Google
Google

Winst per aandeel

Wat is de winst per aandeel?

De winst per aandeel kan eenvoudig wordenaandeel berekend en geeft een goed beeld van de winst die een onderneming maximaal uit kan keren aan aandeelhouders. Op het moment dat een onderneming nettowinst maakt kan men besluiten dit uit te keren aan de eigenaren (aandeelhouders), maar kan men ook besluiten een winstreserve (algemene reserve) aan te maken. De winst per aandeel (WPA) is daarmee een ratio en hoeft niet gelijk te zijn aan het bedrag aan dividend dat men daadwerkelijk uitkeert.

 

Wat is de winst per aandeel?

De winst per aandeel valt als volgt te berekenen: Totale nettowinst / aantal uitstaande aandelen = winst per aandeel (WPA)

Ondernemingen zijn verplicht om naar de WPA ook de ‘verwaterde WPA’ te vermelden, aangezien warrants en opties in de gebruikelijke berekening niet worden meegenomen. U kunt de verwaterde WPA berekenen door alle warrants en opties mee te nemen, alsof deze zouden zijn omgezet in aandelen. De WPA wordt op die manier altijd lager, of blijft in het meest gunstige geval gelijk (er is dan geen sprake van opties of warrants die kunnen worden omgezet in aandelen).

 

Winst per aandeel berekenen

U kunt de winst per aandeel van een onderneming eenvoudig berekenen, mits u de nettowinst en het aantal uitstaande aandelen kent. Deze cijfers kunt u vinden in het jaarverslag dat iedere onderneming op de beurs verplicht is uit te brengen. Gebruik hiervoor de jaarcijfers. Stel dat onderneming X het afgelopen jaar een nettowinst (dus na belastingen, afschrijvingen en preferente dividenden) van €1.000.000 heeft gemaakt. Er stonden 100.000 aandelen uit en er was geen sprake van warrants, convertibles of opties. De WPA is in dat geval €10:

€1.000.000 totale nettowinst / 100.000 aandelen = €10 winst per aandeel.  

Winst per aandeel bij ING, Philips en Apple

De winst per aandeel is uiteraard ook voor daadwerkelijke ondernemingen te berekenen. In de tabel hieronder vindt u de WPA voor ING, Philips en Apple, voor de jaren 2009 tot en met 2012. Houd er rekening mee dat de winst per aandeel pas te berekenen is op het moment dat de jaarcijfers bekend zijn gemaakt, in het jaarverslag. Tot die tijd is het natuurlijk wel mogelijk om met de geschatte winst per aandeel te werken. Het is dan echter van belang om de bekende slag om de arm te houden.

2009201020112012
ING€-0,44€0,85€1,12€1,03
Philips€0,44€1,52€-1,35€0,24
Apple$9,08$15,15$27,68$44,15
 

Wat vertelt de winst per aandeel mij?

De winst per aandeel zorgt voor een ratio, die aangeeft in hoeverre er dividend uitgekeerd kan worden. Houd er rekening mee dat ondernemingen er daarnaast voor kunnen kiezen een reserve aan te maken. U kunt de WPA onder andere gebruiken om de koers-winstverhouding (K/W) te berekenen. U deelt de actuele koers dan door de winst per aandeel. In het Engels wordt er gesproken van de P/E Ratio of PER, een belangrijke indicator voor het koersverloop. Een hoge verhouding tussen de koers en de winst betekent hoge verwachtingen, waardoor u dit kunt zien als een relatief riskante belegging.