Windenergie aandelen

WindenergieWindenergie neemt overal ter wereld een hoge vlucht en is inmiddels goed voor meer dan een derde van alle elektriciteitscapaciteit die de afgelopen jaren wereldwijd is geïnstalleerd. De groei is te danken aan grotere turbines, zowel on- als offshore, en verbetering van de efficiëntie van de reeds geïnstalleerde turbines. De pandemie van COVID-19 versnelde de ontwikkeling van digitale transformatie zoals videoconferenties, communicatie op afstand, cyberbeveiliging, e-commerce en een hele reeks andere trends. Wat minder besproken is hoezeer de pandemie indirect de energietransitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen zoals windenergie heeft versneld. Alhoewel het dus zeker interessant is om je te verdiepen in de beleggingsmogelijkheden in deze sector is investeren in windenergie is makkelijker gezegd dan gedaan.

Hoe komt Windenergie tot stand?

Windenergie opwekkenDe productie vindt grotendeels plaats binnen grote conglomeraten, en het eigendom van activa komt vaak toe aan nutsbedrijven of bedrijven die een veel grotere blootstelling hebben aan gerelateerde bedrijfsonderdelen. Windprojecten zijn in de kern net als andere industriële megaprojecten. Er is iemand die de leiding heeft, iemand met geld en een heleboel andere bedrijven die alles daartussenin doen. Een trend die de moeite waard is om te volgen, is de druk van grote fabrikanten om uit te breiden in de toeleveringsketen van windenergie. Bepalen in welk segment je wilt investeren, hangt af van jouw risico tolerantie en interesse in andere energie- en industriële functies.

Er zijn twee brede klassen windturbines: commerciële schaal en residentiële schaal. De meeste kansen voor overheidsinvesteringen zullen liggen bij de turbines op commerciële schaal, aangezien veel van de deelnemers de industrie overheidsbedrijven zijn. Deze deelnemers uit de industrie zijn onder meer wind ontwikkelaars die eigenaar zijn van de turbines en die een elektriciteits-aankoopovereenkomst hebben gesloten met nutsbedrijven; de nutsbedrijven of elektriciteitsdistributiebedrijven die de elektriciteit aan klanten verkopen; transmissiebedrijven; energie marketeers; aannemers van turbine-installatie; en turbine-, toren- en andere gerelateerde hardware fabrikanten

De fabrikanten

WindturbineEr zijn niet zo veel componenten in een windpark als in een zonnepark, dus turbinefabrikanten zijn betrokken bij het bouwen van alles, van de toren tot de wieken die de wind opvangen. Voorbeelden van bedrijven die je als mogelijke investeringen kan beschouwen, zijn General Electric, Siemens en Vestas Wind Systems. Hiervan is Vestas het meest gefocust op wind. Het bedrijf maakt grote en kleine turbines voor zowel onshore als offshore installaties, en is ook een leider in de service business, die terugkerende inkomsten genereert.

Zowel General Electric als Siemens zijn elektriciteiten conglomeraten die windenergie als onderdeel van hun respectieve activiteiten hebben. Beiden beschouwen wind misschien als een belangrijke groeimarkt, maar het vertegenwoordigt nog steeds slechts ongeveer 10% van de omzet van beide bedrijven. Dit zijn grote spelers in wind, maar ze zijn zelfs nog groter in andere delen van de energie-industrie, en dat maakt ze alleen al voor hun windactiviteiten zware investeringen.

Naast productie is het bezit van aandelen in echte windparken een uitstekende optie om in wind te investeren. Beleggers kunnen dat doen via yieldco’s, die gecontracteerde kasstromen gebruiken om dividenden uit te betalen.

Vind hier een paar voorbeelden van aandelen die zich bezig houden met wind energie:

Naam Exchange Laatste slotkoers Datum Verschil vorige slotkoers Volume Open Hoogste Laagste
WINDMILL Group HKEX HKD 0,08 07-12-2022 0,00% HKD 200.000 HKD 0,08 HKD 0,08 HKD 0,08
Transalta NYSE $9,28 07-12-2022 +0,11% $429.166 $9,27 $9,41 $9,22

Risico’s en nadelen van Wind Energie

Windenergie risicoWindturbines vergen hoge initiële kapitaalinvesteringen en een installatie kan een aanzienlijk deel van land in beslag nemen. Daarnaast hebben ze een visuele impact (sommigen mensen vinden windmolenparken onooglijk) en zijn ze gevoelig voor geluidsoverlast, een klacht bij veel windmolenparken die dicht bij gemeenschappen staan, en kunnen ze zelfs een veiligheidsrisico vormen. Verder is de wind altijd wisselend wat productie gevolgen kan hebben. Windturbines vormen een potentiële bedreiging voor dieren in het wild, zoals vogels en vleermuizen, ze kunnen een lokale vogelpopulatie verminderen. Ontbossing om een ​​windpark op te zetten heeft uiteraard een impact op het milieu.

Maar daartegenover staan de grote voordelen. Windturbines stoten geen emissies uit die de lucht of het water kunnen vervuilen (op zeldzame uitzonderingen na), en ze hebben geen water nodig om te koelen. Windturbines kunnen ook de hoeveelheid elektriciteitsopwekking uit fossiele brandstoffen verminderen, wat resulteert in een lagere totale luchtverontreiniging en CO2-uitstoot. Over het algemeen heeft het gebruik van wind om energie te produceren minder effecten op het milieu dan veel andere energiebronnen en naarmate de technologie zich ontwikkelt en er wordt geïnvesteerd in windturbines, zal dit voordeel zich blijven ontwikkelen.

Waar te beginnen met investeren: soorten windenergie-investeringen en -projecten

Er zijn talloze manieren waarop je aan de slag kunt met investeringen in windenergie. Hou rekening ermee dat de structuur en voordelen van een investering van project tot project verschillen. Omdat elk project verschillende voordelen belooft, is de beste manier om jouw investering te plannen, het onderzoeken van verschillende windprojecten die momenteel beschikbaar zijn om inzicht te krijgen in de ecologische en economische voordelen. Doe dus je huiswerk om meer te weten te komen over verschillende veel voorkomende windenergieprojecten, zodat je jouw investering kunt plannen.

Een type investering in windenergie om in te investeren, zijn gedistribueerde windsystemen. Deze systemen worden gewoonlijk geïnstalleerd op residentiële, commerciële, industriële en agrarische locaties. Gedistribueerde windsystemen variëren in grootte, afhankelijk van de projectlocatie. Het belangrijkste doel van gedistribueerde windsystemen is om ofwel de belasting van een locatie op te vangen of grote energiebelastingen nabij de locatie te compenseren. Een kleinere turbine in een huis kan dus aan de belasting behoeften voldoen, terwijl een grotere turbine de belasting van een productiefaciliteit kan compenseren.

Windenergie voor off-shore

Windenergie offshoreOffshore windprojecten verwijzen naar windparken die zijn gebouwd in watermassa’s voor de kust. Windmolenparken op zee bevinden zich doorgaans in de buurt van grote kust belasting centra. Dankzij de nabijheid bieden windparken op zee een energie alternatief voor deze gebieden. De energie die deze offshore-projecten opleveren, is in overvloed, de wind waait harder en gelijkmatiger dan op zee dan op het land. Deze windconsistentie is een groot voordeel, omdat het er beter voor zorgt dat deze projecten consistente energie genereren wanneer ze eenmaal in bedrijf zijn.

De windenergie sector bestaat verder uit zowel een klein aantal ‘pure-play bedrijven als grote bedrijven die hun windenergiebedrijf exploiteren als een divisie of een dochteronderneming.

Windaandelen, vertegenwoordigd door de First Trust Global Wind Energy ETF (FAN), hebben het dramatisch beter gedaan dan de bredere markt en de wind industrie heeft potentieel voor aanzienlijke groei, waarbij men voorspelt dat offshore windbronnen de komende decennia dramatisch zullen toenemen. Dit tezamen met lagere kosten voor hernieuwbare energie en verreikende groeimotoren en veerkracht tegen recessies zijn de belangrijke redenen om te investeren in aandelen voor windenergie.

Omdat de kosten voor het bouwen van windenergie centrales zijn gedaald en hun efficiëntie is gestegen, zien we dat ze kolen-, nucleaire en in sommige gevallen zelfs aardgas centrales vervangen. Met nieuwe vormen van energieopslag en voortdurend dalende kosten én met het momentum aan hun kant, is het tijd om erg enthousiast te worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang nu tot wel 12% aan rente door het staken van cryptomunten. 

Dit kan bij onze favoriete aanbieders:

Nieuw in de wereld van Bitcoin en Ethereum? Leer er meer over en zet je eerste stappen op de Nederlandse exchange Bitvavo.