Wat is daytraden?Daytraden

Daytraden, het is een term die we steeds vaker tegenkomen. Waar staat het voor en hoe kunt u er op basis van dit concept voor zorgen dat u een interessant rendement maakt? Daytraden staat voor ‘daghandel’, waarmee u ervoor kiest om de aandelen, grondstoffen of indices maximaal een dag vast te houden.

In veel van de gevallen maakt u daarbij gebruik van leverage, iets dat we in Nederland kennen als een hefboomwerking. Het voordeel van daytraden is dat u gemakkelijk een hoog rendement kunt maken. Houd er aan de andere kant rekening mee dat u een relatief hoog risico loopt.

 

Leverage

Daytraden gaat in de meeste gevallen samen met leverage, de hefboomwerking die ervoor zorgt dat u met een kleine investering toch grote bedragen in kunt zetten. Indien u bij een online broker bijvoorbeeld de mogelijkheid heeft om gebruik te maken van een leverage van 400:1 betekent dit dat u €10 in kunt zetten, om met €4.000 te investeren. U leent er dan als het ware €3.990 bij. Het voordeel hiervan wordt goed duidelijk wanneer we het rendement van een bepaalde investering berekenen.

Stel dat u €10 inlegt en u erin slaagt om binnen een paar uur een rendement van 5% te maken. In dat geval verdient u €0,50, waardoor uw inleg na die paar uur €10,50 waard is. Indien u gebruik maakt van de hefboomwerking legt u €10 in om met €4.000 te investeren. Het rendement van 5% leidt dan tot een winst van €200 waardoor uw €10 ineens €210 waard is geworden. Dat betekent een rendement van 2100%!

 

Handelen op de korte termijn

Het daytraden richt zich vooral op de korte termijn, aangezien u de leverage toe kunt passen door geld te lenen. Indien u dat slechts een paar uren doet hoeft u daar geen rente over te betalen, aangezien u dit alleen ‘overnight’ doet. Probeer de posities dus maximaal enkele uren vast te houden, maar in ieder geval niet langer dan een dag.

 

Actief beleggen

Daytraden past uitstekend binnen het actief beleggen, waarbij het de bedoeling is om de markt te verslaan. U belegt niet zomaar in een portefeuille waarmee u de markt wilt volgen, u probeert een rendement te maken dat hoger ligt dan dat van de markt als geheel. Het daytraden vraagt hierdoor om relatief veel aandacht, zelfs wanneer u gebruik maakt van de automatische opties, om bepaalde stop-loss strategieën toe te passen.

 

Nieuws, grafieken en indicatoren

Het is binnen het daytraden van groot belang om goed op te hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u het laatste nieuws goed in de gaten houdt om koersstijgingen en -dalingen te voorspellen, let op de grafieken en gebruik de indicatoren om eventuele trends zo snel mogelijk te herkennen. Binnen het daytraden richt u zich vooral op het speculeren op de koers, waardoor het minder van belang is om een fundamentele analyse uit te voeren. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat deze u op de lange termijn kan helpen bij het voorspellen van de koers van een bepaald aandeel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *