Grexit

Griekenland uit de EU of uit de Euro? Wat zijn de gevolgen?Exit Griekenland

Griekenland kampt al jaren met een flinke schuld. De ECB, het IMF en verschillende eurolanden hebben de afgelopen jaren miljarden euro’s in het land gepompt. Deze steun heeft de situatie niet ten goede verbeterd en Griekenland staat er nu slechter voor dan ooit. Op 30 juni moest Griekenland een deel van de steun van het IMF (€1,6 miljard) terugbetalen. Griekenland heeft dit echter niet gedaan en is hierdoor een wanbetaler geworden, omdat het land niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen.

Het was al enige tijd bekend dat Griekenland onvoldoende liquide middelen had om de €1,6 miljard terug te betalen. Om deze reden vonden er de afgelopen tijd meerdere overleggen op het hoogste politieke niveau plaats. Het overleg was altijd moeilijk en leidde niet tot het gewenste resultaat.

Op zondag 5 juli hield Griekenland een referendum waarbij de Grieken de volgende vraag konden beantwoorden: ”Moeten we het ontwerpakkoord dat door de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de Eurogroep van 25 juni naar voren is gebracht, accepteren?”. De uitslag van het referendum is ‘Nee’ geworden. De Griekse bevolking heeft dus schoon genoeg van bezuinigingen. De eurolanden bleven druk uitoefenen op Griekenland en afgelopen maandag is er dan uiteindelijk toch een akkoord gekomen.

 

Hoe nu verder?

Na het keiharde nee van de Grieken is het maar de vraag welke gevolgen er zullen ontstaan op de beurs. Analisten verwachten een flinke impact op de koersen van Europese aandelen en valutaparen zoals EUR/USD. De rentes van landen zoals Spanje, Portugal en Italië kunnen de komende dagen ook flink gaan oplopen. Het zijn hoe dan ook spannende dagen op de beurs!

 

Speculeer op een Grexit!

 

Bij het omvallen van de Griekse banken ontstaat niet direct een faillissement van Griekenland, maar deze kans neemt hierdoor echter wel aanzienlijk toe. Het lijkt erop dat de echte deadline voor Griekenland nu op maandag 20 juli ligt. Op 20 juli moet Griekenland €3,5 miljard terugbetalen aan de ECB. het uitblijven van deze betaling leidt tot een faillissement van Griekenland. Er zal dus voor 20 juli een akkoord moeten ontstaan.

Een faillissement van Griekenland betekent dat het land niet meer op de kapitaalmarkt kan lenen. De salarissen van ambtenaren kunnen niet meer worden betaald en verplichtingen zoals uitkeringen en pensioenen kunnen ook niet meer worden voldaan. Alledaagse goederen kunnen wellicht schaars worden, doordat het land niet meer kan importeren. Hyperinflatie is ook iets dat om de hoek kan komen kijken. Om de boel te redden zal Griekenland in dit scenario een andere valuta (Drachme) gaan invoeren. De sociale onrust zal bij een faillissement van Griekenland hoe dan ook groot zijn. Bekijk ook de onderstaande gevolgen die bij een Grexit zullen plaatsvinden!

Bekijk de onderstaande Tweets over Griekenland of bekijk de koers van de Griekse index.

 

Geef een reactie