Fundamentele analyse makenHet is natuurlijk niet verstandig om zomaar een aandeel te kopen zonder inzicht te hebben in de manier waarop een onderneming presteert. Bij het aandelen kopen voor de lange termijn is het daarom vooral van belang om een goede fundamentele analyse te maken. Maar wat is nu eigenlijk de fundamentele analyse en op welke manier kan de fundamentele analyse het beste worden toegepast?

In dit artikel krijgt u eerst een algemeen beeld over de fundamentele analyse. Vervolgens gaan we in op de verschillende manieren waarop u een fundamentele analyse kunt uitvoeren. Als u deze vorm van analyseren goed begrijpt, is het mogelijk om op de lange termijn structurele winsten te behalen, daarom kan het erg interessant zijn om u hier goed in te verdiepen.

 

Wat is de fundamentele analyse?

Een fundamentele analyse houdt het volgende in:

De waarde een onderneming vaststellen door omzet, winst, schulden, marktaandeel etc. te analyseren en te beoordelen.

Bij het doen van een fundamentele analyse kunt u naar jaarrekeningen en kwartaalcijfers kijken. Beursgenoteerde ondernemingen zijn namelijk verplicht om financiële informatie te verschaffen aan beleggers. De jaarrekening bestaat onder andere uit een jaarverslag van het bestuur, een balans, een winst en verliesrekening (resultatenrekening), een toelichting, een kasstroomoverzicht en een accountantsverklaring. Kwartaalcijfers zijn korte updates op de jaarrekening. In de jaarrekeningen en in kwartaalcijfers kunt u dan ook veel informatie vinden. U vindt hier onder andere:

Zoals u hierboven kunt zien, er zijn vrij veel onderdelen waar u naar kunt kijken. Als beginner kan het dan ook best lastig zijn om een goede analyse te maken via deze methode. Beleggen is gelukkig wel een werkwoord en oefening baart kunst. Wanneer u eenmaal meerdere keren een jaarverslag en kwartaalcijfers heeft gezien, zult u merken dat u er steeds beter in wordt. Elk jaarverslag is wel verschillend en bevat volledig andere informatie, maar de basis is altijd hetzelfde.

Als u een fundamentele analyse helemaal heeft uitgevoerd, heeft u inzicht in de bedrijfsvoering van een onderneming. U weet wat de sterke en de zwakke punten zijn en u weet ook waar de kansen en de bedreigingen liggen. Neem in ieder geval wel echt de tijd om de analyse goed uit te voeren. Zorg ervoor dat u zich volledig in de onderneming heeft verdiept voordat u aandelen voor de lange termijn gaat kopen.

Als u de vorm van analyseren echt goed onder de knie heeft, is het interessant om eens te kijken of u ook daadwerkelijk tot een prijs per aandeel kunt komen. Deze prijs kunt u vervolgens gaan vergelijken met de huidige koers van het aandeel. Wanneer blijkt dat uw prijs veel hoger is dan de huidige koers, moet u de aandelen kopen.

 

Wanneer moet u een fundamentele analyse uitvoeren?

Het is Fundamenteel beleggenniet altijd nodig om een fundamentele analyse uit te voeren. Voor korte termijn beleggingen heeft het geen nut om een fundamentele analyse te doen, aangezien de korte termijn trends dan veel belangrijker zijn. Bij korte termijn beleggen is het verstandiger om vooral gebruik te maken van de technische analyse.

Voordat u gaat beleggen is het verstandig om uw beleggingsdoel (wat wilt u bereiken met uw beleggingen) en uw beleggingshorizon (binnen welke periode wilt u het doel bereiken) vast te stellen. Als u het doel heeft om deze maand 20% winst te maken, is het verstandig om u te richten op het doen van analyses volgens de technische analyse. Als u als doel heeft om de komende 10 jaar een jaarlijks rendement van 6% te behalen, is het verstandig om u te richten op de fundamentele analyse.

Een fundamentele analyse heeft vooral echt nut bij het lange termijn beleggen. Veel experts twijfelen dan alleen water er precies moet worden gezien als “lange termijn”. De meesten vinden dat dit moet worden gezien als een periode die groter is dan 2-3 jaar, maar het zou ook kunnen gaan om een periode van bijvoorbeeld 50 jaar. De beleggingshorizon kan zo kort of lang zijn als u zelf wilt, maar pas wel uw beleggingen hierop aan.

 

Warren Buffett

Een goed voorbeeld van een persoon met een lange beleggingshorizon is Warren Buffett. Warren Buffett is eigenlijk wel de koning van de fundamentele analyse. Hij heeft een fortuin opgebouwd dat uit miljarden bestaat, dit heeft hij allemaal bereikt door ondernemingen op de juiste manier te analyseren. Warren Buffett heeft dit altijd voor de lange termijn gedaan en op deze manier is hij in staat geweest om één van de rijkste mensen ter wereld te worden.

Het is erg interessant om te zien hoeveel er mogelijk is als u de juiste methode structureel toepast. Warren Buffett heeft altijd een ijzeren discipline gehad en heeft bij alle aandelen die hij kocht altijd een goede fundamentele analyse uitgevoerd. Door structureel de juiste beslissingen te maken, is het hem gelukt om zichzelf, maar ook mensen die in hem hebben geïnvesteerd erg rijk te maken. Verdiep u vooral in Warren Buffett via ons uitgebreide artikel over hem.

 

Welke vragen zijn van belang?

Als u een fundamentele analyse uitvoert kan het helpen om uzelf meerdere vragen te stellen. Er zijn talloze vragen mogelijk, maar denk hierbij o.a. aan:

Wij wensen u veel succes bij het uitvoeren van fundamentele analyses. U kunt contact met ons opnemen mochten er nog vragen bestaan.

 

Bekijk ook deze interessante artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *