voordelig voor u gaan uitpakken. Royal Dutch Shell is een grote multinational, maar ze zijn erg afhankelijk van de ontwikkelingen van de olieprijs. Wanneer de olieprijs voor een langere periode op een laag niveau blijft, kan Shell in de problemen gaan komen. De uitkering van het heilige dividend van Shell kan dan zelfs in gevaar komen. Nadat de olieprijs weer gaat herstellen, kan Shell wel eens een erg interessante belegging blijken te zijn.

Ga ook beleggen in olie! *CFD service. 76,4% verliest geld

De optie om simpelweg te beleggen in olie en in de werkelijke olieprijs is een optie die ook goed voor u kan gaan uitpakken. De volatiliteit in olie is de laatste tijd flink toegenomen en wees dan ook voorbereid op flinke koersschommelingen. Het beleggen in Shell of in de daadwerkelijke olieprijs kan erg makkelijk bij de broker: Plus500. *CFD service. 76,4% verliest geld. Deze broker geeft u vele mogelijkheden om goed te kunnen handelen met olie. Het is dan ook zeker aan te raden om een account aan te maken bij deze broker. Dit kan al binnen 5 minuten geregeld zijn. Het is verder ook mogelijk om te beleggen met een hefboomeffect. Dit zorgt ervoor dat u maar weinig geld hoeft te investeren.

 

De toekomst van olie!

De economie kan worden vergeleken met een gigantische machine. De belangrijkste brandstof van deze machine is olie. Auto’s, treinen, boten, vliegtuigen en allerlei andere vitale organen van deze machine hebben olie nodig om vooruit te komen. Olie wordt gek genoeg in vrijwel elk product gebruikt. Of het nou gaat om plastic, asfalt, banden of make-up, het maakt niet uit, olie is er te vinden.

De olievelden die we nu kennen bevatten nog ongeveer 1,3 biljoen vaten olie. Als we elk jaar evenveel olie blijven verbruiken, zullen deze olievelden over 40 jaar volledig zijn leeggepompt. Waarschijnlijk neemt het jaarlijkse olieverbruik de komende tijd alleen nog maar verder toe. Of de olievelden het dus ook daadwerkelijk nog 40 jaar gaan volhouden is nog maar de vraag. Onderzoekers maken zich zorgen om deze ontwikkelingen. Sommigen zijn zelfs bang voor oorlog en andere ellende die kan ontstaan als het zwarte goud is opgedroogd.

Op dit moment zijn alternatieve energieën nog lang niet op het niveau gekomen dat ze onze fossiele behoeftes kunnen vervullen. We hopen dat er de komende jaren veel wordt geïnvesteerd in deze alternatieven. Tot die tijd blijft olie een cruciale rol in onze economie spelen.

 

Bekijk ook de volgende artikelen!

[rel-link url=”https://aandelenkopen.nl/beleggen/beleggen-in-grondstoffen/”]
Grondstoffen

Beleggen in grondstoffen? Kan verstandig zijn!

Het beleggen in grondstoffen lijkt de afgelopen jaren een steeds populairdere bezigheid te zijn geworden. Beleggen in grondstoffen is leuk, maar kan ook zeker iets leuks opleveren en om die reden houden meer mensen zich er mee bezig.
[/rel-link]

[rel-link url=”https://aandelenkopen.nl/nederland/shell/”]
Beleggen in olie

Shell aandelen kopen?

Shell behoort net zoals BP, Chevron, ExxonMobilTotal en ConocoPhillips tot de zogehete “Supermajors”. Dit zijn de zes grootste onafhankelijke oliemaatschappijen. Bij Shell zijn er circa 93.000 werknemers actief in 140 verschillende landen.
[/rel-link]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *