Wilt u ING aandelen kopen of verkopen?

ING aandelen kopen of verkopen? Best slim! De ING Groep N.V. is naast ABN AMRO en Rabobank één van de grootste banken van Nederland, maar is ook internationaal behoorlijk aan de weg aan het timmeren. Op dit moment is ING namelijk gevestigd in 40 verschillende landen. Wereldwijd bedient de Groep meer dan 85 miljoen verschillende klanten en elke dag doen de 55.000 medewerkers hun uiterste best om de klant zo goed mogelijk te bedienen.

Het lukt ING aardig, want in het boekjaar 2016 wist de bank een omzet van €51,8 miljard te boeken. De winst bedroeg €4,61 miljard. Al met al is ING een mooie winstgevende multinational. Met een beursnotering in Amsterdam, Brussel en Wall Street zijn er als aandeelhouder genoeg mogelijkheden om deze aandelen in bezit te krijgen. Tijd om eens te kijken of ING een leuke koopkandidaat is!

ING aandelen

4.5/5

Large offer and easy to pay with
iDeal with low fees

Go to Bitvavo

Over ING

De ING Groep N.V. beschikt over een lange geschiedenis die terug gaat naar het jaar 1845. In deze 170 jaren hebben er meerdere fusies plaatsgevonden. Uiteindelijk vond de laatste grote verandering in 1991 plaats door het samengaan van de NMB-Postbank Groep en Nationale-Nederlanden, vanaf toen heette de bank de ING Groep.

Op dit moment richt ING zich op sparen, beleggen, verzekeren, pensioenen, hypotheken en lenen. De bank heeft dus een breed portfolio met verschillende producten. Sinds 1 oktober 2013 is Ralph Hamers de bestuursvoorzitter van ING. Hij doet zijn uiterste best om een nog sterker concern op te zetten. Nog een leuk feitje weten? ING staat eigenlijk voor Internationale Nederlanden Groep. Deze naam werd vaak afgekort tot ING en om deze reden besloot de multinational om de naam te veranderen in ING Groep N.V.

Beursagenda ING 2018

 • 08-03: Jaarverslag 2017
 • 23-04: Algemene Aandeelhoudersvergadering 
 • 25-04: Notering ex-dividend
 • 09-05: Resultaten 1e kwartaal 
 • 02-08: Resultaten 2e kwartaal 
 • 06-08: Notering ex- dividend
 • 01-11: Resultaten 3e kwartaal 

De bankencrisis

Tijdens de bankencrisis moest ING worden geholpen door de overheid. Het vertrouwen in banken in zijn algemeenheid lag op een dieptepunt en er dreigden dan ook banken om te vallen. Een aandeel ING was in maart 2009 op het dieptepunt nog maar €1,92 waard. In 2007 lag dit nog op €35,-. Een gigantische klap voor de zittende aandeelhouders dus.

Gelukkig ontving ING een flinke kapitaalinjectie om het vermogen te vergroten en vertrouwen in de bank toe te laten nemen. Toen het nieuws van de kapitaalinjectie bekend werd gemaakt steeg het aandeel met 29,24%. De kapitaalinjectie leidde tot veel verontwaardiging bij de burger/belastingbetaler, maar sinds die tijd is het gelukkig een stuk beter gegaan met de bank. Al het geld is terugbetaald en de overheid heeft hier zelfs winst op gemaakt.

ING doet het weer goed door meerdere redenen, in eerste instantie is het van groot belang dat slechte onderdelen zijn afgestoten en slechte leningen zijn gereduceerd. Daarnaast is maar liefst 1/3e van het personeelsbestand (40.000 mensen) ontslagen/uitgefaseerd. Een gedeelte van deze grote daling van het aantal personeelsleden heeft te maken met het feit dat er ook activiteiten zijn verkocht.

ING aandelen

ING is een financial en financials vertonen over het algemeen een wat heftiger koersverloop dan defensieve fondsen zoals Unilever of Ahold Delhaize. Zeker tijdens de bankencrisis vonden er heftige koersschommelingen plaats. Is het nu erg dat de volatiliteit in deze aandelen wat hoog ligt? Nee niet perse. Aandelen zoals ING bieden juist door de hoge volatiliteit ook ontzettend veel kansen.

Op het dieptepunt in 2009 kon u een aandeel voor €1,92 op de kop tikken. Als u toen veel aandelen had ingeslagen, had u erg mooie rendementen kunnen realiseren. Als u toen voor €10.000 ING aandelen had gekocht, had u nu makkelijk €70.000 kunnen hebben. Dat is een mooie winst waar u veel leuke dingen van kunt gaan doen. Herinvesteren is hierbij natuurlijk ook een optie. De echte slimme belegger zal zijn winsten namelijk grotendeels gaan herinvesteren.

Al met al is ING een aandeel dat best in een portefeuille mag zitten. Het fonds mag niet defensief worden genoemd, maar het is tegelijkertijd ook geen agressief groeiaandeel. Ookal lijkt het daar de afgelopen jaren wel wat meer op. Lees snel verder om onze analyse over deze aandelen te bekijken.

Is het slim om in ING te beleggen?

Om te kunnen bepalen of het slim is om in ING te beleggen, hebben we de volgende handige kerncijfers opgesomd. We raden het u aan om deze cijfers goed door te nemen, maar het is ook verstandig om zelf de jaarrekening door te nemen. De cijfers per 31-12-2016 zien er als volgt uit:

 • Koers/winstverhouding: 11,15
 • Winst per aandeel €1,20
 • Eigen vermogen per aandeel: €12,84
 • Dividendrendement: 4,94%

Goede beursdag deze vrijdag

De bovenstaande cijfers zien er goed uit. Het leuke van dit aandeel is dat de koers/winstverhouding op een mooi niveau ligt. Als aandeelhouder betaalt u dus niet teveel voor het aandeel.

Het eigen vermogen per aandeel ligt wel iets lager dan de koers van het aandeel, maar dat hoeft niet direct een probleem te zijn. Uiteindelijk zal de koers van een aandeel voornamelijk stijgen of dalen vanwege de verwachte winsten. Het dividendrendement van 4,94% kan u bij twijfel altijd nog over de streep trekken. Zulke percentages krijgt u echt niet bij uw bank!

We vinden het bij deze cijfers zeker aantrekkelijk om in ING te beleggen. Maak echter wel altijd uw eigen analyses en vorm altijd uw eigen mening. Aandelenkopen.nl is niet verantwoordelijk voor gedane tips en/of adviezen. Lees ook onze algemene voorwaarden hierover.

Sparen?

Sparen, voor veel Nederlanders blijft het toch altijd moeilijk. Gelukkig zijn er steeds meer manier op in inzicht te krijgen in je uitgavenpatroon. Om het sparen nog makkelijker te maken, kunnen consumenten gebruik maken van ING Doelsparen. Deze service van ING biedt consumenten de mogelijkheid om spaardoelen voor zichzelf op te stellen en om tips te geven om het sparen makkelijker te maken. Daarbij kan de consument gebruik maken van de Spaarplanner. Hiermee kan eenvoudig worden berekend hoeveel er gespaard moet worden over een bepaalde periode om de spaardoelen te bereiken. Ben je dus zelf van plan om een nieuwe auto te kopen? Om een verre reis te maken? Of misschien toch die nieuwe televisie in de huiskamer? Ga dan aan de slag met ING Doelsparen om op een verantwoorde manier te sparen voor al jouw wensen.

Hoe kunt u ING aandelen kopen of verkopen?

Het is niet moeilijk om ING aandelen te kopen. U zult u allereerst bij een broker moeten aanmelden. Dit is een partij die de aan- en verkoop van transacties mogelijk maakt. Onze favoriete broker is Plus500. Deze CFD broker maakt het eenvoudig mogelijk om te handelen in ING aandelen. Het registreren kost u ongeveer 5 tot 10 minuten en is dus vrij snel geregeld. Met echt geld beleggen is al mogelijk vanaf een minimaal bedrag van €100,-. *CFD service. 76,4% verliest geld

Het leuke van Plus500 is ook dat het mogelijk is om met een hefboomeffect te beleggen. €100,- eigen geld kan al snel €2.000,- aan koopkracht opleveren. Bij de broker is het overigens nooit mogelijk om meer geld te verliezen dan u heeft ingelegd. Het is hieronder direct mogelijk om te beleggen in aandelen ING!