Aandelen

Wilt u aandelen kopen? Leer er hier alles over!

Aandelen kopen op de beursAandelen kunnen door een onderneming worden uitgegeven. Een aandeel is een bewijs dat meerdere rechten met zich meebrengt. Het belangrijkste recht hierbij is dat u met een aandeel over een bewijs van deelname in het kapitaal van een onderneming beschikt. U wordt hierdoor als het ware mede-eigenaar van de onderneming.

Bij het beleggen in aandelen kunt u profiteren van koersrendement en dividendrendement. Geld investeren op de beurs brengt een groter risico met zich mee dan bijvoorbeeld sparen, maar leidt aan de andere kant wel tot een beter rendement.

Momenteel zijn er veel mensen die twijfels hebben over of ze wel of niet in aandelen moeten beleggen. Ze vragen zich af of hier wel hun vingers aan moeten branden. Toch is het verstandig om goed over beleggen na te denken. De spaarrente is erg laag, terwijl de inflatie en de vermogensrendementsheffing gewoon aan u worden doorbelast. Als u niks doet, gaat u er sowieso op achteruit en uw vermogen wordt dan minder waard.

Beleggen in aandelen is één van de meest voorkomende beleggingsvormen en er zijn dan ook ontzettend veel mensen die hierover informatie opvragen. Om iedereen hierbij te helpen, is het mogelijk om in deze categorie alles te leren over aandelen en de manier waarop ze werken.

Aandelen kopen/verkopen? Binckbank! 

 

Wat zijn aandelen?

Aandelen worden uitgegeven door ondernemingen, die kapitaal nodig hebben. Zowel de onderneming als de aandeelhouder kunnen profiteren van een beursgang of een situatie waarin er aandelen worden verstrekt. De aandeelhouder profiteert namelijk door koersrendement en/of dividendrendement.

De koers van een aandeel het het verloop hiervan is gebaseerd op vraag en aanbod. De vraag naar aandelen is gebaseerd op het vertrouwen dat beleggers in een bepaalde onderneming stellen. Het aanbod wordt door de onderneming bepaald, maar een onderneming kan niet zomaar het aandelenkapitaal vergroten. De goedkeuring van de raad van commissarissen en de aandeelhoudersvergadering kan hierbij van belang zijn. Bekijk ook de onderstaande video om meer te weten te komen over de geschiedenis van aandelen!

   

Rendement op aandelen

Veel beleggers vragen zich af hoeveel winst er met aandelen kan worden gerealiseerd. De onderstaande grafiek geeft de werkelijke rendementen van aandelen weer. Tussen januari 1802 en juni 2012 hebben aandelen gemiddeld 6,6% jaarlijks rendement opgeleverd. De crisis van de jaren 30, de Tweede Wereldoorlog, de oliecrisis, de internetzeepbel, 9/11 en de kredietcrisis zorgden allemaal wel voor flinke dalingen, maar dit is altijd maar van korte duur geweest. Op basis van deze gegevens zijn aandelen op de lange termijn altijd de beste keuze om goede rendementen te behalen! Een goed voorbeeld hiervan is de AEX. In januari 1983 bedroeg de AEX 100 punten in guldens (45,38 in euro’s). Momenteel staat de AEX rond de 500 punten. Dat is dus stukken hoger!

Rentement op aandelen
 

Geef een reactie