Misschien heb je het wel eens overwogen; aandelen kopen. Maar wat voor aandelen dan, en hoeveel? China is een land dat al jaren erg snel groeit, en dit biedt kansen. Met haar vele multinationale bedrijven is het een grote economie in de wereld, en daarom overweeg je wellicht om je aandelen hier aan te gaan schaffen.
Zo ken je misschien het bedrijf Alibaba wel, wat ook in Nederland steeds meer terrein wint. Maar doe je er nu goed aan om aandelen uit China te kopen? En waarom wel of niet? Niet alle Chinese aandelen van het vasteland zijn vrij toegankelijk voor buitenlanders, en daarnaast is de markt ook vrij nieuw. Naast kansen, zijn er dus ook wel degelijk risico’s te benoemen. In dit artikel lees je meer over wat deze risico’s inhouden en wat de vooruitzichten voor Chinese aandelen zijn.
Voornaamste risico’s
Zoals gezegd is de markt voor Chinese aandelen vrij nieuw. Je belegt dus in opkomende markten, waardoor je naast een groter rendement ook een groter risico loopt. Daarnaast heeft ook de corona crisis zijn sporen nagelaten in de aandelenwereld in China. Door de grote uitbraken van de coronapandemie en de hoge kosten die hiermee gepaard gingen, daalde het bruto binnenlands product (bbp) in heel China. Dit heeft invloed gehad op de economische groei van China, en dus ook op de waarde van aandelen. Elke investering komt met risico’s, op elke aandelenmarkt, vergelijkbaar met spelen in een online casino Nederland.
CAPE ratio
Een ander belangrijk aspect om mee te nemen is de Cyclically Adjusted Price-Earnings (CAPE) ratio. Je kunt deze ratio gebruiken om in te schatten hoe waarschijnlijk het is dat een markt op de lange termijn succesvol is. De CAPE waarde voor Chinese aandelen is vrij laag, wat je als risico kan zien voor de lange termijn.
Risico op corruptie en fraude
Een ander risico wat je loopt als je Chinese aandelen koopt, is het risico op corruptie en fraude. Corruptie en fraude komt in China veel voor. Je loopt dus sneller het risico om opgelicht te worden, wat nog versterkt wordt door het feit dat we als westerlingen minder zicht hebben op de Chinese markt en de ontwikkelingen hiervan dan op de westerse markt. Wees altijd voorzichtig als je met een onbekende markt te maken hebt.
Nieuwe regel-en wetgeving
In 2021 is er in China veel veranderd rondom regel-en wetgeving. Deze regels lopen erg uiteen, van restricties op het aantal uur dat kinderen mogen gamen, tot nieuwe anti-monopolie richtlijnen voor internetbedrijven en nieuwe wetten voor het beschermen van persoonsgegevens. Door deze overheidbemoeienis heeft de edutech-sector een flinke klap gehad en het is niet uit te sluiten dat de overheid ook andere sectoren kan gaan reguleren. Dit brengt dus onzekerheid voor beleggers met zich mee en het is een belangrijke afweging om te maken of je deze onzekerheid aan durft.
Relatie tussen China en westerse wereld
Een laatste risico is de relatie tussen China en de westerse wereld. China heeft recent enkele diplomatieke kanalen met de Verenigde Staten afgesloten en verdere verslechtering van de onderlinge relatie is reëel. Dit zou kunnen leiden tot het schrappen van de notering van Chinese aandelen op de Amerikaanse beurzen. Een stuk bescherming voor de beleggers zou hiermee weg kunnen vallen.
Vooruitzichten voor Chinese aandelen
Nu we de voornaamste risico’s besproken hebben, is het interessant om te bekijken wat de vooruitzichten voor Chinese aandelen nu zijn. Mogelijk wegen deze op tegen de risico’s. Het goede nieuws is dat de Chinese aandelenmarkten het in 2022 beter lijken te doen dan in 2021. Techbedrijven in Peking worden minder gecontroleerd door de overheid, wat kansen biedt voor beleggers.
Wat ook positief is voor de Chinese beleggingswereld, is dat de inflatie in China laag is. Door deze lage inflatie is er ruimte voor China om de economie te stimuleren. Daarnaast zijn de aandelen relatief goedkoop, en dit biedt kansen voor koersstijgingen in de toekomst.
China heeft aangeven meer aandacht te willen geven aan economische groei, in plaats van maatregelen te nemen tegen het bedrijfsleven. Indien dit het geval is, is er hoop op een groei van waardevolle aandelen. De Chinese beurzen en economie worden daarnaast ook steeds toegankelijker en er zijn steeds meer producten waar men in kan beleggen.
De spanningen tussen de VS en China lijken ook wat ingeperkt te zijn. Het kan niet uitgesloten worden dat deze spanningen weer heftiger worden, maar voor nu lijkt dit een goed teken ten gunste van de beleggingskansen voor westerlingen in Chineese aandelen.
Als laatste is het goed om te benoemen dat de Chinese markt nog steeds interessant te noemen is wanneer je het vergelijkt met andere markten in de wereld. De koerswinstverhouding is nog steeds een stuk goedkoper dan die van andere indexen, en de winstgroei is gunstig.
Conclusie
De economische uitzichten in Nederland, Europa, en de VS zijn niet erg rooskleurig te noemen. De inflatie in Nederland steeg in augustus 2022 naar een hoogtepunt en het leven wordt steeds duurder. In China daarentegen zijn ze uit een dal aan het klimmen. De beurs ging in China in juni 2022 omhoog, in tegenstelling tot de rest van de wereld.
Er zijn risico’s te noemen voor het beleggen in Chinese aandelen, maar er kan geconcludeerd worden dat er ook zeker voordelen te noemen zijn. De ontwikkeling van de beurs dient in de gaten gehouden te worden voor een zo nauwkeurig mogelijke inschatting van winsten en risico’s.