Beleggen in edelmetalen: grote economische waarde!
Beleggen in edelmetalen

Beleggen kan op allerlei manieren. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om te beleggen in edelmetalen. Simpel gezegd zijn edelmetalen pure metaalelementen. Hierdoor hebben ze een grote economische waarde. Beleggen in edelmetalen komt al vanaf oudsher voor. Toch zijn sommige (startende) beleggers nogal eens sceptisch. In het artikel van vandaag zullen we deze vorm van beleggen eens wat meer onder de loep nemen.

Het beleggen in edelmetalen vormt een relatief passieve investering. U kiest over het algemeen voor een belegging op de langere termijn, aangezien de koersen doorgaans niet erg volatiel zijn. Dat betekent dat ze zich op een rustige manier ontwikkelen en het verstandig is om de posities een langere tijd aan te houden. Na die periode is het mogelijk om een koerswinst te nemen, of heeft u er in ieder geval voor kunnen zorgen dat uw kapitaal niet is aangetast door de inflatie.

Edelmetalen kopen? Ontdek hier de mogelijkheden! *CFD service. 76,4% verliest geld

 

Schaarse goederen

Een van de voordelen van edelmetalen is dat het gaat om schaarse goederen. Ze beschikken over gunstige fysieke eigenschappen en zijn voor veel doeleinden geschikt. Er wordt al vanaf oudsher gehandeld in edelmetalen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het maken van sieraden. Vandaag de dag wordt het ook als hightech materiaal gebruikt in de luchtvaart en de medische technologie. En ook smartphones, laptops en andere mobiele apparaten bevatten vaak een of meerdere edelmetalen.

 

Palladium als edelmetaal

Vorig jaar steeg de prijs van het edelmetaal palladium, flink. Palladium heeft een aantal opvallende eigenschappen. Zo is het zacht en daardoor makkelijk vervormbaar. Het is tot een extreem dunne laag te slaan. Het metaal is goed bestand tegen aantasting door water, zuurstof en zoutzuur. Het kan waterstof goed opnemen. In totaal tot wel duizend keer zijn eigen volume. Bovendien beschikt palladium over het duurzame vermogen om het afbreken van giftige gassen te versnellen. Juweliers schakelen steeds vaker over naar het relatief goedkope edelmetaal wat erop lijkt, namelijk platina.

 

Zilver als edelmetaal

Zilver is een erg belangrijk edelmetaal bij de industriële vraag van zonnepanelen en autoproducenten. Vooral in Azië is beleggen in zilver populair geworden. Ook de centrale banken in het Oosten kopen grote hoeveelheden edelmetalen in, waaronder zilver. In de toekomst zal zilver een strategisch edelmetaal worden. Dat komt mede doordat veel nieuwe hightech toepassingen deze grondstof nodig hebben. Goud kopen is slim en zeker in combinatie met zilver. Wanneer het goud de koopkracht het beste kan behouden, dan geeft zilver de mogelijkheid om de koopkracht verder te versterken en veilig te stellen.

 

Eigen intrinsieke waarde

Edelmetalen kennen een eigen intrinsieke waarde. De waarde is niet afhankelijk van inflatie of bijvoorbeeld het wel of niet succes hebben van een onderneming. Evenals het bankroet van een bank dat de waarde van het edelmetaal niet kan aantasten. Niet voor niets is edelmetaal populair onder de beleggers, vooral in tijden van crisis. Met andere woorden: investeringen in edelmetalen kunnen zekerheid en rust geven in onrustige tijden.

 

Veiligheid en stabiliteit

Eigenlijk is papieren geld slechts een claim op bezit. Het is een claim die in een valutacrisis niet zo veel meer waard is. Iets wat veiligheid en stabiliteit biedt, zoals goud en zilver, zullen daarentegen nog wel geaccepteerd worden. Banken en overheden zijn niet in staat om edelmetalen bij te drukken. Reden genoeg om u meer te verdiepen in het beleggen in edelmetalen. Meerdere mensen gingen u voor!

Het beleggen in edelmetalen zorgt voor een bescherming tegen onder andere de inflatie. Op het moment dat u €40.000 in contanten op een spaarrekening laat staan krijgt u daar wel mee te maken. Het geld wordt als het gevolg van de inflatie ieder jaar iets minder waar, nog los van de belasting die u hierover betaalt. Met name wanneer de rente laag staat is het daarom interessant om te beleggen in edelmetalen. U zorgt er daarmee voor dat u het geld tegen de inflatie kunt beschermen, terwijl u daarnaast een rendement kunt maken.

Met name tijdens financiële tegenslagen kiezen veel mensen ervoor om hun geld te beleggen in edelmetalen. Ze zorgen er daarmee voor dat ze zeker zijn van een beperkt rendement, of ze in ieder geval niet te maken krijgen met de inflatie. Op het moment dat u €40.000 in edelmetalen investeert kunt u er ook na inflatie zeker van zijn dat u de investeringen voor een bedrag kunt verkopen, dat qua waarde gelijk is aan het bedrag dat u eerder heeft ingelegd. Uiteraard dient u een eventuele koerswinst hierbij op te tellen, of de koersdaling er aan de andere kant vanaf te halen.

 

Risicoprofiel verschilt

Over het algemeen zijn de meeste beleggingsportefeuilles opgebouwd uit aandelen en obligaties. Toch verschilt het risicoprofiel van bijvoorbeeld goud behoorlijk met de risico’s bij aandelen en obligaties. Voor het verkrijgen van een stabieler beeld van het rendement kan het zeker effectief zijn een deel van de beleggingen aan te houden in edelmetalen. Ook hier geldt: spreiding in de beleggingsportefeuille is raadzaam.

 

Algehele economische situatie

De waarde van edelmetalen wordt bepaald door het samenspel van vraag en aanbod. Wanneer er een hogere vraag is, dan zal de prijs van het edelmetaal stijgen. Kijk in ieder geval niet alleen naar de vraag naar een specifiek edelmetaal, maar ook naar de algehele economische situatie. Deze heeft natuurlijk ook invloed op de prijs.  

 

Fysiek vorm

Als belegger kunt u ervoor kiezen om te handelen in edelmetalen middels de fysieke vorm. Zelf edelmetaal in fysieke vorm bewaren geeft u iets tastbaars. En om heel eerlijk te zijn, een gouden staaf hebben is ook best gaaf! Het vertegenwoordigt in elke valuta een reële waarde. Het nadeel is wel dat het lastig te verzekeren is. Indien u het door een partij wilt laten opslaan, betaalt u o.a. voor de kluis.

 

Online bewijs kopen

Een andere, makkelijkere manier om te beleggen in edelmetaal is door online een bewijs te kopen. In de mobiele wereld van vandaag gebeurt dat steeds meer. Met andere woorden, u verhandelt het edelmetaal op de beurs. Weliswaar heeft u het edelmetaal (bijvoorbeeld zilver) niet in bezit, maar profiteert u wel van de stijgende koersen. Het voordeel is dat beleggingsgoud is vrijgesteld van belastingen.

 

CFD-broker Plus500 *(CFD service. 76,4% verliest geld)

Bij de CFD-broker Plus500 *(CFD service. 76,4% verliest geld) is het mogelijk om op simpele wijze te handelen in edelmetalen. Het is een professionele online broker waar u zowel geld kunt beleggen in dalende alsmede in stijgende markten. U kunt eenvoudig een persoonlijke account aanmaken en een of meerdere edelmetalen in uw beleggingsportefeuille opnemen. Door gebruik van de hefboomconstructie kunnen er mooie winsten worden gemaakt. Online beleggen in edelmetalen wordt dan erg interessant. Bovendien kan beleggen in de edelmetalen al vanaf 100 euro.

 

Beleggen in edelmetalen

Wanneer u op het juiste moment edelmetaal koopt of verhandeld, kunt u mooie geldbedragen verdienen. Wanneer u net begint met beleggen in de edelmetalen, is het verstandig om te starten met een demo account. De CFD-broker Plus500 maakt het mogelijk om met 40.000 euro oefengeld te experimenteren. Het is een ideale manier om eerst te oefenen en de persoonlijke handelskwaliteit te verbeteren. Met uitgebreide indicatoren en grafieken moet dat zeker lukken.

 

Rendement op edelmetaal

U kunt het beleggen op edelmetaal op twee verschillende manieren gebruiken. U kunt er hiermee voor zorgen dat u zo min mogelijk last heeft van de inflatie, maar het is de laatste jaren daarnaast steeds beter gelukt om hier een koerswinst mee te boeken. Op het moment dat het economisch minder gaat zoeken veel mensen hun toevlucht in het goud, zilver en bijvoorbeeld palladium. Heeft u voor die tijd al een belegging in edelmetalen gedaan? Dan kunt u rekenen op een aantrekkelijke koersstijging.

 

Verloop van de koersen

De koers van het edelmetaal heeft zich de afgelopen jaren zeer positief ontwikkeld. De koers is een groot aantal jaren min of meer stabiel gebleven, maar heeft daarna een enorme stijging laten zien. Dit lijkt vooral te maken te hebben met de wens van veel particulieren om bijvoorbeeld goud en zilver te kopen, op het moment dat de inflatie oploopt. Over de toekomst van de koers van de edelmetalen valt weinig te zeggen, behalve dat er doorgaans een herstel van de koers plaatsvindt wanneer deze lange tijd is opgedreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *