Winst per aandeel

winst per aandeelWanneer je op zoek gaat naar geschikte aandelen voor een belegging, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Kijk bijvoorbeeld naar de markt als geheel, let op de koersbewegingen uit de afgelopen periode, beoordeel de prestaties van belangrijke concurrenten, enzovoorts. Ook de WPA, winst per aandeel, is een cruciale factor. In dit artikel lees je meer over de wijze waarop je de winst per aandeel berekent en hetgeen dit zegt over een aandeel. Bij het bekijken van de cijfers van een aandeel zie je WPA regelmatig terug als EPS, het is de Engelse tegenhanger: Earnings Per Share.  

Winst per aandeel maakt bedrijven vergelijken eenvoudig

De belangrijkste reden om de winst per aandeel te berekenen, is het feit dat je op deze manier bedrijven met elkaar kunt vergelijken. Onderling verschillen bedrijven van elkaar op basis van het aantal uitstaande aandelen en de winst die ze boeken. Door een factor te berekenen die voor ieder bedrijf hetzelfde is, maak je het makkelijker om deze bedrijven naast elkaar te zetten.  

Hoe bereken je de winst per aandeel?  

winst per aandeel berekenenOm de winst per aandeel te berekenen heb je twee cijfers nodig, namelijk: de winst die het bedrijf geboekt heeft in een bepaalde periode en het aantal uitstaande aandelen wat door het bedrijf is verkocht. Door beide cijfers te delen, bereken je hoeveel elk aandeel waard is en daarmee hoe goed een bedrijf momenteel presteert.  

Soms is niet direct duidelijk wat de nettowinst van een bedrijf is. Je kunt de nettowinst zelf berekenen, door de netto-inkomsten van een bedrijf te verminderen met het nog uit te betalen dividend. De netto-inkomsten vind je altijd terug op de balans van een bedrijf wat je analyseert. Deze balans is altijd openbaar.  

Voorbeeldberekening van de WPA 

We nemen ter illustratie een bedrijf X, welke een nettowinst heeft van 750.000 euro. Het bedrijf heeft momenteel 50.000 uitstaande aandelen. De winst per aandeel berekenen betekent nu dat we de 750.000 delen door de 50.000 aandelen, wat neerkomt op een WPA van 15 euro. Als we ook een bedrijf Y hebben met een nettowinst van 500.000 en 35.000 uitstaande aandelen, zien we dat de WPA van bedrijf Y 14,3 euro betreft. Op basis van deze berekening kunnen we nu stellen dat bedrijf X momenteel beter presteert.  

Verwaterde winst per aandeel

verwaterde winst per aandeelEr zijn verschillende manieren om het aantal uitstaande aandelen vast te stellen. Een variant van de WPA is de verwaterde winst per aandeel, wat in het Engels diluted earnings per share genoemd wordt. Bij de berekening hiervan wordt rekening gehouden met een mogelijke verwatering van de uitstaande aandelen. Onder het verwateren van aandelen verstaan we het omzetten van reeds uitgekeerde opties naar aandelen.

Iets wat nu een optie is ontvangt nog geen dividend. De kans is groot dat een optie na omzetting naar een aandeel wel dividend gaat ontvangen. Hier is geen rekening mee gehouden in de berekening van de WPA, wanneer niet wordt uitgegaan van de verwaterde winst per aandeel. Het maakt dat de WPA na het omzetten van deze opties afwijkt van de WPA op het moment van berekenen.   

Vaststellen van winstgevendheid bedrijven

winstgevendheid vaststellenVanzelfsprekend is de WPA niet de enige factor waar investeerders naar kijken. Het is echter wel een van de belangrijkere factoren! Dit valt te verklaren door het feit, dat op basis van de winst per aandeel vast te stellen is hoe winstgevend een bedrijf momenteel is. Daarnaast wordt deze factor gebruikt om de koers-winstverhouding vast te stellen.

Voor de koers-winstverhouding, vaak afgekort tot K/W-verhouding, deel je de marktwaarde van een aandeel door de winst per aandeel. Wanneer deze som ver boven de 1.0 uitkomt, duidt dit op een verwachte groei. Heeft het aandeel een K/W-verhouding onder de 1.0, dan duidt dit op een verwachte daling. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang nu tot wel 12% aan rente door het staken van cryptomunten. 

Dit kan bij onze favoriete aanbieders:

Nieuw in de wereld van Bitcoin en Ethereum? Leer er meer over en zet je eerste stappen op de Nederlandse exchange Bitvavo.