Aandelen aan toonder, wat zijn dit nou eigenlijk?

Aandelen aan toonder

Aan­de­len aan toon­der zijn aan­de­len waar­van het eigen­doms­be­wijs wordt uit­gegeven in cer­tifi­caten. De bezit­ter van dit cer­ti­fi­caat is dus de eige­naar en bezit de statu­taire rechten ervan. Aandelen aan toonder zijn dus aandelen waarbij er ook daadwerkelijk kan worden ‘’aangetoond’’ dat u de eigenaar van deze aandelen bent.

Bij aandelen aan toonder is het zo dat er papieren certificaten worden uitgegeven. Degene die de certificaten in bezit heeft, is dus ook daadwerkelijk de eigenaar. Vroeger waren alle aandelen, aandelen aan toonder. De aandelen stonden op naam van aandeelhouders, maar deze namen waren wel anoniem. Tegenwoordig is het zo dat aandelen aan toonder nog aanwezig zijn, maar niet vaak meer worden uitgegeven.

De papieren aandelen aan toonder zijn simpelweg niet efficiënt meer en er is ook geen reden om deze in onze moderne tijd op deze manier uit te geven. Alles gaat tegenwoordig digitaal en dit versnelt het proces van aandelen kopen ook enorm! Bij een broker zoals Binckbank kunnen aandelen op een eenvoudige manier worden gekocht zonder dat hier dus veel moeite voor hoeft worden gedaan. Het is hieronder ook direct mogelijk om een account aan te maken bij de broker.

Aandelen op de beurs? Maak hier een account aan! 

 

Voorde­len aan­de­len aan Toonder!

De voordelen van deze aandelen zijn dat de certificaten aan derden kunnen worden doorgegeven zonder speciale administratieve procedures. Het overhandigen van de certificaten is hierbij al voldoende. Wanneer u dus ook overlijdt, kan het zo zijn dat uw zoon simpelweg de certificaten van de aandelen aan toonder op een eenvoudige manier ontvangt.

Het hebben van aandelen aan toonder kan dus zeker wel slim of verstandig zijn in bepaalde situaties. Het is belangrijk om goed na te denken over de rechten en plichten die aandelen aan toonder bieden. Het aandeel kan bijvoorbeeld een stemrecht bezitten. Dit kan dus ook een groot voordeel zijn wanneer u deze aandelen bezit.

 

Nade­len aan­de­len aan Toonder!

Er zijn ook nadelen te bedenken bij aandelen aan toonder. Allereerst is het zo dat aandelen aan toonder geen fiscale voordelen hebben. Dit kan al een reden zijn om niet in aandelen aan toonder te gaan zitten. Een belangrijker nadeel is dat de papieren aandelen aan toonder gevoelig zijn voor diefstal. Ook wanneer u de aandelen verliest, is dit een direct verlies van eigendom. Als u dus aandelen aan toonder had/heeft, moest/moet u altijd zorgvuldig met deze aandelen om gaan. Gelukkig komt deze vorm van aandelen niet meer regelmatig voor. Veel beleggers zullen deze problemen dus niet meer ervaren.

Let op: Tegenwoordig wordt er niet/nauwelijks meer gebruik gemaakt van aandelen aan toonder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *