Alles over het aanvragen van een creditcard

Een creditcard kan in sommige gevallen handig zijn om te hebben. Bijvoorbeeld als je bij buitenlandse webshops bestelt die geen IDEAL ondersteuning. Ook als je buiten Europa verblijft kan het handig zijn om een creditcard te hebben, omdat niet ieder land je internationale bankpas accepteert. Een creditcard is een wereldwijd betaalmiddel. In dit artikel vertellen we je wat een creditcard is en hoe je er een kunt aanvragen. 

Wat is een creditcard eigenlijk?

Een creditcard ziet er ongeveer hetzelfde uit als je bankpas. De werking is echter helemaal anders. Betaal je met je pinpas dan wordt het bedrag gelijk van je bankrekening afgeschreven. Betaal je met een creditcard dan geef je geld uit dat niet van jou is. Je gaat een tijdelijke persoonlijke lening aan met je bank en aan het einde van de maand betaal je het bedrag in een keer terug, zonder rente. Het bedrag wordt meestal automatisch van je bankrekening afgeschreven, omdat de creditcard meestal gekoppeld is aan je bankrekening. De bestedingsruimte op de creditcard hangt niet af van je banksaldo, maar van je kredietwaardigheid. Deze wordt berekend door te kijken naar je inkomen en je schulden. 

Betalen met je creditcard hoe gaat dat?

Als je iets betaalt met je creditcard, bijvoorbeeld online of in een restaurant of hotel schiet de creditcarduitgever, bijvoorbeeld je bank het bedrag voor zodat de degene aan wie je betaalt het bedrag ontvangt. Het betalen zelf doe je meestal hetzelfde als met je pinpas. De meeste creditcards hebben een pincode. Betaal je online, dan moet je vaak het creditcardnummer invullen, de verloopdatum en de CVC code, een driecijferige code die op de achterkant van de creditcard vindt. In Amerika wordt er bij het betalen in een restaurant of hotel vaak gebruik gemaakt van een magneetstrip. 

Te laat betalen 

Als je onvoldoende saldo op je rekening hebt om het openstaande bedrag op uw creditcard te betalen, dan krijg je vaak een boete. Dit is meestal een percentage van het openstaande bedrag, bijvoorbeeld twee of drie procent. Weiger je te betalen dan wordt je creditcard geblokkeerd. Het is ook mogelijk om creditcard aankopen gespreid terug te betalen. Bijvoorbeeld in een aantal termijnen. Deze faciliteit moet je echter wel eerst vooraf met je creditcardaanbieder afspreken. Op zo’n moment maak je technisch gezien gebruik van een doorlopend krediet. Daarover moet je rente betalen. De tarieven kunnen verschillen per creditcardaanbieder.

Een reservering op een creditcard

Als je iets boekt met je creditcard wordt er vaak een reservering uitgevoerd op de kaart. Er wordt dan een bepaald bedrag gereserveerd, maar dit wordt niet afgeschreven. Dit gebeurt vaak als er van te voren nog niet precies bekend is welke kosten je gaat maken. Bijvoorbeeld als je een auto huurt of een hotel boekt. De reservering is nodig om te kijken of degene die reserveert beschikt over voldoende bestedingsruimte. Een reservering wordt ook wel eens gebruikt om een borg te claimen. Reserveringen verminderen de bestedingsruimte op de creditcard. Wordt de reservering niet omgezet in een afschrijving dan vervalt deze automatisch na 30 dagen. 

Een creditcard aanvragen

Het aanvragen van een creditcard kun je op meerdere manieren doen. Je kunt er een aanvragen bij je bank, maar je kunt er ook heel eenvoudig een online aanvragen. Het beste kun je dan een aantal creditcards met elkaar vergelijken, zodat je kunt vergelijken op de belangrijkste kenmerken zoals prijs, voorwaarden en bestedingslimiet. Creditcards vergelijken en je creditcard aanvragen doe je hier op deze website.

Een creditcard aanvragen met een BKR registratie

Ook met een positieve BRK-notering is het aanvragen van een creditcard meestal geen probleem. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een hypotheek of persoonlijke lening hebt. Heb je een negatieve BKR-notering, dan kom je meestal niet in aanmerking voor een creditcard. Er is dan iets mis met een lening. Bijvoorbeeld omdat er sprake is van een schuld of een betalingsachterstand. Het aanvragen van een creditcard is dan geen goed idee.

De voor- en nadelen van een creditcard

Een van de grootste voordelen van een creditcard is dat het wereldwijd als betaalmiddel kan worden gebruikt. Met een bankpas is dat niet het geval. Een nadeel is dat aan het hebben van een creditcard kosten verbonden zijn. Gelukkig gaat het meestal om relatief lage kosten. Met een creditcard kun je overal ter wereld online winkelen, ook op websites die bijvoorbeeld IDEAL niet ondersteunen. Een ander voordeel van betalingen met een creditcard is dat je aankopen vaak wel een jaar verzekerd zijn tegen diefstal, verlies en schade. 

 

admin

Inhoudsopgave

Bessie

Hoi! Mijn naam is Bessie en ik ben verantwoordelijk voor het plaatsen van de blogs op Aandelenkopen.nl! Met een achtergrond in marketing en communicatie ben ik hiernaast actief in de aandelen wereld. Heb je een vraagje of een artikel? Laat gerust een berichtje achter!

Gerelateerde artikelen

juni 11, 2024

Geert Schaaij is een bekende Nederlandse belegger en financieel analist, voornamelijk bekend door zijn optredens op televisie en zijn betrokkenheid bij verschillende beleggingsprogramma’s. Vermogen
image-3

juni 7, 2024

De wereld van blockchain-technologie wordt voortdurend getransformeerd door innovatieve projecten en samenwerkingsverbanden die de kracht van synergie benutten. Een van de prominente spelers in