Wat zijn nou eigenlijk derivaten?Wat zijn derivaten?

Bij derivaten worden er risico’s uitgeruild. Het gaat hierbij om renterisico’s en valutarisico’s. Er zijn dan ook verschillende soorten derivaten. Denk hierbij aan:

  1. Derivaten die een toekomstige prijs vastleggen (termijncontracten, futures)
  2. Derivaten die het recht geven tegen een vastgestelde prijs te kopen of verkopen (opties, warrants)
  3. Derivaten die leiden tot een tijdelijke ruil van geldstromen (swaps)

De handel in derivaten kan erg lucratief zijn, toch zitten er wel risico’s aan vast. Om duidelijker te maken wat nou futures, opties, swaps enz. zijn, zijn e volgende voorbeelden uitgewerkt:

 

1. Derivaten die een toekomstige prijs vastleggen:

Stel een importeur moet over 2 maanden $40.000 betalen. Het risico is natuurlijk dat de euro/dollarkoers fluctueert. Met een termijncontract en/of met futures kan dit risico worden geneutraliseerd.

 

2. Derivaten die het recht geven tegen een vastgestelde prijs te kopen of verkopen:

Er moet allereerst een onderscheid worden gemaakt tussen een call-optie en een put-optie. Bij een call-optie is er het recht om gedurende een periode of op een zeker tijdstip een bepaalde hoeveelheid van de onderliggende waarde te kopen tegen de uitoefenprijs. Bij een put-optie is er het recht om gedurende een periode of op een zeker tijdstip een bepaalde hoeveelheid van de onderliggende waarde te verkopen tegen de uitoefenprijs.

Stel er zijn twee partijen. Een koper en een verkoper. De koper betaalt voor zijn recht tot koop een premie om zich in te dekken. De verkoper ontvangt de premie en moet de onderliggende waarde leveren bij uitoefening. Stel een importeur moet over 2 maanden een bedrag betalen met een prijs van $0,50 per stuk. Het risico is nu opnieuw dat de euro/dollarkoers fluctueert. Stel de koper heeft zich ingedekt voor een prijs van $0,50, maar de koers is over 2 maanden $0,60. Dan voert de koper dus de optie uit en kan alsnog zijn producten kopen voor $0,50, terwijl de marktprijs $0,60 is. De optie zal natuurlijk niet worden uitgeoefend wanneer de prijs over 2 maanden $0,40 is. Dan gaat de koper zijn producten voor $0,40 kopen, maar hij heeft dan wel zijn premie betaald. Bij een put-optie is het tegenovergestelde van toepassing. Ga ook naar opties.nl voor meer over opties!

 

3. Derivaten die leiden tot een tijdelijke ruil van geldstromen:

Swaps hebben voor veel ophef gezorgd de afgelopen jaren. Ze waren ook medeverantwoordelijk voor de beurscrash in 2008!

 

Bekijk ook deze video over opties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *