Beurscrash in 2018

beurscrash in 2018Komt er een beurscrash in 2018?

De beurs heeft zo zijn pieken en dalen. Goede tijden worden helaas soms ook afgewisseld door slechte tijden. De beurscrashes van 1987, 2001, 2003, 2008 en 2009 zijn daar een goed voorbeeld van. Het is nu de vraag of er een beurscrash in 2018 gaat plaatsvinden.

De volgende beurscrash kan opnieuw grote impact gaan hebben op de economie en op werkgelegenheid, huizenprijzen, rentes en op uw beleggingsresultaten.

Gelukkig zijn er methodes om geld te verdienen in periodes waarin de markt daalt. In dit artikel gaan we hier ook zeker op in! Wilt u al gelijk beginnen met het voorbereiden op een crash? Maak hier een account aan en begin met handelen met €40.000,- demogeld. Zo kunt u lekker veel oefenen en ervaring op doen. Interesse om met echt geld te beleggen en eens te ervaren hoe het voelt om een echte belegger te zijn? Het is al mogelijk om met echt geld te beleggen vanaf €100,-! Direct beginnen is hieronder mogelijk.

Profiteren van een beurscrash kan hier! *CFD service. 76,4% verliest geld.

 

Het gaat toch weer beter?

De laatste grote crash van 2008 en 2009 ligt alweer meerdere jaren achter ons. Op 9 maart 2009 tikte de AEX-index een dieptepunt van net onder de 200 punten aan. Momenteel zijn we meer dan verdubbeld en lijkt alles erg goed te gaan. Het IMF verwacht in 2018 een wereldwijde groei van 3,6%. Ook in de jaren 2019 en 2020 wordt uitgegaan van een verwachte economische groei van boven de 3%. Het is dus eigenlijk feest in de wereld. De Nederlandse economie doet het ook veel beter en dit heeft ook zijn gevolgen voor de Nederlandse schatkist. Sinds lange tijd hebben we namelijk weer te maken met begrotingsoverschotten. Het kabinet zal er hoe dan ook alles aan willen doen om iedereen deze betere economische tijden in de portemonnee te laten voelen.

Eigenlijk is er op dit moment niks aan de hand. Wat wel schokkend is, is dat de beurs sinds het dieptepunt in 2009 ruim is verdubbeld. Dit terwijl de winsten van bedrijven zeker niet zo hard zijn gestegen. De laatste jaren is er dus steeds meer een bubbel ontstaan. Deze bubbel zal eens moeten gaan barsten. Het is nog de vraag of dit ook in 2018 gaat gebeuren, maar er zijn hoe dan ook wel aanwijzingen dat het zeker in 2018 mogelijk is.

Het is als belegger zeker interessant om eens naar de koers/winstverhouding van bedrijven te kijken. We kunnen op de onderstaande printscreen duidelijk zien dat we momenteel weer vrij hoge koers/winstverhoudingen naderen. We staan bijna op het niveau van Black Tuesday in oktober 1929. Alleen in de jaren 2000 stond de koers/winstverhouding nog hoger. Dit kwam toen door opgepompte technologieaandelen. Uiteindelijk is deze lucht ook uit de beurs gelopen.

Shiller PE Ratio in 2018

Hoe gaat de beurscrash in 2018 eruit zien?

Elke beurscrash heeft een duidelijke aanleiding (trigger) nodig. Deze keer zal dit niet anders zijn. De aanleiding van de volgende mogelijke beurscrash in 2018 kan divers zijn. Een echte trigger kan in verschillende hoeken zitten. Vaak is de trigger iets onverwachts dat ineens grote gevolgen kan gaan hebben. Denk bijvoorbeeld aan de VS die zijn schuldenplafond gaat raken of aan Italië die onverwachts uit de EU en de euro wilt stappen. Als bijvoorbeeld Deutsche Bank failliet gaat of als er ergens een bom af gaat kan de beurs ook ineens rake klappen krijgen. Er zijn in principe dus triggers genoeg. De vraag is nu wanneer de eerst volgende in het nieuws gaat komen om zo een domino effect te creëren.

Bij de vorige beurscrash was het nog mogelijk om veel klappen op te vangen met overheidsgeld. Vooral in de VS, maar ook in andere landen zijn de schulden echter alleen maar verder toegenomen. Het is de vraag wat er deze keer gaat gebeuren wanneer een bank zoals Goldman Sachs of JP Morgan om gaat vallen.

Zulke instellingen zijn soms groter dan wat het land in een heel jaar kan verdienen. Op de balans van Goldman Sachs staat bijvoorbeeld $879.987.000.000. Dit is een gigantisch bedrag en in het geval van een beurscrash in 2018 zal het nog lastig worden om zulke klappen op te vangen.

Een beurscrash in 2018 biedt ook ontzettend veel kansen. We raden u daarom aan om een demo account te openen bij een interessante broker zoals Plus500. Daar kunt u al vanaf €100,- beginnen met beleggen op de beurs. Het is bij de broker ook mogelijk om te speculeren op een daling van de beurs. Het is al in 5 minuten mogelijk om een account aan te maken. Probeer het dus ook eens! *CFD service. 76,4% verliest geld.

 

Wat te doen bij een beurscrash in 2018?

We kunnen niet in de toekomst kijken en het is dus ook mogelijk dat er geen beurscrash in 2018 gaat plaatsvinden. Toch is het tegelijkertijd erg goed om u op een mogelijke crash voor te bereiden. Laten we eerst een onderscheid maken tussen de handelaren (korte termijn) en de beleggers (lange termijn).

Korte termijn beleggers

  • Maak gebruik van hefboomproducten zoals opties of turbo’s. Op deze manier kunt u optimaal profiteren van dalende koersen op de beurs.
  • Ga short in autofabrikanten, financiële instellingen en andere risicovolle ondernemingen (winstpotentieel is enorm!). Deze sectoren zijn in het geval van beurscrashes vaak prooi van veel speculanten en dalen extra hard ten opzichte van andere sectoren.
  • Hanteer gegarandeerde stoplosses bij aandelen. Zorg ervoor dat u een maximaal accepteerbaar verlies kunt leiden. Het zou zonde zijn als u in de waan van de dag een groot gedeelte van uw geld verliest. Risico’s afdekken is juist in tijden van een beurscrash cruciaal.

Lange termijn beleggers

  • Zit stil als u geschoren wordt; kijk niet naar de verliezen in uw portefeuille. De kans is groot dat deze verliezen na verloop van tijd weer worden weggewerkt. Sluit dus niet zomaar zonder aanleiding uw positie (tenzij u denkt dat de onderneming failliet gaat of als u een andere kans ziet die u mogelijk meer geld gaat opleveren).
  • Maak gebruik van de lage koersen om tegen dikke kortingen in te kopen. Als u in een winkel rondloopt vindt u het ook fijn als iets met 50% korting van de hand wordt gedaan. Sale, Sale, Sale!! Op de beurs kan zo’n korting ook grote kansen bieden! Een crash is een uitstekende kans om goedkoop bij te kopen.
  • Houd u aan uw plan. Als het goed is heeft u als lange termijn een strategie waar u zich aan houdt. Koopt u elke maand of elk kwartaal bij? Ga hier dan gewoon mee door. Juist in tijden van beurscrashes is het mogelijk om mooie rendementen te behalen.

Meer weten? Bekijk ook de onderstaande video!

 

Direct CFD’s kopen of verkopen?

Broker Plus500 logo

*Voorwaarden van toepassing

  • Rating: 9,2
  • Binnen 5 minuten geregeld!
Open gratis demo account en ontvang €40.000!  

CFD's zijn complexe producten met een hoog risico om geld te verliezen vanwege de hefboom. Tussen 74-89% van de particuliere beleggers verliest geld met het handelen in CFD's. Bedenk daarom of je het hoge risico om geld te verliezen kunt dragen.