Waarde aandelen

waarde aandelenIedereen die begint met het beleggen in aandelen, weet dat het gepaard gaat met de nodige risico’s. De hoogte van het risico is natuurlijk afhankelijk van je beleggingsstrategie, maar je loopt altijd het risico dat je geld verliest. Hoe hoger het rendement dat je wil gaan behalen, hoe groter de kans dat je verlies maakt.

Dat is nou eenmaal hoe het werkt. Wie zekerheid wil, kan het beste zo min mogelijk risico nemen in het handelen van aandelen. Ook door de risico’s te beperken kun je namelijk een prachtig rendement halen. Je moet gewoon niet te hebberig zijn.

De waarde van waarde-aandelen bepalen

waarde van waarde-aandelenSteeds meer mensen kiezen er daarom om te investeren in waarde-aandelen. Waarde-aandelen zijn aandelen van vaak grote bedrijven die erg stabiel zijn. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan Shell of Heineken. Dit zijn bedrijven die ieder jaar gegarandeerd een goede omzet draaien, waardoor er veel vertrouwen is in die bedrijven.

Deze bedrijven hebben bijna ieder jaar zelfs een lichte winstgroei. De waarde-aandelen van deze bedrijven gaan hier natuurlijk in mee, waardoor de waarde van de waarde-aandelen ieder jaar licht stijgt. Het tegenovergestelde van waarde-aandelen zijn groeiaandelen. Deze zullen sterker groeien, maar daarom ook sterker dalen. Waarde-aandelen hebben dus een kleiner risico. Ze zullen gestaag blijven groeien, omdat de waarde van waarde-aandelen wordt berekend aan de hand van de licht stijgende jaarlijkse winst van grote bedrijven.

Kenmerken van waarde-aandelen

kenmerken waarde-aandelenHet is lastig om een sluitende omschrijving te geven van waarde-aandelen, omdat die niet bestaat. Wel staat het vast dat waarde-aandelen altijd voldoen aan een aantal kenmerken. Op basis van deze kenmerken kun je een waarde-aandeel herkennen als waarde-aandeel:

– Stabiele groei en omzet: zoals we al genoemd hebben, hebben stabiele bedrijven met een licht stijgende jaarlijkse winst waarde-aandelen. De waarde van waarde-aandelen neemt geen enorme vlucht, maar zal ook zeker niet snel dalen. De koers loopt, net als de winst van het bedrijf waar het aan is gekoppeld, licht omhoog.

– Gevestigde bedrijven: De bedrijven met waarde-aandelen zijn eigen altijd hele grote bedrijven. Dat zijn namelijk de bedrijven die ieder jaar gegarandeerd een hoge winst hebben. Deze garantie zorgt voor veel vertrouwen, wat het lage risico van waarde-aandelen verklaart. Ten opzichte van de nominale waarde van de uitgegeven aandelen zal de waarde van het waarde-aandeel dus steeds iets stijgen.

– Hoge dividenduitkering: de reden dat veel mensen investeren in waarde-aandelen is dat de bedrijven vaak een relatief hoog dividend uitkeren. De gestage jaarlijkse winstgroei van bedrijven als Heineken en Shell zorgt er voor dat ze een constante en hoge dividenduitkering kunnen garanderen.

– Lage koers-winstverhouding: wat erg opvallend is aan waarde-aandelen, is het feit dat koers van waarde-aandelen vaak relatief laag staat als je het vergelijkt met de winst van het bedrijf. De waarde van een waarde-aandeel is dus eigenlijk altijd net iets lager dan de intrinsieke waarde. Dat is ook de reden dat waarde-aandelen heten zoals ze heten en waarom het beleggingsrisico zo laag is. De kans is namelijk groot dat in de toekomst wordt ontdekt dat er nog veel meer in het vat zit, waardoor de koers van het waarde-aandeel een inhaalslag zal maken.

Het moeilijke van waarde-aandelen

risico waarde-aandelenHet probleem of het moeilijke van waarde-aandelen is het herkennen. Theoretisch lijkt het allemaal nog wel te doen om een waarde-aandeel te herkennen, maar in de praktijk ligt dat toch anders. Zo zijn er bijvoorbeeld bedrijven waarvan de aandelen zowel groeiaandelen als waarde-aandelen kunnen worden genoemd. Een voorbeeld van zo’n bedrijf is Apple. Apple is een bedrijf dat al lange tijd meegaat en al jaren een stabiele omzet en winst draait. Ook betaalt het bedrijf relatief een hoog dividend uit. Toch hebben de aandelen van Apple ook kenmerken van een groeiaandeel.

Daar komt nog eens bij dat niet elk waarde-aandeel een goede investering is. In sommige gevallen is er een reden waarom de waarde van het waarde-aandeel zo laag ligt. Het is dus belangrijk om goed onderzoek naar het bedrijf achter de waarde-aandelen. Alleen zo kun je er achter komen of het een zekere investering is. Het is bijvoorbeeld handig om zelf de hoogte van waarde-aandelen te berekenen. Op die manier kun je namelijk beter inschatten of het in de lijn der verwachting ligt dat de waarde zal gaan stijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang nu tot wel 12% aan rente door het staken van cryptomunten. 

Dit kan bij onze favoriete aanbieders:

Nieuw in de wereld van Bitcoin en Ethereum? Leer er meer over en zet je eerste stappen op de Nederlandse exchange Bitvavo.