ING aandelen

ING aandelen kopen of verkopen? Best slim! De ING Groep N.V. is naast ABN AMRO en Rabobank één van de grootste banken van Nederland, maar is ook internationaal behoorlijk aan de weg aan het timmeren. Op dit moment is ING namelijk gevestigd in 40 verschillende landen. Wereldwijd bedient de Groep meer dan 85 miljoen verschillende klanten en elke dag doen de 55.000 medewerkers hun uiterste best om de klant zo goed mogelijk te bedienen.

De ING Groep is een financiële instelling met een hoofdvestiging in Amsterdam. ING biedt financiële oplossingen voor particulieren klanten, maar ook voor kleine, middelgrote en grote bedrijven. De groep is actief in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, en Azië. De voornaamste focus van ING ligt op het verwerken van financiële transacties, spaar- en leen producten, en beleggingen.

ING is natuurlijk een gevestigde waarde in onze bankensector, maar is het ook de moeite om erin te investeren? In dit artikel ontdek je waarom ING niet zomaar een bank is, en waarom een investering op z’n minst jouw overweging waard is.

Het lukt ING aardig, want in het boekjaar 2016 wist de bank een omzet van €51,8 miljard te boeken. De winst bedroeg €4,61 miljard. Al met al is ING een mooie winstgevende multinational. Met een beursnotering in Amsterdam, Brussel en Wall Street zijn er als aandeelhouder genoeg mogelijkheden om deze aandelen in bezit te krijgen. Tijd om eens te kijken of ING een leuke koopkandidaat is!

ING aandelen

Degiro
4.5/5

Beste Nederlandse broker & Laagste kosten

ING verwachtingen – De toekomst van ING

Er is toch wel wat onzekerheid over wat de toekomst zal brengen in tijden van Corona. Nederlanders zijn daarom ook iets meer geneigd om in deze tijden te gaan sparen. ING wil de beste bank zijn en blijven voor hun klanten, ook in deze tijd.

Agile werken

Door de introductie van agile kan ING flexibeler, sneller en klantgerichter werken. Bovendien heeft de ING PACE geïntroduceerd waar vaardigheden van design thinking, lean start-up en agile gecombineerd worden om zo in staat te zijn om in te spelen op de behoeften van de klant. Eén van de sterke punten is dat het is niet alleen op bepaalde afdelingen geïmplementeerd is maar door het hele bedrijf.

Innovation is key

Door nieuwe regelgeving, innovaties en nieuwkomers ondervindt de betalingsomgeving enorme veranderingen. Door ons dagelijks gebruik van tablets en mobiele telefoons is goede technologie die gebruikersvriendelijk, perfect werkt en altijd beschikbaar is, essentieel. Je moet een app kunnen gebruiken zonder daarvoor een handleiding te hoeven lezen. Daarom is het belangrijk dat ING de behoeften van hun klanten centraal stellen. Betalingen moeten steeds sneller, veiliger en eenvoudiger daarom is het belangrijk voor de ING om prioriteit te geven aan het stimuleren van veranderingen. ING investeert binnen het bedrijf daarom 800 miljoen euro in digitale transformatie.

Commercial banking

Ondanks de op dit moment zwakke wereldeconomie heeft ING solide financiële resultaten behaald. ING werkt bovendien aan verduurzaming van het bedrijfsmodel en aan nieuwe vormen om de verwachtingen van klanten te overtreffen. ING blijft investeren in processen en systemen om zo betere en snellere service te kunnen verlenen aan hun klanten.

Bij de afdeling Transaction Services spelen operationele verwerking en technologie een belangrijke rol. Zo voert Payments & Cash Management een plan uit om de kostenefficiency te verhogen in de komende jaren en dienstverlening te verbeteren. Nieuwe technologieën worden steeds ingevoerd om zo ook te blijven voldoen aan de wet- en regelgeving.

Concurrentie

Volgens CEO Ralph Hamers van ING is concurrentie op de loer. Maar de grootste dreiging komt niet van start-ups uit de fintech hoek maar van Amazon. Als grote platforms zoals Amazon kiezen voor het bankwezen kunnen ze enorm veel doen. Ze hebben enorme reserves en kunnen kopen wat ze willen, dit zal Hamers niets verbazen. Ook zijn Google en Apple potentiële concurrenten van de ING.

Zoveel meer dan enkel een bank

De ING Groep is niet zomaar een bank. Het is een instelling die heel goed begrepen heeft dat de financiële sector veel verder reikt dan het verwerken van transacties. ING is heel bewust bezig met het verkennen van de “ruime” financiële markt en het uitbreiden van hun eigen aanwezigheid daarin. Zo werkt ING heel gedreven aan digitale oplossingen die het leven van hun gebruikers makkelijker zouden maken. Denk daarbij aan apps om rekeningen te splitsen, technologie om aandelen trades razendsnel uit te voeren via blockchain, etc. Die focus op de noden van de klant, zorgt voor een hoge klanttevredenheid. Tegelijk blijft ING mee voorop met de nieuwste technologische ontwikkelingen.

Innovatiecultuur

Die drang naar innovatie is eveneens typerend voor ING, want het is een deel van hun bedrijfscultuur. Zo zijn er de talloze investeringen in nieuwe (fintech) start-ups en revolutionaire oplossingen zoals Payconiq, maar ook verbindingen met de finaniële oplossingen van de toekomst Facebook en WeChat.

ING werknemers worden ook gestimuleerd om mee na te denken over mogelijke innovaties tijdens de Innovation Bootcamp. Voor goede, bruikbare ideeën bestaat er een Global Acceleration Programme, waar deze uitgewerkt worden met de financiële steun van het ING innovatiefonds. Het geniale hierachter is dat de ideeën dus van de “gewone” mens komen, en ING hierdoor steeds de eindklant in het centrum houdt.

Digitalisering met het oog op de toekomst

ING is daarnaast ook sterk aan het digitaliseren, en daar gaat de groep ver in. Afgelopen jaar werden er in Nederland maar liefst 42 afdelingen gesloten, waardoor 150 mensen hun baan verloren. Dit was een stap in het digitaliseringsplan, maar ook een manier om een heikel punt van de organisatie aan te pakken: de operationele kosten. Die waren tussen 2014 en 2018 met maar liefst 12% gestegen, maar ING is dus bereid om drastische maatregelen te nemen om de winstgevendheid van de organisatie te verbeteren. De 150 mensen die hun baan verloren, kregen overigens een nieuwe baan aangeboden binnen de ING Groep.

Waarom ING aandelen kopen?

Met een P/E ratio van onder de 20, een relatief stabiele aandelenprijs gedurende de afgelopen 5 jaar, én een jaarlijks dividend (2,26% in 2019), zijn ook deze indicatoren gunstig voor investeerders. ING heeft op dit moment niet het potentieel om uit te groeien naar een beursgigant, maar is stabiel en is bijzonder toekomst- en klantgericht. In dat opzicht is ING in onze ogen dus een goede keuze voor de langetermijn- en dividendbelegger.

Over ING

De ING Groep N.V. beschikt over een lange geschiedenis die terug gaat naar het jaar 1845. In deze 170 jaren hebben er meerdere fusies plaatsgevonden. Uiteindelijk vond de laatste grote verandering in 1991 plaats door het samengaan van de NMB-Postbank Groep en Nationale-Nederlanden, vanaf toen heette de bank de ING Groep.

Op dit moment richt ING zich op sparen, beleggen, verzekeren, pensioenen, hypotheken en lenen. De bank heeft dus een breed portfolio met verschillende producten. Sinds 1 oktober 2013 is Ralph Hamers de bestuursvoorzitter van ING. Hij doet zijn uiterste best om een nog sterker concern op te zetten. Nog een leuk feitje weten? ING staat eigenlijk voor Internationale Nederlanden Groep. Deze naam werd vaak afgekort tot ING en om deze reden besloot de multinational om de naam te veranderen in ING Groep N.V.

De bankencrisis

Tijdens de bankencrisis moest ING worden geholpen door de overheid. Het vertrouwen in banken in zijn algemeenheid lag op een dieptepunt en er dreigden dan ook banken om te vallen. Een aandeel ING was in maart 2009 op het dieptepunt nog maar €1,92 waard. In 2007 lag dit nog op €35,-. Een gigantische klap voor de zittende aandeelhouders dus.

Gelukkig ontving ING een flinke kapitaalinjectie om het vermogen te vergroten en vertrouwen in de bank toe te laten nemen. Toen het nieuws van de kapitaalinjectie bekend werd gemaakt steeg het aandeel met 29,24%. De kapitaalinjectie leidde tot veel verontwaardiging bij de burger/belastingbetaler, maar sinds die tijd is het gelukkig een stuk beter gegaan met de bank. Al het geld is terugbetaald en de overheid heeft hier zelfs winst op gemaakt.

ING doet het weer goed door meerdere redenen, in eerste instantie is het van groot belang dat slechte onderdelen zijn afgestoten en slechte leningen zijn gereduceerd. Daarnaast is maar liefst 1/3e van het personeelsbestand (40.000 mensen) ontslagen/uitgefaseerd. Een gedeelte van deze grote daling van het aantal personeelsleden heeft te maken met het feit dat er ook activiteiten zijn verkocht.

ING aandelen

ING is een financial en financials vertonen over het algemeen een wat heftiger koersverloop dan defensieve fondsen zoals Unilever of Ahold Delhaize. Zeker tijdens de bankencrisis vonden er heftige koersschommelingen plaats. Is het nu erg dat de volatiliteit in deze aandelen wat hoog ligt? Nee niet perse. Aandelen zoals ING bieden juist door de hoge volatiliteit ook ontzettend veel kansen.

Op het dieptepunt in 2009 kon u een aandeel voor €1,92 op de kop tikken. Als u toen veel aandelen had ingeslagen, had u erg mooie rendementen kunnen realiseren. Als u toen voor €10.000 ING aandelen had gekocht, had u nu makkelijk €70.000 kunnen hebben. Dat is een mooie winst waar u veel leuke dingen van kunt gaan doen. Herinvesteren is hierbij natuurlijk ook een optie. De echte slimme belegger zal zijn winsten namelijk grotendeels gaan herinvesteren.

Al met al is ING een aandeel dat best in een portefeuille mag zitten. Het fonds mag niet defensief worden genoemd, maar het is tegelijkertijd ook geen agressief groeiaandeel. Ookal lijkt het daar de afgelopen jaren wel wat meer op. Lees snel verder om onze analyse over deze aandelen te bekijken.

Is het slim om in ING te beleggen?

Om te kunnen bepalen of het slim is om in ING te beleggen, hebben we de volgende handige kerncijfers opgesomd. We raden het u aan om deze cijfers goed door te nemen, maar het is ook verstandig om zelf de jaarrekening door te nemen. De cijfers per 31-12-2016 zien er als volgt uit:

  • Koers/winstverhouding: 11,15
  • Winst per aandeel €1,20
  • Eigen vermogen per aandeel: €12,84
  • Dividendrendement: 4,94%

Goede beursdag deze vrijdag

De bovenstaande cijfers zien er goed uit. Het leuke van dit aandeel is dat de koers/winstverhouding op een mooi niveau ligt. Als aandeelhouder betaalt u dus niet teveel voor het aandeel.

Het eigen vermogen per aandeel ligt wel iets lager dan de koers van het aandeel, maar dat hoeft niet direct een probleem te zijn. Uiteindelijk zal de koers van een aandeel voornamelijk stijgen of dalen vanwege de verwachte winsten. Het dividendrendement van 4,94% kan u bij twijfel altijd nog over de streep trekken. Zulke percentages krijgt u echt niet bij uw bank!

We vinden het bij deze cijfers zeker aantrekkelijk om in ING te beleggen. Maak echter wel altijd uw eigen analyses en vorm altijd uw eigen mening. Aandelenkopen.nl is niet verantwoordelijk voor gedane tips en/of adviezen. Lees ook onze algemene voorwaarden hierover.

Sparen?

Sparen, voor veel Nederlanders blijft het toch altijd moeilijk. Gelukkig zijn er steeds meer manier op in inzicht te krijgen in je uitgavenpatroon. Om het sparen nog makkelijker te maken, kunnen consumenten gebruik maken van ING Doelsparen. Deze service van ING biedt consumenten de mogelijkheid om spaardoelen voor zichzelf op te stellen en om tips te geven om het sparen makkelijker te maken. Daarbij kan de consument gebruik maken van de Spaarplanner. Hiermee kan eenvoudig worden berekend hoeveel er gespaard moet worden over een bepaalde periode om de spaardoelen te bereiken. Ben je dus zelf van plan om een nieuwe auto te kopen? Om een verre reis te maken? Of misschien toch die nieuwe televisie in de huiskamer? Ga dan aan de slag met ING Doelsparen om op een verantwoorde manier te sparen voor al jouw wensen.

ING aandelen kopen – Waar kan dit het beste?

Wij hebben een vergelijking gemaakt van de beste online brokers waar er geïnvesteerd kan worden in dit aandeel.

9,8Meer informatie

9,6Meer informatie

9,4Meer informatie

9,1Meer informatie
8,6Meer informatie

Zit je te denken om te investeren in ING? Dan is het goed om alle informatie te hebben over dit bedrijf. Op deze pagina vindt je daarom informatie over het bedrijf, de ING  koers, de verwachtingen en toekomst van ING  en meer. Het is van belang om je altijd goed te informeren voor je kiest om te beleggen in ING  aandelen.

In bovenstaande tabel vind je een overzicht van de beste brokers in Nederland om te beleggen in ING  aandelen. Als je ING  aandeel wilt kopen, dan zijn dit allemaal goede betrouwbare opties om eenvoudig een account aan te maken en te starten met beleggen op een veilige manier.

Koers ING  – Wat is de waarde van aandelen ING?

In onderstaande grafiek kan je de huidige koers van het bedrijf zien. Hier zie je precies wat een aandeel van ING  kost. Het aandeel ING  is te vinden op de ING , de afkorting op de beurs is ING.

 

 

Het aandeel kan daarom eenvoudig gekocht worden via verschillende brokers welke hierboven worden toegelicht. Een broker waar wij goede ervaringen mee hebben is Plus500 zij bieden een erg gebruiksvriendelijke interface en maken het makkelijk om een ING  aandeel te kopen.

ING  kopen of niet? De juiste beslissingen maken

Beleggen blijft lastig en iedereen heeft zijn eigen ervaringen, het gaat om de juiste keuzes maken en op de juiste momenten instappen als het gaat om aandelen. Het is belangrijk voor jezelf na te gaan of je wilt beleggen voor de korte termijn of lange termijn. De koers van een ING  aandeel kan erg volatiel zijn over de lange termijn waardoor het goed is om hierbij stil te staan of je hier wel tegen kan.

De meeste mensen beleggen daarom voor de lange termijn, het is daarom belangrijk om goed te kijken naar alle verwachtingen van het bedrijf over de lange termijn. Als het toekomstbeleid van het bedrijf er goed uit ziet, dan kan het erg interessant zijn om te kiezen om te investeren in ING  en daardoor nu een aantal aandelen te kopen van ING. Indien het er op de korte termijn niet aantrekkelijk uitziet, kan het wel interessant om een account bij een broker te hebben zodat er op het juiste moment ingestapt kan worden.

Zo kan er een order worden klaargezet als deze een bepaalde prijs bereikt. Aandelen ING  kopen kan in ieder geval eenvoudig via bovenstaande brokers. Een interessante manier om te kijken is ook door te kijken naar het koersdoel van het bedrijf. Veel financiële organisaties geven een koersdoel per aandeel.

9,8Meer informatie

9,6Meer informatie

9,4Meer informatie

9,1Meer informatie
8,6Meer informatie

ING  aandelen advies

Aandelenkopen.nl biedt geen advies over specifieke aandelen, wij raden het aan om goed naar het bedrijf te kijken, de winstcijfers, het vertrouwen in het bedrijf, de doelgroep, het team, de markt waarin het bedrijf zich begeeft en andere belangrijke macro economische ontwikkelingen om een goede keuze te maken.