Hoe bepaal je of een aandeel stabiel is?

Risico nemen hoort erbij als je begint met aandelen. Dat is een gegeven. Alleen zijn er dan toch niet zoiets als stabiele aandelen? Dat is een vraag die natuurlijk meer mensen zichzelf stellen. Veiligheid zit hem onder andere in het verleden van aandelen, de huidige stand van zaken en de daaruit voortvloeiende te verwachten toekomst. Alleen het is niet alleen het verleden van het aandeel en de huidige status die de toekomst bepaalt. Die toekomst is ook afhankelijk van alle andere factoren in de wereld.

Zwarte zwaan

De nachtmerrie van menig belegger is de zwarte zwaan. De zwarte zwaan is in de economische wetenschap een benaming voor een onverwachte gebeurtenis. Eentje die niemand zag aankomen en die een enorme invloed heeft op de economie en zeer ongunstig kan zijn voor de welvaart. Eentje die bijvoorbeeld jouw aandelen zo goed als niets meer waard maakt.

Risico spreiden

Voor wie stabiele aandelen wil, kan doen aan spreiden. Er zijn diverse fondsen met een zogenaamde PMC waar je zo in kunt beleggen. PMC staat voor product marktcombinatie. Dit is een unieke combinatie van een product. Bedoelt voor een bepaald type klant. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier op: lees meer over het PMC model.

Het kan bijvoorbeeld gaan om een fonds dat gericht is op verduurzaming. Let wel: spreiden betekent ook dat de kans op grote winsten ook kleiner is. Geen risico bestaat niet, maar over het algemeen is er wel een bepaalde stabiliteit.

lees meer over het PMC model

Stabiele aandelen

Er bestaat eigenlijk geen stabiele aandelen. Alleen zijn er wel aandelen die minder risicovol zijn dan andere aandelen. Niet stabiele aandelen zijn bijvoorbeeld de aandelen in crypto valuta. Dit zijn aandelen die enerzijds veel geld kunnen opleveren maar ook veel geld kunnen kosten. De markt is grillig. Dit komt omdat er feitelijk niks anders is verbonden aan deze valuta dan alleen de marktvraag en het marktaanbod.

Over het algemeen wordt goud wel als redelijk stabiel gezien. Toch zie je ook bij de goudprijzen soms ook schommelingen. Risico lopen doe je dus altijd.

De grootste veiligheid bij aandelen, zit hem echter niet in het aandeel. Die veiligheid zit in jou. Als je kennis van de markt en de branche hebt waarin je aandelen hebt, kun je gecalculeerd risico nemen. Dat is ook wat de succesvol zakenman en auteur van het boek ‘Rich dad, Poor dad’ Robert T. Kiyosaki in zijn boek meermaals naar voren brengt.

Stan

Inhoudsopgave

Antje

Ik ben Antje, een enthousiaste schrijver met een brede interesse in uiteenlopende onderwerpen. Mijn werk varieert van diepgravende analyses tot lichte, informatieve artikelen. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe perspectieven en benaderingen, wat mijn werk veelzijdig en fris houdt. Schrijven is voor mij niet alleen een beroep, maar ook een manier om ideeën te delen, discussies op gang te brengen en kennis over te dragen. Elk artikel dat ik schrijf, benader ik met een open geest en aandacht voor detail, met als doel mijn lezers te informeren en te inspireren.