Leer hier alles over kosten!Kosten bij beleggen

Wanneer u gaat beleggen zult u automatisch te maken krijgen met kosten. Kosten spelen een belangrijke rol bij uw uiteindelijke gerealiseerde rendement. Uit onderzoek is gebleken dat kosten bij het beleggen maar liefst 50% van uw rendement weg kunnen vagen. Het is erg belangrijk om de kosten in de gaten te houden, om er zo voor te zorgen dat er niet teveel rendement verloren gaat. Neem de voorwaarden van de broker goed door en zorg ervoor dat u de kosten binnen de perken houdt.

Er bestaan in principe 5 verschillende soorten kosten die u als belegger tegen kunt komen, het gaat hierbij om:

 

Startkosten

Startkosten zijn de kosten die u bij uw broker maakt als u een account aanmaakt of als u zich registreert. De meeste brokers hebben geen startkosten en dat is maar goed ook! Het zou zonde zijn als u al gelijk te maken krijgt met startkosten, terwijl u nog geen positie heeft geopend. Een broker zoals Plus500 *(CFD service. 80,5% verliest geld) rekent niet met startkosten, maar verdient aan een premie bij de opening van een positie.

 

Transactiekosten (spread)

Transactiekosten, ookwel spread genoemd is de meest voorkomende manier om beleggers te belasten met kosten. Bij de ene broker liggen de transactiekosten hoger dan bij de andere broker. Ook per beleggingsproduct kunnen er nogal eens grote verschillen in kosten bestaan. Wanneer u maar weinig transacties maakt (bijvoorbeeld 5 per jaar) is het wellicht niet de moeite waard om u erg veel te verdiepen in de kosten bij uw broker, maar wanneer u bezig bent met daytraden en wanneer u vrijwel elke dag transacties maakt, moet u deze kosten wel goed in de gaten houden. Deze kosten kunnen namelijk een groot deel van uw rendement laten wegvagen.

 

Abonnementskosten

Veel brokers geven u de mogelijkheid om koersen te bekijken of om technische indicatoren etc. toe te passen. Helaas wordt er bij veel van deze mogelijkheden om een vergoeding gevraagd. Wanneer u bijvoorbeeld de koers van een aandeel uit de Verenigde Staten wilt zien, zult u €5,- per maand moeten betalen. €5,- lijkt niet veel, maar het komt neer op €60,- op jaarbasis. Wanneer u maar met €1.000,- belegt, is €60,- aan kosten erg veel, namelijk 6%. 6% is zo’n beetje het gangbare nog enigszins haalbare rendement dat u vrijwel elk jaar kunt realiseren. Het zou zonde zijn als dit rendement teniet wordt gedaan door deze kosten.

 

Overnachtingskosten

Overnachtingskosten kunnen ontstaan wanneer u een positie bijvoorbeeld ook in het weekend aan wilt houden. Deze kosten bestaan bij een broker zoals Plus500 *(CFD service. 80,5% verliest geld). Als u long gaat moet u deze kosten betalen, maar als u short gaat krijgt u deze kosten juist terug. Uiteindelijk hoeft deze vorm van kosten u dus niet veel te kosten.

 

Overboekingskosten

Sommige brokers rekenen overboekingskosten wanneer u geld van uw beleggersrekening naar uw eigen rekening wilt overboeken. Deze vorm van kosten is zeldzaam en net zoals startkosten komt deze vorm bij de meeste brokers gelukkig niet voor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *