Leer hier alles over rendement!
Rendement bij beleggen

Het rendement bij beleggen is van groot belang, aangezien dat uiteindelijk bepaalt in hoeverre u er geld mee kunt verdienen. We spreken van een positief rendement op het moment dat het kapitaal groeit, of van een negatief rendement wanneer er sprake is van een daling.

Het kan bovendien een doel op zich zijn om het kapitaal in ieder geval te behouden en te behoeden voor geldontwaarding. In dat geval is een neutraal rendement voldoende om de doelstelling te behalen.

 

Wat is rendement?

Het rendement staat voor de winst (of het verlies) die u maakt ten opzichte van de inleg die u heeft gedaan. Legt u bijvoorbeeld €1.000 in en is uw aandelenkapitaal na een jaar €1.050 waard? Dan heeft u een rendement van €50 weten te maken, wat een procentuele stijging van +5 betekent. Veel mensen kiezen voor beleggen om een aantrekkelijk rendement te maken, dat hoger ligt dan wanneer ze besluiten hun geld op een spaarrekening te plaatsen. Beleggen brengt echter risico met zich mee, waardoor u niet zeker bent van een positief rendement.

 

Risico en rendement

Het risico en rendement bij beleggen zijn sterk met elkaar verbonden. Op het moment dat u meer risico durft te nemen, wordt ook de kans op een hoger rendement groter. Houd er echter rekening mee dat u aan de andere kant te maken kunt krijgen met een hoger negatief rendement. Een lager risico zorgt er aan de andere kant voor dat de verliezen mee zullen vallen. Houd er in dat geval echter rekening mee dat ook de winsten waarschijnlijk beperkt zullen zijn.

 

Vormen van rendement

U kunt op verschillende manieren rendement maken, dit is niet alleen voorbehouden aan de waardestijging van de aandelen zelf. Dit is de meest bekende manier, maar u kunt daarnaast bijvoorbeeld ook gebruik maken van dividend. Dit laatste is een uitkering van winst door de onderneming, die ervoor zorgt dat u rendement op uw investering kunt maken.

Keert de onderneming bijvoorbeeld 3% dividend per jaar uit? Dan staan deze procenten voor de basis van uw rendement. U kunt daarnaast een koerswinst boeken waardoor het rendement groter wordt, of te maken met een koersdaling waardoor het rendement juist wat meer tegen zal vallen.

 

Korte of lange termijn

Het rendement bij beleggen is onder andere afhankelijk van de tijdspanne die u kiest. Heeft u gemakkelijk 10 – 20 jaar of zelfs langer de tijd om te beleggen? Dan is het goed mogelijk om wat meer risico te nemen. Het rendement kan tijdens een bepaalde periode negatief uitvallen, maar u heeft voldoende de tijd om deze verliezen weer goed te maken. Uiteindelijk leidt dit veelal tot een aantrekkelijk positief gemiddeld rendement. Op de meer korte termijn is het verstandig om wat minder risico te nemen en aan de andere kant genoegen te nemen met een wat lager rendement. In de onderstaande afbeelding ziet u het rendement dat u op aandelen heeft kunnen behalen, wanneer u voor de lange termijn aan het beleggen was.

Rentement op aandelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *