Steeds meer mensen beleggen hun spaargeld

Sparen is leuk, maar met niet veel meer dan 2 procent rente per jaar niet heel erg winstgevend. Sterker nog, met een inflatie die vrijwel altijd hoger is dan de spaarrente op de bank, is het dus zeker de moeite waard om eens te kijken wat de alternatieven zijn. Naast het standaard sparen kun je bijvoorbeeld ook online de spaarrente vergelijken van meerdere deposito spaarrekeningen, waarbij je het geld voor een langere periode vastzet, tegen een vooraf vastgestelde rente. Omdat de bank de zekerheid heeft dat ze je geld hebben, krijg je vaak ook een hogere rente. Uiteraard is het wel belangrijk om een buffer te hebben op je spaarrekening, maar beleggen in aandelen wordt steeds populairder. Waarom en hoe dit precies werkt, leggen we je graag even uit.

Redenen om te beleggen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om te beleggen, omdat spaarrekeningen momenteel maar zeer lage rentes bieden. Door te beleggen kun je kans maken op een hoger rendement, alhoewel dit natuurlijk ook gepaard gaat met risico’s. Ook zien mensen beleggen als een manier om hun geld te laten groeien en op lange termijn financiële doelen te bereiken. Anderen vinden het interessant om meer te leren over de financiële markten en investeren als een vorm van hobby of zelfs als fulltime bezigheid. Er zijn dus meerdere redenen waarom mensen ervoor kiezen om hun spaargeld te beleggen. Belangrijk is alleen wel dat je alleen belegt met geld dat je kunt missen. Beleggen brengt namelijk risico’s met zich mee.

Passief inkomen

Door te beleggen kun je op lange termijn een leuk passief inkomen verdienen. Zo zijn er namelijk verschillende aandelen die periodiek dividend uitkeren, wat betekent dat je op basis van de waarde en het aantal aandelen dat je bezit, een bepaald bedrag krijgt. Dit is een vorm van beloning en in de basis deels hetzelfde als rente op de bank. Het verschil is alleen dat met sparen weinig tot geen risico loopt. Vooral niet wanneer je na het vergelijken van meerdere banken kiest voor de bank met de hoogste spaarrente en iedere maand geld stort. Kies je voor beleggen in dividendaandelen, dan heb je als voordeel dat je niet alleen dividend uitgekeerd krijgt, maar ook de waarde van het aandeel kan stijgen. Uiteraard geldt dit ook andersom en kan de waarde van het aandeel dalen, waardoor je minder dividend krijgt uitgekeerd en ook de waarde van je beleggingen minder wordt.

Waar moet je op letten

Natuurlijk is het belangrijk om goed na te denken voordat je besluit om te gaan beleggen. Het is verstandig om eerst een duidelijk doel voor ogen te hebben en realistische verwachtingen te hebben over het rendement dat je kunt behalen. Zo lees en zien we namelijk vaak allerlei verhalen dat mensen tot wel 20 procent per jaar aan rendement maken. Dat kan, maar dat is wel bij hoge uitzondering en met enorm veel risico. Niet voor niets zeggen wij altijd dat je beter eerst kunt investeren in kennis en daarna pas in aandelen.

admin

Inhoudsopgave

Bessie

Hoi! Mijn naam is Bessie en ik ben verantwoordelijk voor het plaatsen van de blogs op Aandelenkopen.nl! Met een achtergrond in marketing en communicatie ben ik hiernaast actief in de aandelen wereld. Heb je een vraagje of een artikel? Laat gerust een berichtje achter!

Gerelateerde artikelen