Aandelen? Krijg alle belangrijke info!

Wat zijn aandelen? Dit is een papieren aandeel en deze is vroeger ook daadwerkelijk gekocht.

Aandelen zijn in principe stukjes of delen van het eigendom van een bedrijf. Er zijn natuurlijk verschillende soorten aandelen. Denk bijvoorbeeld aan agressieve aandelen, cyclische aandelen, preferente aandelen, defensieve aandelen en prioriteitsaandelen. Op Aandelenkopen.nl vindt u over informatie over allerlei soorten aandelen.

Laten we u eerst eens meenemen in het verhaal rondom aandelen. Want wat zijn het eigenlijk? Wat gebeurt er bij het kopen van een aandeel? Waar heeft u als aandeelhouder recht op? Hoe kunt u zelf starten met het kopen van aandelen?

Beleggen in aandelen is interessant wanneer u een actieve houding heeft en kennis van zaken heeft. U verkleint het risico wanneer u goed op de hoogte bent van een bepaald bedrijf. Besteed er dus tijd aan. Het beleggen in aandelen is risicovol. Enerzijds kunnen er mooie winsten worden gemaakt. Anderzijds kan de volledige inleg worden kwijtgeraakt. Er kan op verschillende manieren worden belegd. Denk o.a. aan een buy en hold strategie waarbij het aandeel op de langere termijn vastgehouden wordt. Of door short te gaan en de waarde op de beurs direct te verkopen.  

Beleggen in aandelen kan op meerdere manieren. Zo kan het direct, maar ook via een beleggingsfonds. Wij vinden het belangrijk dat de bezoeker eenvoudig moet kunnen meedoen op de beurs. Met de CFD-broker Plus500 wordt het mogelijk om op simpele wijze te beleggen. Dit doet u door een persoonlijke account aan te maken. Bij deze broker kunt u van allerlei verschillende bedrijven aandelen kopen.

Handelen in aandelen? Maak een account aan bij CFD-broker Plus500! *CFD service. 76,4% verliest geld

 

Hoe zit het met aandelen?

Wanneer u aandelen koopt, is het zo dat u deel gaat uitmaken van het kapitaal van een bedrijf. U bent geen directe eigenaar, maar u krijgt wel wat te zeggen en wordt dus eigenlijk mede-eigenaar van een bedrijf. Het kopen van aandelen is dus eigenlijk een heel apart fenomeen en het is dus mogelijk om al met een paar euro’s mede-eigenaar van een groot bedrijf te worden!

Degene die een aandeel koopt wordt aandeelhouder en krijgt daarbij een aantal rechten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan het stemrecht. Het stemrecht houdt in dat u recht heeft op inspraak tijdens de aandeelhoudersvergaderingen. Ook al bent u geen directe eigenaar van het bedrijf, u krijgt wel wat te zeggen. U bent namelijk aandeelhouder en heeft stem- en informatierecht. Als aandeelhouder deelt u ook mee in de winst van de onderneming. Let wel: wanneer daar sprake van is. U heeft bijvoorbeeld ook het recht op dividend (wanneer de onderneming aan dividenduitkering doet).

Als aandeelhouder kunt u de Algemene Vergadering van Aandeelhouders bijwonen. Het bestuur van de onderneming legt op dergelijke vergaderingen verantwoording af over het beleid. U kunt als aandeelhouder stemmen over het benoemen van bestuurders, het belonen van bestuurders, maar ook over fusies en overnames. Heeft u één aandeel in handen? U heeft dan recht op één stem. Soms zijn er aandelen waaraan geen stemrecht verbonden is.

Om u niet zonder voorbereiding naar de vergadering te laten komen, kunt u als aandeelhouder allerlei documenten inkijken. Denk aan verslagen van revisoren, balansen, de inhoud van de effectenportefeuille en de ontwikkelingen in het bedrijf. Uiteraard kunt u om uitleg vragen over de toestand van het bedrijf.

 

Waardebepaling aandelen

Het kopen en verkopen van aandelen, is iets dat goede winsten kan opleveren. Er kunnen winsten worden behaald in de vorm van dividend of in de vorm van koerswinst. Het doel is natuurlijk om zoveel mogelijk totaalrendement te behalen. Bij het aandelen kopen kunt u kiezen voor long of voor short. Welke keuze u ook maakt, zorg ervoor dat u het aandeel blijft analyseren!

De waarde van de koers van aandelen wordt altijd bepaald door vraag en aanbod. Als u een aandeel echt goed zou analyseren, kan worden bepaald of een aandeel op dat moment ondergewaardeerd of juist overgewaardeerd is. Het is verstandig om bij het kopen van een aandeel altijd te kijken naar de echte waarde van het aandeel ten opzichte van de koers.

Bij het aandelen kopen is het verstandig om gebruik te maken van de fundamentele analyse of de technische analyse. De fundamentele analyse richt zich op de cijfers van een bedrijf. Het kan hierbij gaan om bijvoorbeeld kwartaalcijfers. Er wordt gekeken naar behaalde omzet, winst, eigen vermogen per aandeel, winst per aandeel, de solvabiliteit, de rentabiliteit, de marktkapitalisatie, de koers-/winstverhouding etc. De technische analyse richt zich op grafieken en indicatoren van verschillende aandelen. Hierbij wordt dus vooral gekeken naar het verloop van de koers van een aandeel en vervolgens kan er een voorspelling worden gemaakt voor de toekomst. Beide vormen van analyseren liggen flink uit elkaar en kunnen ook tot andere resultaten leiden. Het is belangrijk dat u voor uzelf gaat kijken welke methode u het beste vindt.

Aandelen kopen via Beursplein 5
 

Risicokapitaal

Even terugkomend op het delen van de winst van de onderneming. Met het kopen van aandelen moet u goed begrijpen dat u risicokapitaal in handen heeft. Dat betekent dat u ook mee deelt in het verlies van de onderneming. Een bedrijf wat veel verliezen draait, zal waarde zakkende aandelen hebben. Wanneer er zelf sprake is van een faillissement, dan worden eerst de schuldeisers terugbetaald. Indien er nog geld overblijft, worden de aandeelhouders terugbetaald. Ga ervanuit dat u het geld wat u erin heeft gestoken, niet meer terugziet.

 

Voor wie geschikt?

Beleggen in aandelen is geschikt voor mensen die best een risico willen en kunnen nemen. Voor de mensen die wat meer zekerheid willen, is de keuze voor obligaties of sparen interessanter. U begrijpt dat wanneer het risico groter is, de winst en verliezen groter zijn. Van nature hebben we de wat meer defensieve en offensieve belegger. Kijk wat het beste bij u past en aanvaard de consequenties. Beleg ten alle tijden met geld wat u kunt missen.

 

Uitgeven van aandelen

Aandelen worden op twee verschillende manieren uitgegeven. Enerzijds is er de gedematerialiseerde vorm. In dat geval zijn de aandelen op een effectenrekening ingeschreven. Anderzijds worden ze op naam gezet. Ze worden dan in een register ingeschreven. In dat laatste geval kunt u zien wie de andere aandeelhouders zijn en hoeveel aandelen ze bezitten.

 

Een simpele uitleg over aandelen!

In de volgende video is het mogelijk om een goede, maar toch simpele uitleg over aandelen te krijgen. Bezoekers van aandelenkopen.nl zijn altijd erg te spreken over deze video. Zeker een aanrader dus!

 

Bekijk ook deze interessante artikelen!

[rel-link url=”https://aandelenkopen.nl/aandelen/welke-aandelen-kopen/”]
Beleggen op de Amsterdamse beurs

Welke aandelen kopen?

In dit artikel wordt de vraag “welke aandelen kopen?” beantwoord. Het is een complexe vraag en deze kunnen wij dan ook niet volledig beantwoorden. Hier zijn een aantal redenen voor, allereerst ligt het aan wat u zelf het belangrijkste vind.
[/rel-link]
 
[rel-link url=”https://aandelenkopen.nl/aandelen/waarom-aandelen-kopen/”]
Grondstoffen

Waarom aandelen kopen?

Nu dat u een goed beeld heeft over wat aandelen zijn, is het verstandig om te bekijken waarom aandelen nou zo interessant zijn. Waarom is het niet verstandiger om bijvoorbeeld te gaan sparen? We leggen het u graag uit!
[/rel-link]
 
[rel-link url=”https://aandelenkopen.nl/aandelen/wanneer-aandelen-kopen/”]
Handelen in aandelen

Wanneer aandelen kopen?

Veel beleggers vragen zich af of dit wel de juiste tijd is om aandelen te kopen. Aandelen zijn sinds de crisis alweer flink gestegen en het is natuurlijk de vraag of deze trend zich zal doorzetten. De vraag: “Wanneer aandelen kopen” is een cruciale en is bepalend bij het behalen van winsten op de beurs.
[/rel-link]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *