Kijken we naar hoe we de laatste jaren leven, dan zien we dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Dat is niet zo gek: om ervoor te zorgen dat de aarde blijft bestaan, moeten we iets doen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Daarom wil 1 op de 3 Nederlanders sinds de pandemie iets aan duurzaamheid doen, blijkt uit dit onderzoek van MilieuCentraal.
Tegelijkertijd zijn we sinds de pandemie massaal aan het beleggen geslagen. Zo investeert een groot deel van de Nederlanders in aandelen. Helaas gebeurt dit niet altijd in aandelen van bedrijven die heel goed zijn voor het milieu. Wil je het beste van deze twee werelden met elkaar combineren, dan is het aan te raden om eens te kijken of duurzaam beleggen iets voor je is.
Wat is duurzaam beleggen precies?
Grote kans dat je heel goed weet wat beleggen is. Je bent immers op een website over aandelen kopen aan het kijken. Hebben we het over duurzaam beleggen, dan is niet iedereen op de hoogte van de exacte betekenis. Duurzaam beleggen betreft alle beleggingen die goed zijn voor mens, milieu en het klimaat. Hierbij investeer je in bedrijven die duurzaam ondernemen, waarbij er aandacht is voor bovenstaande punten. Inmiddels zijn er heel wat duurzame beleggingsfondsen en bedrijven waarin je duurzaam kunt beleggen.
Omdat iedereen zijn of haar eigen definitie van duurzaam beleggen heeft, wordt er vaak gekeken naar de zogeheten 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties om te controleren of iets wel of niet duurzaam verantwoord is. Hierin staan doelen die bestaan uit het streven naar een gelijkwaardige, eerlijke en milieubewuste wereld. Het doel van duurzaam beleggen is dus investeren in goede, verantwoorde bedrijven met een duurzaam karakter en natuurlijk om je eigen investering uiteindelijk te vergroten.
Verschillende niveaus van duurzaam beleggen
Er zijn verschillende niveaus van duurzaam beleggen van elkaar te onderscheiden. De meest lichte vorm wordt ook wel het ‘best in class’ principe genoemd. Dat betekent dat je vooraf nog geen sectoren uitsluit en dat je dus in verschillende soorten bedrijven belegt; ook minder duurzame bedrijven. Trek je het wat verder door en wil je je bewuster bezighouden met duurzamere initiatieven en aandelen? Dan kies je ervoor om bepaalde bedrijven volledig uit te sluiten, zodat je niet belegt in bepaalde sectoren zoals fossiele energie of palmolie.
Wil je het liefst voor de meest duurzame optie gaan, dan kies je voor impact investing. Dat betekent dat je alleen investeert in initiatieven en bedrijven die gegarandeerd duurzaam werken, maatschappelijk verantwoord bezig zijn of strijden voor een eerlijke wereld en dit ook actief uitdragen. Hierbij draait het natuurlijk om financieel rendement, maar ook vooral om maatschappelijk rendement: het mede-verantwoordelijk zijn voor een betere wereld.
Verschillende rendementen bij duurzaam beleggen
Kies voor duurzaam beleggen, dan is het goed om te weten dat het rendement niet minder is dan beleggen in niet-duurzame bedrijven en investeringen. Sterker nog: de kans is groot dat je uiteindelijk juist meer rendement kunt krijgen uit duurzame beleggingen. Dat komt omdat de Nederlandse overheid steeds meer eist van (grote) bedrijven in ons land op het gebied van duurzaamheid. De overheid wil bijvoorbeeld dat Nederland in 2050 zo goed als energieneutraal is, waardoor nog heel wat organisaties in ons land grote veranderingen moeten doorvoeren. Daarbij stimuleert de overheid duurzaamheid binnen ieder bedrijf.
Daarnaast zijn er andere redenen voor een hoger rendement bij duurzaam beleggen. Denk ook eens aan de volgende punten:
- Over het algemeen innoveren duurzame bedrijven meer dan niet-duurzame organisaties. Daarmee zijn ze veel beter voorbereid op de toekomst dan anderen.
- Werknemers die bij duurzame bedrijven werken, zijn vaak tevredener dan werknemers van andere bedrijven. Dat komt omdat daar meestal vaker wordt geïnvesteerd in de tevredenheid onder werknemers. Mensen die gelukkig zijn in hun vak leveren betere prestaties en blijven er langer werken. Dat heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van een bedrijf.
- Bij niet-duurzame bedrijven is de kans op controversieel gedrag en de daarbij horende gevolgen groter dan bij duurzame bedrijven. Dit kan leiden tot grote koersdalingen. Een goed voorbeeld is onder andere de koersdaling van Facebook nadat bekend werd dat er een groot datalek was. Je vermijdt dergelijke bedrijven als je duurzaam onderneemt.
- Denk tot slot aan het maatschappelijke rendement waar we het eerder in dit artikel over hadden. Duurzaam beleggen betekent dat je niet alleen voor financieel, maar ook voor maatschappelijk rendement gaat. Met jouw inleg kunnen fondsen groene en duurzame projecten en ondernemingen steunen, waar je dus aan bijdraagt. Een fijn idee!