Waarom beleggen in aandelen?

waarom aandelen

Nu dat u een goed beeld heeft over wat aandelen zijn, is het verstandig om te bekijken waarom aandelen nou zo interessant zijn. Waarom is het niet verstandiger om bijvoorbeeld te gaan sparen?

Het kopen en verkopen van aandelen gaat u helpen om uw kapitaal aan het werk te zetten. U kunt een hoog rendement behalen. Het rendement op de bank is al lang niet zo interessant meer. Om deze reden besluiten steeds meer mensen iets anders te doen met hun geld. Beleggen in aandelen is steeds populairder aan het worden. Misschien denkt u er zelf ook over na.

Inmiddels heeft u een goed beeld wat aandelen zijn. Althans, dat hopen we. Mocht dat niet het geval zijn, lees dan eerst even: wat zijn aandelen? Vandaag geven we antwoord op de vraag waarom aandelen zo interessant zijn. Waarom is het niet verstandiger om bijvoorbeeld te gaan sparen? Verschillende economische factoren spelen hierbij een rol. Vooral de inflatie is van groot belang. De inflatie (geldontwaarding) is zo’n 2% per jaar. Als u ervoor kiest om te gaan sparen met bijvoorbeeld 15.000 euro, zult u op dit moment een rente van lager dan 1% moeten accepteren.

Aandelen kopen/verkopen? Open een account bij CFD-aanbieder Plus500! *CFD service. 80,5% verliest geld

 

Inflatie en spaarrente

Door de inflatie verliest u dus geld. Sterker nog, uw geld wordt minder waard wanneer de inflatie hoger is dan de spaarrente. Boven de grens van 30.000 euro aan vermogen, gaat u er helemaal op achteruit door de vermogensrendementsheffing. De vraag waarom aandelen kopen of verkopen dus interessant zou kunnen zijn, wordt hier al grotendeels mee beantwoord.

Om te voorkomen dat u hoe dan ook geld zou verliezen door de inflatie, belastingen etc. is het verstandig om te gaan beleggen in aandelen. Het is een van de weinige manieren om de inflatie op een goede manier bij te blijven. En in heel veel gevallen zelfs mooie winsten te maken.

Ook al kunt u vrij snel profiteren van de winsten die in bedrijven worden geboekt, is beleggen nooit zonder risico. Wel is het verstandig om het risico zo goed mogelijk af te dekken. Bij de CFD-broker Plus500 kunt al beleggen vanaf 100 euro. U kunt daar handelen in heel veel verschillende fondsen. Het is zaak dat u een fonds kiest wat bij u past.

 

Vermogen spreiden

Het kan ook zeker verstandig zijn om uw vermogen te spreiden. Wie voor zijn pensioen spaart, moet haast wel gaan kijken wat de mogelijkheden zijn om te beleggen. Dat kan natuurlijk ook in vastgoed, grondstoffen of obligaties. Goede aandelen zijn niet zomaar gevonden. Soms zijn het aandelen die anno nu nog niet zo populair zijn, maar een geweldige toekomst tegemoetzien. Het is altijd goed om een uitgebreide research te doen wanneer u echt wilt starten met het kopen of verkopen van aandelen.

 

Obligaties

Terugkomend op obligaties. Ze geven u ook de mogelijkheid om meer winsten te kunnen krijgen dan bij het sparen. Het is echter wel zo dat de winsten van obligaties tegenwoordig ook niet meer zeker zijn. Bovenal zijn de winsten lager dan bij het beleggen in aandelen. Heeft u een groot bedrag op uw rekening staan waar u geen plannen voor heeft? Het is dan verstandig om te kijken naar aandelen die koopwaardig zijn. Kijk naar aandelen waar u vrijwel zeker winst op gaat halen. Denk bijvoorbeeld aan de dividend aandelen.

 

Beleggen in aandelen

Er zijn dus allerlei manieren om te beleggen. Bij het beleggen in aandelen, belegt u in een bepaald bedrijf. U wilt als aandeelhouder natuurlijk een bedrijf met een hoog rendement. Daarnaast een bedrijf wat veel dividend uitkeert en waarbij sprake is van een forse stijging van de koers per aandeel. Beleggingen kunnen zo veel geld opbrengen. Dit gebeurt niet alleen in het binnenland, maar zeker ook in het buitenland. Het is altijd de kunst om de ontwikkeling van uw aandelen en hun winstkansen regelmatig te volgen en indien nodig over te stappen naar een andere belegging. Winstkansen veranderen namelijk voortdurend.

Historisch gezien leveren aandelen erg goede rendementen op van maar liefst 7% per jaar. 7% op jaarbasis is iets dat u met sparen nooit zult behalen en het is dan ook zeker interessant om te kijken naar de mogelijkheden die aandelen u te bieden hebben. Onderstaande figuur weergeeft de rendementen die u had kunnen behalen wanneer u 1 dollar in het jaar 1802 had geïnvesteerd in aandelen. Aandelen zouden in die tijdsperiode tot wel $669.500 kunnen leiden.

Rentement op aandelen

 

 

Zelf online beleggen

Er zijn veel banken die voor u kunnen beleggen. Toch kunt u ook gewoon zelf online beleggen en juist dat tweede heeft onze voorkeur. Wilt u ermee starten? Maak in dat geval een persoonlijke account aan bij de CFD-broker Plus500. U kunt hier eenvoudig beleggen in allerlei aandelen. Zo behoudt u het overzicht. Liever eerst wat oefenen? Met een demo account krijgt u de mogelijkheid om te oefenen met 40.000 euro.

 

Dividend op aandelen

Een bedrijf wat winst maakt kan ervoor kiezen om een deel van de winst uit te keren aan de aandeelhouders. Juist dat dividend is voor veel beleggers een belangrijke reden voor het kopen of verkopen van aandelen. Dividend op aandelen kan een interessant alternatief zijn voor een spaarrekening. Vandaag de dag verdampt het geld op de spaarrekeningen eerder. Met de huidige lage spaarrente, inflatie en vermogensrendementsheffing zien mensen hun vermogen eerder afnemen dan toenemen.

Het laten groeien van uw vermogen neemt echter wel risico met zich mee. Met beleggen heeft u echter wel de kans om een hoger rendement te behalen. Met het kopen of verkopen van aandelen kunt u gemiddeld genomen een beter rendement behalen dan met een spaarrekening.   

 

Investeren

Houd er rekening mee dat een bedrijf niet verplicht is om dividend uit te keren. Het kan er ook voor kiezen het te investeren. Vooral de jonge bedrijven hopen op die manier nog harder te kunnen groeien en dat is uiteindelijk ook in het belang van de aandeelhouders. Mocht u een belegger zijn in dergelijke groeiaandelen, dan hoopt u op die manier het rendement te behalen met koerswinst op het aandeel.

 

Tot slot

We hopen u hiermee een goed beeld te hebben gegeven van het nut van aandelen kopen of verkopen. Het kan uw financiële situatie positief beïnvloeden. Natuurlijk weet u dat het kopen of verkopen van aandelen nooit zonder risico is. Het is dus zaak u goed te verdiepen in bedrijven en goede fundamentele en technische analyses te doen. Zo heeft u het huiswerk op orde en kunt u een verantwoorde beslissing maken. U kunt starten met het kopen of verkopen van aandelen bij de CFD-broker Plus500.

 

Bekijk ook nog deze interessante artikelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *