Stop-loss

Wat is een stop-loss?Stop Loss instellen

Een stop-loss is een bepaalde order, die u automatisch tot uitvoering kunt laten brengen op het moment dat de koers een bepaalde waarde aantikt. Met name de grote handelaars en professionals maken veel gebruik van de stop loss orders en zorgden er daarmee in het verleden onder andere voor dat de grote beurscrashes een stuk heftiger uitvielen. Zij laten de acties automatisch uitvoeren op basis van bepaalde ontwikkelingen en hebben de verschillende orders stuk voor stuk klaar staan. Dat betekent dat er in het geval van grote veranderingen en schommelingen een sneeuwbal effect kan ontstaan.

Zelf kunt u op twee verschillende manieren gebruik maken van stop orders. U kunt gebruik maken van een stop limiet order of een stop loss order. Dit artikel gaat over de stop loss en de reden waarom u de stop loss order eigenlijk altijd bij uw beleggingen moet toepassen.

 

3 voordelen van stop-loss orders

Dankzij de stop-loss orders heeft u onder andere de mogelijkheid om uw verliezen te beperken. Op het moment dat u gebruik maakt van het hefboomeffect is de kans groot dat de geldverstrekker van de financiering automatisch een dergelijk order zal plaatsen. Op die manier zorgt men ervoor dat het verlies niet verder op kan lopen dan het deel van de inleg die van u afkomstig is. U kunt de stop-loss zelf gebruiken om er zeker van te zijn dat uw verliezen niet te ver oplopen.

Het is aan de andere kant ook een uitstekend idee om de stop-loss te gebruiken om winsten veilig te stellen. We staan er als mensen om bekend hebberig te worden op het moment dat de eerste winsten zich aandienen. Het is wat dat betreft van belang om genoegen te nemen met bepaalde winsten. Handmatig is dat lastig, aangezien we hiervoor moeilijk een moment kunnen bepalen. Ga vooraf na wat u minimaal wilt verdienen aan de koersstijging en stel daarop een stop-loss in. U zorgt er dan voor dat u de winst automatisch neemt, zonder dat u hierbij emotioneel betrokken bent.

Ten derde kunt u een stop-loss gebruiken om bepaalde kansen te benutten. Staat een aandeel op dit moment hoog en verwacht u op de lange termijn een stijging? Dan kunt u een stop-loss invoeren voor een lagere koers, waarop u het aandeel zeker aan wenst te schaffen. U kunt dit uiteraard ook andersom toepassen om vervolgens short te gaan, waardoor u op een aantal verschillende manieren gebruik kunt maken van de stop-loss.

 

Handel stilleggen

Het komt inmiddels regelmatig voor dat beurzen de handel in een bepaald aandeel een tijdje stilleggen, bijvoorbeeld voor de duur van een kwartier. Dit gebeurt vooral op het moment dat er sprake is van grote dalingen of stijgingen, op basis waarvan de stop-loss orders van grote beleggers automatisch in werking zouden treden. Hierdoor ontstaan er grote beurscrashes, die voorkomen hadden kunnen worden door even helder na te denken over de situatie. Door de beurs stil te leggen kan men de nadelige gevolgen van het grote aantal automatische stop-loss orders over het algemeen goed tegen gaan en blijven de gevolgen veelal beperkt.

Maak hier direct gebruik van de stop loss!

 
 
Google