Beleggen: met of zonder broker?

De Engelse term ‘broker’ staat voor een beurshandelaar of effectenmakelaar. Met behulp van een broker kun je handelen in bijvoorbeeld aandelen, obligaties en beleggingsfondsen op de beurzen. Je kunt een broker zien als een soort tussenpersoon die voor jou online gaat handelen in beleggingsproducten. Wanneer je gaat beleggen kun je net zoals veel anderen kiezen om gebruik te maken van een broker. Zelf beleggen is namelijk goedkoper dan laten beleggen, maar er zitten ook weer nadelen aan zelf de touwtjes in handen nemen. Wanneer je twijfelt is het goed om van te voren onderzoek te doen voor welke keuze je moet gaan. Maar wat zijn dan de voor- en nadelen van het gebruikmaken van een broker?

Nadelen van een broker

Waarschijnlijk ben je gaan beleggen om een extra zakcentje te verdienen. Een nadeel van het inschakelen van een broker is dan ook dat je hier geld aan kwijt bent. Omdat je de diensten van een broker gebruikt, betaal je hier vaak een commissie voor. Wanneer je investeert met grote bedragen zul je dit minder in je portemonnee voelen dan wanneer je met kleinere bedragen gaat beleggen. Wil je echt meer leren van de kunst van beleggen? Dan zul je met het inschakelen van een broker niet heel veel wijzer worden. Wanneer je zelf belegt zul je je echt op de beurs begeven en de fijne kneepjes van het vak leren.

Voordelen van een broker

Wanneer je nog onbekend bent in de beleggingswereld is een broker een fijne hulp. Een groot voordeel van het gebruik van een broker is dus dat je geen tijd hoeft te investeren om beleggen en de beurs volledig te begrijpen. Brokers weten alles van de markt af en bieden vaak ook verschillende pakketten met diensten en specialisaties. Zo kun je bijvoorbeeld als actieve belegger kiezen voor een pakket waar actief gehandeld wordt, of kun je een passieve aanpak kiezen. Wanneer je meer marktinformatie wilt zien en een actieve belegger bent zul je meer betalen, aangezien de broker meer tijd aan jou kwijt is. Daarnaast weet je bij een broker die een keurmerk heeft dat je aandelen, obligaties of beleggingsfondsen goed en eerlijk worden verhandelt.

Kies op basis van je situatie

Wanneer je al flink wat ervaring en kennis hebt van beleggen kun je proberen zelf de markt op te stappen, ook al is het als individu lastig om op de beurs terecht te komen. Door zelf te beleggen kun je meer geld besparen en dit geld weer steken in nieuwe investeringen. Daarentegen, als je veel tijd wilt besparen dan is het zeker aan te raden om gebruik te maken van een broker die alles voor je regelt. Je hebt hier zelf vrij weinig omkijken meer naar en tijd voor andere dingen! Wanneer je gebruik wilt maken van een broker, brengt dit natuurlijk de volgende vraag naar boven. Welke broker moet je dan kiezen? Je kunt het beste brokers vergelijken om te kijken welke het beste bij jouw strategie, passief of actief beleggen, en beleggingsvorm past.

admin

Inhoudsopgave

Bessie

Hoi! Mijn naam is Bessie en ik ben verantwoordelijk voor het plaatsen van de blogs op Aandelenkopen.nl! Met een achtergrond in marketing en communicatie ben ik hiernaast actief in de aandelen wereld. Heb je een vraagje of een artikel? Laat gerust een berichtje achter!

Gerelateerde artikelen

juni 25, 2024

Polkadot, een innovatieve blockchain gecreëerd door Gavin Wood, een mede-oprichter van Ethereum, heeft snel een prominente plek ingenomen in de wereld van gedecentraliseerde technologie.