Standaarddeviatie

Standaarddeviatie is een component van indicatoren!Standaarddeviatie

De standaarddeviatie kennen we vanuit de statistiek en berekent de spreiding van een bepaalde koers, of een bepaald gemiddelde. De koersontwikkeling op zich kan ons een goed beeld geven van de stijging of daling die er heeft plaatsgevonden, maar het zegt weinig over de kansen om hier op korte termijn een koerswinst mee te maken.

Dit laatste doen we op basis van de volatiliteit, aangezien een grote mate van beweging van de koers de mogelijkheid biedt om een interessant rendement te behalen.

 

Component van indicatoren

In principe is de standaarddeviatie op zich niet direct een indicator waar we binnen de technische analyse veel gebruik van maken. Het is in plaats daarvan eerder een factor, die we binnen een aantal andere indicatoren kunnen gebruiken. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat er relatief weinig informatie vanuit gaat. Hier staat aan de andere kant tegenover dat de standaarddeviatie op een gemakkelijke manier te berekenen en te interpreteren valt. U kunt aan de hand van een eenvoudige grafiek eenvoudig aflezen hoeveel volatiliteit er heeft plaatsgevonden binnen een bepaalde ontwikkeling van de koers.

 

Mate van volatiliteit

De mate van volatiliteit staat voor het stijgen en dalen van de koers, binnen een bepaalde periode. Plot de tijd ten opzichte van de koersbewegingen, om er op die manier achter te komen in hoeverre de koers omhoog en omlaag schommelt. De standaarddeviatie kan vervolgens aangeven wat de veranderingen zijn geweest ten opzichte van het gemiddelde. Des te groter de standaarddeviatie is, des te groter de veranderingen ten opzichte van het gemiddelde zijn geweest. De volatiliteit was dan hoog, wat betekent dat het aandeel veel schommelingen vertoont en het mogelijk is om op basis daarvan een koerswinst te behalen.

 

Stabiele koersen

Laat de standaarddeviatie aan de andere kant juist een lage score zien? In dat geval is er sprake van weinig volatiliteit en spreken we van een meer stabiele koers. Dit is onder andere interessant wanneer u op zoek bent naar een mogelijkheid om uw kapitaal onder te brengen, zonder dat u direct op zoek bent naar de mogelijkheid om hier op korte termijn een aantrekkelijk rendement mee te maken. De standaarddeviatie zegt overigens alleen wat over het verleden en is daarmee een bevestigende indicator of factor. Voorspellingen met het oog op de toekomst kunt u doen door de factor te combineren met andere statistische elementen.

 

Aanloop tot stijging of daling

Een stabiele koers hoeft overigens niet altijd te betekenen dat het in de toekomst niet mogelijk is dat de koers hard op zal lopen of deze zal dalen. Wat we veel zien in de grafieken is dat een lage standaarddeviatie er uiteindelijk toe leidt dat er een flinke stijging of daling plaats gaat vinden. De koers komt als het ware een beetje tot rust, om vervolgens explosief volatiel te worden. Het is interessant om naar dergelijke situaties op zoek te gaan, bijvoorbeeld wanneer u van plan bent om een trend vroegtijdig te herkennen en daarom in te spelen.

 
Google

Direct CFD’s kopen of verkopen?

Broker Plus500 logo

*Voorwaarden van toepassing

  • Rating: 9,2
  • Binnen 5 minuten geregeld!
Open gratis demo account en ontvang €40.000!  

CFD's zijn complexe producten met een hoog risico om geld te verliezen vanwege de hefboom. Tussen 74-89% van de particuliere beleggers verliest geld met het handelen in CFD's. Bedenk daarom of je het hoge risico om geld te verliezen kunt dragen.