Lees hier alles over aandeleninkoopprogramma’sAandeleninkoopprogramma

Een aandeleninkoopprogramma heeft betrekking op de plannen van een onderneming, om (eigen) aandelen aan te kopen. Dit kan een onderneming doen vanwege een aantal redenen, maar leidt eigenlijk altijd tot een positief signaal. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat de winst per aandeel hoger wordt, omdat er minder uitstaande aandelen buiten het bedrijf zijn.

Daarnaast zorgt de onderneming met een aandelen-inkoopprogramma voor een goed doordachte investering, iets dat beleggers het vertrouwen geeft dat de bestuurders van het bedrijf op een verstandige manier om zullen gaan met het kapitaal dat zij beschikbaar hebben.

Beleggen in CFD’s Begin hier! *CFD service. 80,5% verliest geld.

 

Kapitaaloverschot

We zien het aandeleninkoopprogramma onder andere vaak verschijnen op het moment dat er sprake is van een kapitaaloverschot bij het bedrijf. Op het moment dat de liquide middelen te ver groeien is het verstandig om hier iets mee te doen. Zolang de onderneming besluit om dit niet te doen staat het geld als het ware stil. De verhouding tussen het beschikbare kapitaal en het totale rendement wordt per definitie minder en het geld had aangewend kunnen worden om nieuwe projecten te starten. Dankzij het aandeleninkoopprogramma is het mogelijk om de liquide middelen omlaag bij te schroeven en bijvoorbeeld de winst per aandeel te vergroten.

 

Te lage waardering aandeel

Ondernemingen kiezen er daarnaast regelmatig voor een aandeleninkoopprogramma te starten op het moment dat ze van mening zijn dat het aandeel van de onderneming te laag gewaardeerd wordt. In dat geval is het relatief voordelig om het aandeel aan te kopen, aangezien de koers waarschijnlijk zal stijgen. Wat dat betreft is het ook in dat geval een goede investering van de onderneming, die tot een positief rendement zal leiden. In veel van de gevallen zullen ook andere beleggers meer interesse krijgen in het aandeel wanneer ze ontdekken dat er een aandeleninkoopprogramma van start gaat.

 

Bedrag of aantal

In de meeste gevallen kiezen ondernemingen ervoor om een bepaald bedrag beschikbaar te stellen voor het aandeleninkoopprogramma. Ze geven niet aan hoeveel aandelen ze willen kopen, maar geven in plaats daarvan aan welk budget er beschikbaar is. Het is vervolgens de koers van het aandeel die bepaalt hoeveel aandelen de onderneming terug kan kopen. In de meeste gevallen zal de koers oplopen op het moment dat een bedrijf een aandeleninkoopprogramma aankondigt, waardoor het eerste doel dan al bereikt is.

 

Positief signaal

Het positieve signaal dat er uit gaat van een aandeleninkoopprogramma heeft vooral te maken met het feit dat beleggers zien dat de onderneming vertrouwen heeft in de toekomst. Zij gaan er vanuit dat de onderneming een goede tijd tegemoet gaat en het de moeite waard is om te blijven investeren. Het is wat dat betreft interessant om ene onderneming in de gaten te houden, op het moment dat er sprake is van een aandeleninkoopprogramma.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.