Wat is daytraden met crypto?

Crypto staat de laatste tijd redelijk in de belangstelling bij het grote publiek, maar de cryptowereld is natuurlijk nog relatief jong. Bitcoin was de eerste cryptomunt in 2009, maar het zou nog jaren duren voordat crypto bij een breder publiek zou aanslaan. We kunnen wel stellen dat dat inmiddels is gebeurt, de afgelopen jaren lijkt het alsof het nergens anders meer over gaat. Crypto spreekt voornamelijk veel jonge mensen aan, vanwege het feit dat de cryptohandel online plaatsvindt, dat je het 24 uur per dag kunt doen en dat de koers van een cryptomunt over het algemeen behoorlijk grillig is. Wat dat betreft, verschilt cryptohandel behoorlijk van bijvoorbeeld aandelenhandel. De aandelenbeurs is maar beperkte tijd per dag open en een investering in aandelen is vaak juist een investering voor de lange termijn.

Crypto is wat dat betreft een stuk veelzijdiger. Natuurlijk kun je ook lange termijn investeringen doen met crypto. Als je bijvoorbeeld een aantal Bitcoins had gekocht in 2013, dan was je nu multimiljonair geweest. Cryptohandel leent zich echter ook veel meer voor de korte termijn dan bijvoorbeeld aandelen. Soms kan een cryptomunt binnen een aantal dagen met wel 50% in waarde dalen of stijgen. En dan hebben we het nog over de grote cryptomunten. Hele kleine en onbekende cryptomunten, die bijvoorbeeld nieuw zijn en nauwelijks iets waard zijn, kunnen soms in korte tijd met duizenden procenten in waarde stijgen. Heel veel mensen in de cryptowereld houden zich daarom bezig met daytraden. Natuurlijk is het wel goed te beseffen dat handelen in crypto met zulke volatiele koersen, de nodige risico’s met zich meebrengt.

Daytraden met crypto

Daytraden is in principe heel eenvoudig. Je investeert in een cryptomunt, omdat je speculeert op een waardestijging in de komende 24 uur. Binnen een dag verkoop je de aangekochte crypto weer, waarbij het natuurlijk de bedoeling is, dat je een flink stuk rijker bent geworden. Met aandelen zou dat natuurlijk nooit binnen een dag kunnen, maar wie verstand heeft van de cryptomarkt, kan door middel van daytraden met crypto in korte tijd veel geld verdienen. Het is echter geen makkelijke handelsstrategie, aangezien je wel verstand van zaken moet hebben.

Crypto Daytrading

Het zijn eigenlijk alleen professionals die zich bezig houden met het daytraden van crypto. De zogeheten “high frequency traders” spannen de kroon. Door middel van algoritmes kunnen zij binnen een aantal milliseconden crypto aan- en verkopen. Probeer daar maar eens tegen op te boksen als particuliere cryptohandelaar. Toch zijn er wereldwijd nog altijd behoorlijk wat particuliere cryptohandelaren, die behoorlijk rijk zijn geworden door daytraden met crypto. Daar moet je echter wel een goede discipline voor hebben want je moet de markt scherp blijven volgen en consequent handelen.

Leren daytraden met crypto

Je hoort in de media namelijk voornamelijk succesverhalen over mensen die een fortuin hebben verdiend met daytraden. De mensen die enorme verliezen hebben gemaakt, gaan hier natuurlijk niet trots over vertellen. Maar zelfs professionals maken mindere periodes door. Het is in zo’n geval belangrijk om een goede discipline te hebben en niet bij de pakken neer te gaan zitten. Als je wil beginnen met daytraden, is het belangrijk dat je jezelf er op in stelt dat je soms geld verliest. Het is belangrijk om in zo’n geval je hoofd koel te houden en dat je niet gaat proberen om het verloren geld terug te verdienen. Dat leidt er eigenlijk altijd toe dat je meer risico gaat nemen, waardoor de kans groot is dat de verliezen uiteindelijk alleen nog maar hoger uitvallen. Aan de andere kant moet je ook niet vasthouden aan een strategie die niet werkt, dus blijf wel altijd met een kritische blik naar je eigen strategie kijken.

Rekening houden met transactiekosten

Het nadeel van daytraden, waarbij je een groot aantal transacties per dag maakt, is dat je relatief veel transactiekosten kwijt bent. Wie handelt bij een online broker, moet eigenlijk altijd transactiekosten betalen. Hoe hoog die kosten zijn, verschilt per broker. Dat kan bijvoorbeeld 1% of 5% zijn en die kosten moeten per transactie aan de online broker worden betaald. Houd daar dus altijd rekening mee, zeker als je aan het daytraden bent met crypto. Het is daarom belangrijk om de transactiekosten sterk te laten meewegen in de keuze voor je online broker. Zeker bij crypto daytrading kan dat namelijk een flink verschil maken. Online brokers waar de voorwaarden voor daytraders bijvoorbeeld erg goed zijn, zijn onder andere Binance en OKEX.

Crypto daytrading bij Binance

Binance Daytrading

Binance is als online broker/handelsplatform opgericht in 2017. In Nederland is het platform in korte tijd uitgegroeid tot een van de meest gebruikte online brokers. Binance is bij uitstek een handelsplatform waar veel daytraders actief op zijn. Het is zonder twijfel een van de beste crypto trading platforms. Het biedt als online broker namelijk tal van functies aan die het daytraden met crypto een stuk gemakkelijker maken.

Naast handige functies heeft Binance ook de perfecte interface voor daytrading. De interface ziet er namelijk overzichtelijk uit en is daarnaast gemakkelijk in gebruik, maar verliest daardoor niet de professionaliteit uit het oog. Een andere prettige bijkomstigheid voor daytraders met crypto is dat Binance relatief lage transactiekosten rekent. Over het algemeen betaal je per transactie 0,25% transactiekosten, al kunnen die transactiekosten in sommige gevallen nog lager uitvallen. Vooral mensen die veel transacties maken, krijgen nogal eens korting op de transactiekosten.

Crypto daytrading bij OKExcrypto daytraden okex

Ook bij OKEx zijn veel daytraders aangesloten. Deze online broker is opgericht in 2017 en het hoofdkantoor is opvallend genoeg gevestigd op de Seychellen. Toch is het van origine een Chinees bedrijf. OKEx is eigendom van de Ok Group, die natuurlijk bekend zijn van de Okcoin cryptomunt. Elke dag vinden er op het OKEx handelsplatform ruim 1,3 miljard cryptotransacties plaats. Ook vanwege het feit dat de online broker nog nooit gehackt is geweest, in tegenstelling tot sommige andere online brokers, is OKEx te bestempelen als betrouwbaar.

Strategieën voor het daytraden met crypto

Daytraden lijkt an sich misschien al op een handelsstrategie, maar binnen het daytraden met crypto als discipline, zijn er nog tal van verschillende strategieën mogelijk. Wij zetten er een aantal voor je op een rij:

  • Scalpen: de meest actieve cryptohandelaren zijn toch wel mensen die scalpen. Deze cryptohandelaren kopen en verkopen binnen een seconde een cryptomunt en proberen daarmee zoveel mogelijk kleine winsten bij elkaar te verzamelen. Veel kleine winsten leveren uiteindelijk natuurlijk een grote winst op.
  • Fading: een iets gewaagdere strategie is fading, waarbij een cryptohandelaar op zoek gaat naar een cryptomunt waar veel beweging in zit. Iemand met fading als handelsstrategie zal tegen de trend in handelen, aangezien hij of zij er vanuit gaat dat er een ommezwaai gaat komen in de koers van de munt. Stel dat cryptomunt X al een aantal uur behoorlijk aan het stijgen is. Het ligt voor de hand dat de koers op het gegeven moment een terugval zal krijgen. Bij fading handel je dus contrair, wat inhoudt dat je tegen de koersbeweging in handelt. Er zit wel veel risico aan fading, aangezien een cryptomunt ook nog verder door kan stijgen. De verliezen kunnen dan al snel hoog oplopen.
  • Momentum: momentum is eigenlijk het tegenovergestelde van fading. Het verschil is dat je in dit geval juist met de koers mee handelt. Het doel van een cryptohandelaar met momentum als strategie zal zijn om de stijgende lijn van cryptomunt X mee te pakken, om deze niet al te lange tijd later weer te verkopen met winst. Aan deze strategie zit een stuk minder risico dan aan fading.
    Er zijn natuurlijk nog veel meer handelsstrategieën voor het daytraden met crypto. Voor beginnende daytraders zouden we een van deze strategieën adviseren.

 

Meer informatie over crypto daytrading? Bekijk bijvoorbeeld deze video!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang nu tot wel 12% aan rente door het staken van cryptomunten. 

Dit kan bij onze favoriete aanbieders:

Nieuw in de wereld van Bitcoin en Ethereum? Leer er meer over en zet je eerste stappen op de Nederlandse exchange Bitvavo.