PostNL aandelen

PostNL N.V. is opgericht in 2011 en is sinds mei 2011 ook beursgenoteerd. De onderneming is ontstaan na een opsplitsing van TNT N.V. in TNT Express N.V. en PostNL N.V. In 2018 waren ongeveer 56.000 mensen in dienst bij het postbedrijf. In 2018 bedroegen de omzet en de winst respectievelijk 3,6 miljard euro en 173 miljoen euro.

PostNL houdt zich bezig met postbezorging in verschillende vormen. Het gaat hierbij om brieven, om huis-aan-huis folders en pakketpost. De slogan van het postbedrijf is: “Morgen is vandaag”. Door een terugvallende postmarkt, is PostNL genoodzaakt geweest om flink te reorganiseren. De focus is de laatste tijd daarom ook steeds meer op de zakelijke markt komen te liggen.

PostNL aandelen

 

Degiro
4.5/5

Beste Nederlandse broker & Laagste kosten

PostNL verwachtingen – De toekomst van PostNL

Waar veel bedrijven stuklopen op de Covid-19 crisis, krijgt PostNL het alleen maar drukker. Jarenlang kende het bedrijf een ongeremde afname van post met 8 tot 10 procent per jaar, maar sinds de Covid-19 crisis is de hoeveelheid post enorm gestegen. Nu is het interessant om te kijken hoe PostNL zich gaat ontwikkelen in de toekomst.

Fusie PostNL en Sandd

PostNL zou de grootste concurrent en rivaal Sandd overnemen. Echter had de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hier bezwaar tegen. Dit zou namelijk betekenen dat PostNL hiermee een postmonopolist zou worden. Staatssecretaris Mona Keijzer van economische zaken zette de deal toch door, maar later dat jaar vernietigde de rechter de overnamevergunning. Als de zaak opnieuw wordt bekeken en het lukt PostNL om Sandd over te nemen, dan worden ze dus een monopolist in de postmarkt.

Een groen wagenpark

PostNL heeft een aantal jaar geleden aangekondigd dat het in 2025 in 25 Nederlandse binnensteden uitstootvrij post wil bezorgen. Dit gaan ze doen door aflopende leasecontracten met vervuilende dieselmotoren te vervangen met Groengas-varianten. Hiermee wil het bedrijf maatschappelijk verantwoord ondernemen. De auto’s zijn duurzamer en een stuk stiller. Naast het wagenpark is PostNL ook bezig met andere duurzame initiatieven. Zo zet het bedrijf steeds vaker elektrische scooters en bakfietsen in bij de bezorging en liggen er zonnepanelen op de pakkettensorteercentra.

Wat kunnen we verwachten van de PostNL aandelen?

Als we naar de aandelenkoers van PostNL over de afgelopen 5 jaar kijken dan zien we dat de koers in de loop van 2018 is gaan dalen. Het dieptepunt lag in maart 2020 wat veel te maken heeft met het uitbreken van de Corona crisis. Hierna is de koers van het PostNL aandeel er weer langzaam bovenop aan het klimmen. Sindsdien heeft het namelijk een constante stijgende lijn te pakken. Dit kan veel te maken hebben met de extra post die sindsdien bezorgd moet worden.

Of deze stijgende lijn wordt doorgezet zal moeten blijken. Sinds het diepte punt in maart is het aandeel van PostNL verdrievoudigd. Als deze lijn zo doorzet zou dit een hele interessante investering kunnen zijn. Wel is het af te vragen of dit alleen komt door de extra post die tijdens de Corona crisis wordt verzonden. Het is bijna niet voorspelbaar wanneer deze crisis ophoudt en wat de gevolgen zouden zijn voor de koers van het PostNL aandeel.

Over PostNL

PostNL is een postbezorgingsbedrijf uit Nederland met het hoofdkantoor gevestigd in Den Haag. Het bedrijf is actief in de Benelux en in Italië. Het bedrijf kent de naam PostNL sinds 2011 en sinds dit jaar is het ook beursgenoteerd. Op een doordeweekse dag bezorgt PostNL binnen de Benelux 900.000 pakketten en 6,8 miljoen brieven. Wereldwijd is het bedrijf ook actief onder de naam Spring. Spring is volledig onderdeel van PostNL en voorziet de internationale verzendingen van het bedrijf. In totaal verbindt Spring 190 landen op 3 continenten. Met bijna 50.000 werknemers is PostNL een van de grootste werkgevers van Nederland.

De rijksoverheid heeft PostNL aangewezen als bedrijf dat belast is met het uitvoeren van de UPD (Universele Postdienst). In het kort komt dit erop neer dat PostNL ervoor moet zorgen dat post op een betrouwbare en goede manier aankomt bij de geadresseerde. Sinds de eeuwwisseling zien we dat er steeds minder post wordt verstuurd. Het internet heeft ervoor gezorgd dat veel bedrijven en consumenten nu digitaal hun post verzenden via bijvoorbeeld mail of online berichtenboxen. In het voorjaar van 2013 heeft voormalig Minister Henk Kamp van Economische Zaken de eisen voor de UPD daarom naar beneden bijgesteld. PostNL is nu verplicht om 8.700 brievenbussen en 1.000 postkantoren aan te houden. Het aantal bezorgdagen is teruggeschroefd van 6 naar 5 en postzegelprijzen mochten met 8% stijgen.

Een belangrijke dienst voor PostNL voor deze klanten is fulfilment. Met fulfilment kunnen ondernemers, zoals eigenaren van webshops, het voorraadbeheer en transport uitbesteden aan PostNL. Zo zorgt PostNL ervoor dat er ruimte is om producten in op te slaan, verwerken zij de orders en bezorgen zij de producten bij consumenten. Daarbij kunnen de ondernemers in realtime inzicht hebben in hun voorraad en biedt PostNL een late cut-off tijd van 24:00 uur. Tenslotte biedt PostNL ook flexibele bezorgopties, zoals Avondbezorging en Same-Day delivery.

Sinds 2012 is Herna Verhagen de CEO van PostNL. Ze is samen met het management bezig om een strategische agenda af te lopen. PostNL wil minder postbodes ontslaan, het pakketbedrijf uitbouwen en een sociaal gezicht tonen. De balans tussen krimp en groei is natuurlijk een behoorlijke uitdaging, maar Herna Verhagen doet sowieso haar uiterste best. Meer weten? Bekijk ook zeker de onderstaande video!

 

 

Nederlands postbedrijf

PostNL is een welbekend Nederlands postbedrijf. Het bedrijf kent best een historie. Zo stond het bedrijf tot het jaar 2002 bekend als PTT Post. Een naam die u vast niet ontgaan is. Vanaf dat moment is de naam nog een aantal keer gewijzigd met als uiteindelijke naam, PostNL. Met de overgang van TNT Post naar PostNL werden de post- en koeriersdienst van elkaar gescheiden. Zo werd de koeriersdienst de TNT Express. Inmiddels is dat overgenomen door FedEx.

PostNL in Benelux

Na de splitsing van de post- en koeriersdienst werd het bedrijf naar de beurs gebracht. Door de overheid is PostNL benoemd om de universele postdienst uit te voeren. Niet alleen leegt het bedrijf de brievenbussen, het bezorgt ook vijf dagen per week. En dat van dinsdag tot en met zaterdag. In de Benelux heeft PostNL het grootste en meest moderne logistieke post- en pakkettennetwerk. Ook is het bedrijf wereldwijd actief met de cross-border activiteiten onder de naam Spring.

E-commerceactiviteiten

PostNL richt zich steeds meer op e-commerceactiviteiten. Dat moet natuurlijk ook wel, gezien de ontwikkelingen op technologisch gebied. Ook biedt het bedrijf diensten aan op het gebied van data- en documentenbeheer en directe marketing. Het bedrijf opereert vooral in Nederland, maar is ook actief in Duitsland, Engeland en Italië.

Enkele feiten

PostNL heeft ruim 2.400 postkantoren en 225 business points. Er werken in totaal circa 50.000 mensen bij het bedrijf. Daarmee is het een van de grootste particuliere werkgevers van Nederland. Op doordeweekse dagen bezorgt PostNL in de Benelux gemiddeld 800.000 pakketten en 7 miljoen brieven. PostNL is daarmee een onmisbare schakel tussen verzenders en ontvangers. Evenals de verbinder tussen de fysieke en digitale wereld.   

Postale en logistieke e-commerce dienstverlener

PostNL zorgt er al ruim 220 jaar voor dat post betrouwbaar en bereikbaar is in Nederland. De ambitie van het bedrijf is om dé logistieke dienstverlener van post en pakketten te zijn in de markten waarin het actief is. Het bedrijf is aan het veranderen van een traditioneel postbedrijf in een postale en logistieke e-commerce dienstverlener. Trends zoals de groei van de e-commerce en de digitalisering spelen daarbij een grote rol. Zo heeft het Nederlandse bedrijf al steeds meer online contacten met consumenten en bedrijven.

Beursagenda PostNL 2018

  • 17-04: Algemene aandeelhoudersvergadering
  • 19-04: Notering ex-dividend
  • 08-05: Resultaten 1e kwartaal 2018
  • 06-08: Resultaten 2e kwartaal 2018
  • 05-11: Resultaten 3e kwartaal 2018

Cijfers van PostNL

PostNL heeft drie belangrijke ambities voor 2020, namelijk de duurzame kasstroom realiseren, de winstgevendheid op pakketten vergroten en internationaal de winstgevendheid verbeteren. Het onderscheidend vermogen van PostNL bestaat uit klantinteractie, verbonden mensen, digitalisering, klantvertrouwen en leidende netwerken.

PostNL heeft jarenlang een negatief eigen vermogen op de balans gehad. Eind 2017 beschikte PostNL eindelijk wel over een positief geconsolideerd eigen vermogen van 34 miljoen euro. Als we dieper in gaan zoomen op de balans, kunnen we een positief bedrag van 645 miljoen euro aan cash en liquide middelen vinden. Helaas is het wel zo dat er tegen deze 645 miljoen euro nog veel kortlopende schulden staan. De netto kaspositie komt daardoor uit op 27 miljoen euro. Meer weten over de cijfers van PostNL? De onderstaande tabel laat de omzet- en nettowinstcijfers zien over de jaren 2015 tot 2020.

 201520162017201820192020
Omzet3 4613 4133 4953 6103 7113 867
Nettowinst149279148173200210
Koers/winst verhouding10,36,512,47,596,86,61
Winst per aandeel ( € )0,340,630,330,410,460,47
Dividend per aandeel ( € )0,120,230,260,280,29
Dividendrendement2,93%5,64%8,14%9,07%9,35%

Overname Sandd

Het laatste nieuws laat weten dat PostNL zijn concurrent Sandd overneemt. Sandd waardeert de overname op een bedrijfswaarde van 130 miljoen euro. PostNL betaald bovenop dat bedrag nog eens een bedrag wat tussen de 60 en 80 miljoen euro is. Het zal afwachten zijn of de overname ook echt goedgekeurd zal worden. Wel zijn de verwachtingen dat de deal met Sandd ongeveer 0,15 tot 0,20 eurocent per aandeel kan bijdragen aan de waarde van PostNL.

Informatie voor beleggers

Voor de beleggers heeft PostNL op de website een aparte pagina. Beleggers vinden daar informatie over o.a. de aandelenkoers, jaarverslagen, resultaten en presentaties, vooruitzichten en analistenadvies. Tevens beschikt het bedrijf over een Investor Relations team dat alle vragen rondom het beleggen in PostNL kan beantwoorden.

Goede vooruitzichten

Begin dit jaar was het PostNL aandeel in trek op Beursplein 5. Het post- en pakketbedrijf was lijstaanvoerder bij de middelgrote fondsen. Kenners verhoogden het koersdoel op het aandeel van 4 naar 4,50 euro. Dat vanwege betere vooruitzichten voor het bedrijf en de mogelijke overname van rivaal Sandd. Volgens kenners zal de overname in de eerste helft van dit jaar plaatsvinden. En dat zal het bedrijf goed doen, zo is de verwachting.

PostNL aandelen kopen – Waar kan dit het beste?

Wij hebben een vergelijking gemaakt van de beste online brokers waar er geïnvesteerd kan worden in dit aandeel.

9,8Meer informatie

9,6Meer informatie

9,4Meer informatie

8,6Meer informatie

Zit je te denken om te investeren in PostNL ? Dan is het goed om alle informatie te hebben over dit bedrijf. Op deze pagina vindt je daarom informatie over het bedrijf, de PostNL koers, de verwachtingen en toekomst van PostNL en meer. Het is van belang om je altijd goed te informeren voor je kiest om te beleggen in PostNL aandelen.

In bovenstaande tabel vind je een overzicht van de beste brokers in Nederland om te beleggen in PostNL aandelen. Als je PostNL aandeel wilt kopen, dan zijn dit allemaal goede betrouwbare opties om eenvoudig een account aan te maken en te starten met beleggen op een veilige manier.

Koers PostNL – Wat is de waarde van aandelen PostNL?

In onderstaande grafiek kan je de huidige koers van het bedrijf zien. Hier zie je precies wat een aandeel van PostNL kost. Het aandeel PostNL is te vinden op de AMS, de afkorting op de beurs is PNL.

Het aandeel kan daarom eenvoudig gekocht worden via verschillende brokers welke hierboven worden toegelicht. Een broker waar wij goede ervaringen mee hebben is Plus500 zij bieden een erg gebruiksvriendelijke interface en maken het makkelijk om een PostNL aandeel te kopen.

PostNL kopen of niet? De juiste beslissingen maken

Beleggen blijft lastig en iedereen heeft zijn eigen ervaringen, het gaat om de juiste keuzes maken en op de juiste momenten instappen als het gaat om aandelen. Het is belangrijk voor jezelf na te gaan of je wilt beleggen voor de korte termijn of lange termijn. De koers van een PostNL aandeel kan erg volatiel zijn over de lange termijn waardoor het goed is om hierbij stil te staan of je hier wel tegen kan.

De meeste mensen beleggen daarom voor de lange termijn, het is daarom belangrijk om goed te kijken naar alle verwachtingen van het bedrijf over de lange termijn. Als het toekomstbeleid van het bedrijf er goed uit ziet, dan kan het erg interessant zijn om te kiezen om te investeren in PostNL en daardoor nu een aantal aandelen te kopen van PostNL .  Indien het er op de korte termijn niet aantrekkelijk uitziet, kan het wel interessant om een account bij een broker te hebben zodat er op het juiste moment ingestapt kan worden.

Zo kan er een order worden klaargezet als deze een bepaalde prijs bereikt. Aandelen PostNL kopen kan in ieder geval eenvoudig via bovenstaande brokers. Een interessante manier om te kijken is ook door te kijken naar het koersdoel van het bedrijf. Veel financiële organisaties geven een koersdoel per aandeel.

9,8Meer informatie

9,6Meer informatie

9,4Meer informatie

8,6Meer informatie

PostNL aandelen advies

Aandelenkopen.nl biedt geen advies over specifieke aandelen, wij raden het aan om goed naar het bedrijf te kijken, de winstcijfers, het vertrouwen in het bedrijf, de doelgroep, het team, de markt waarin het bedrijf zich begeeft en andere belangrijke macro economische ontwikkelingen om een goede keuze te maken.