Aandelen kopen voor je kind

Je gunt jouw kind een onbezorgd leven. Met een mooi spaarpotje help je jouw kind studeren, een auto kopen of een huis te kopen. Aandelen kopen voor je kind kan een goede manier zijn om ze in de toekomst financieel te ondersteunen. En het allermooiste is, online aandelen kopen is tegenwoordig net zo makkelijk als energiecontracten of autoverzekeringen vergelijken. Je zoekt de beste aanbieder en regelt het gewoon online.

Vliegende start

Door vandaag nog te beginnen met beleggen voor je kind, geef je jouw kind later een vliegende start. Er staat al een mooi bedrag klaar waarvan hij of zij bijvoorbeeld de studie kan betalen en daardoor niet met een studieschuld opgescheept zit. Alle beetjes helpen, dus ook als je maar een klein bedrag kunt missen is het slim om dit apart te zetten voor je kind. Als je op tijd begint, hebben de beleggingen langer de tijd om te groeien. Dit maakt je minder kwetsbaar voor dips in de markt. Door aandelen te kopen voor je kind maak je kans op meer rendement dan bij sparen. Sparen geeft aan de andere kant meer zekerheid. Met de huidige lage rente in combinatie met een hoge inflatie kiezen steeds meer mensen voor beleggen in plaats van sparen. Om het risico te minimaliseren kun je ervoor kiezen om zo breed gespreid mogelijk te beleggen, bijvoorbeeld in indexfondsen als Vanguard ETF’s.

Zo werkt beleggen voor je kind

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt beleggen (of sparen) voor je kind. Door dit op naam van het kind te doen, heb jij als ouder tot zijn of haar 18de verjaardag zeggenschap over de beleggingen. Daarna is het geld van jouw kind en mag hij of zij dit naar eigen inzicht uitgeven. Het grote voordeel van beleggen op naam van je kind, is dat je dit niet op hoeft te geven als gift bij de Belastingdienst. Kies je ervoor om op je eigen naam aandelen te kopen voor je kind en het bedrag op een later moment te schenken? Dan mag je een bedrag tot de schenkingsvrijstelling belastingvrij overmaken naar de rekening van jouw kind. In 2021 bedraagt de vrijstelling voor schenkingen aan kinderen €6.604. Voor kleinkinderen gaat het om een bedrag van €3.244. Boven deze grenzen betaalt de ontvanger schenkbelasting.

Vermogensrendementsheffing

Tot een leeftijd van 18 jaar telt het vermogen dat je hebt opgebouwd voor jouw kind of kinderen mee met je eigen vermogen. Voor het bepalen van de verschuldigde vermogensrendementsheffing wordt dus gekeken naar je eigen bezittingen en de bezittingen van minderjarige kinderen. Het maakt in dit geval niet uit of de beleggingsrekening op naam van jouw kind of op je eigen naam staat. De verschuldigde vermogensrendementsheffing moet jij betalen. Dit gaat dus niet ten laste van het belegde vermogen van je kind.

admin

Inhoudsopgave

Bessie

Hoi! Mijn naam is Bessie en ik ben verantwoordelijk voor het plaatsen van de blogs op Aandelenkopen.nl! Met een achtergrond in marketing en communicatie ben ik hiernaast actief in de aandelen wereld. Heb je een vraagje of een artikel? Laat gerust een berichtje achter!

Gerelateerde artikelen

juni 25, 2024

Polkadot, een innovatieve blockchain gecreëerd door Gavin Wood, een mede-oprichter van Ethereum, heeft snel een prominente plek ingenomen in de wereld van gedecentraliseerde technologie.