De trend is cruciaal bij het beleggen op de korte termijn!The trend is your friend

In dit artikel krijgt u inzicht in trends en de reden waarom u altijd naar trends moet kijken. The trend is your friend, denk hier dan ook altijd aan. Vooral wanneer u een korte termijn belegger (daytrader) wilt zijn of al bent, is dit artikel de moeite waard.

We gaan het namelijk met u hebben over een cruciaal onderdeel bij het beleggen op de korte termijn. Want hoe zit het nou met trends en hoe kunnen deze het beste worden herkend?

 

Voor de korte termijn!

Zeker voor het korte termijn beleggen zijn korte trends, die bijvoorbeeld maar een kwartier duren van groot belang. Met deze kleine mini trends is het mogelijk om het grootste gedeelte van uw winst te behalen. Daytraders zoeken dan ook altijd naar deze trends en willen altijd snel even een winst pakken voor de korte termijn. Veel beleggers maken dan ook gretig gebruik van deze kleine mini trends en het grootste gedeelte van deze winsten wordt dan ook door kleine en snelle transacties behaald.

Daytraders (beleggen voor de korte termijn) willen natuurlijk zo snel mogelijk meeliften met de winsten. Het is als daytrader ook het beste om niet uw posities te laten overnachten op de beurs. Zowel op de nabeurs als de beurs op de volgende dag is erg onzeker. Misschien gaat er morgen wel een bank failliet of misschien is het wel zo dat de onderneming met goede cijfers naar buiten komt, terwijl u voor short zit!

Om deze redenen is het van groot belang om bij het korte termijn beleggen altijd te kijken naar de korte termijn trends. Door te kijken naar grafieken en indicatoren en door altijd de verschillende beleggingsproducten te beoordelen volgens logische data, is het mogelijk om winsten te behalen op de korte termijn. Er hoeven dan geen posities langer dan een dag open te blijven staan.

 

Hoe kunnen trends worden gevonden?

U weet nu dat u moet proberen zoveel mogelijk mee te gaan met de trend, maar hoe kunnen deze korte termijn trends nu worden gevonden en het beste worden geanalyseerd? Dit is nou juist het onderdeel dat de meeste beleggers moeilijk vinden. Het is hierbij belangrijk om gebruik te maken van de technische analyse. Grafieken en indicatoren bieden de sleutel. Als belegger zult u op basis van grafieken en indicatoren moeten kunnen concluderen of een aandeel gaat stijgen of dalen.

Bij grafieken moet u kijken naar het verloop van de afgelopen minuten, uren, dagen en weken. Het ligt vooral aan de termijn waarop u wilt handelen. Als u op dezelfde dag een positie wilt openen en sluiten met winst, is het verstandig om te kijken naar minuten. Maak bij het analyseren van grafieken ook gebruik van candlesticks.

NaastTrends herkennen grafieken, zijn indicatoren de volgende factor die voor succes kan zorgen. Deze factor is onmisbaar voor een professionele belegger. Het gaat om indicatoren zoals bijvoorbeeld MACD, RSI, Stochastisch enz. De combinatie van grafieken en indicatoren doet het vervolgens erg goed bij het behalen van winsten op de beurs.

Het herkennen van trends biedt u als daytrader of belegger een instrument om veel geld te verdienen. Het is aan de andere kant het meest lastige dat er is, iets waar alleen de grote en succesvolle beleggers in het verleden goed in geslaagd zijn.

Er is software beschikbaar om de data te structureren en tot inzichten te leiden, maar u zal hier vervolgens uw eigen interpretatie aan moeten geven om tot een daadwerkelijke conclusie te moeten komen. Wat dat betreft kunt u trends herkennen op basis van ervaring en patronen vanuit het verleden, al bieden deze geen garantie voor de toekomst en blijft het uiteindelijk speculeren.

 

Trend reversals herkennen

Wilt u daytraden, of op de korte termijn een aantrekkelijk rendement maken? Dan is het onder andere van belang om op zoek te gaan naar trend reversals. Dit dit omgekeerde bewegingen van aandelen, die ervoor zorgen dat een bepaalde periode van daling overgaat in een stijging, of vice versa. Des te beter u erin slaagt om dit moment vooraf te voorspellen, des te beter het mogelijk is om het juiste entry en exit punt te kiezen en een aantrekkelijk rendement te maken. U kunt trend reversals voorspellen door gebruik te maken van de grafieken en indicatoren die er beschikbaar zijn binnen de technische analyse.

 

Technische analyse

U kunt een technische analyse maken door uit te gaan van de software van bijvoorbeeld uw online broker. Roep een grafiek op die de ontwikkeling van de koers over een bepaalde periode laat zien en maak daarnaast gebruik van de beschikbare indicatoren. Over het algemeen gebruiken beleggers vooral de candlechart sticks, bijvoorbeeld in combinatie met het moving average, de bollinger bands of een van de andere indicatoren. Op het moment dat deze aangeven dat er een trend reversal aan zit te komen is het verstandig om in te stappen, of in ieder geval alert te blijven.

 

Ondergewaardeerde aandelen

Daarnaast kunt u op de beurs op zoek gaan naar ondergewaardeerde aandelen, bijvoorbeeld op het moment dat u van plan bent om deze wat langer aan te houden. Een eventuele kortere verdere daling hoeft dan niet direct een probleem op te leveren, aangezien u op termijn winst kunt maken wanneer ook anderen ontdekken dat er sprake is van een onderwaardering en de prijs op zal gaan lopen. U kunt onder andere op zoek gaan naar ondergewaardeerde aandelen door de huidige beurskoers af te zetten tegen het eigen vermogen per aandeel. Dit is een beproefde techniek om ‘goedkope’ aandelen te vinden en daarin vervolgens te investeren.

 

Fundamentele analyse

Op het moment dat er sprake is van een ondergewaardeerd aandeel, is de kans groot dat er een trend omhoog zal vormen. Uiteraard geldt dit vice versa op het moment dat het aandeel is overgewaardeerd. U doet er echter verstandig aan om een nadere fundamentele analyse van een onderneming uit te voeren, op het moment dat er sprake lijkt van een onderwaardering. Hoe zit het met de rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit en wat vertellen de verschillende ratio’s die u kunt berekenen? Bepaal op die manier of zich een trend voor zal doen, aangezien dat het juiste moment is om in te stappen.