Stop loss order

Een stop loss order is een veel gebruikt beschermingsmiddel tegen koersdalingen bij beleggingen. De letterlijke betekenis van stop loss is het ‘verlies stoppen’. Wat het precies inhoudt en hoe je het middel inzet leggen we je graag uit in dit artikel. 

Wat is een stop loss order 

Een stop loss order is een effectenorder die automatisch wordt uitgevoerd wanneer een bepaald koers wordt bereikt. Bij welke prijs de order moet worden uitgevoerd bepaal je zelf bij het inleggen van de order.  

Zo kan de waarde van een stop loss worden ingesteld na de aankoop van een aandeel om ervoor te zorgen dat het aandeel automatisch wordt verkocht wanneer de koers onder een bepaalde waarde daalt.  

Als de koers van een belegging de koerswaarde bereikt die is opgegeven wordt de order direct uitgevoerd volgens de best mogelijke prijs op dat moment (de uitvoeringsprijs). Dit betekent geen garantie. Het kan zijn dat de order alsnog tegen een minder gunstige koers wordt uitgevoerd.  

Een stop loss kan zowel gebruikt worden voor de aankoop als de verkoop. We zullen dit uitleggen aan de hand van twee voorbeelden. 

voorbeeld stop loss orderVoorbeeld 1 (verkoop) 

Stel, je bent in het bezit van aandelen die op dit moment een waarde hebben van €250 per aandeel. Indien je niet meer dan €50 verlies wilt leiden leg je de stop loss order in op €200. In het geval de koerswaarde daalt tot €200 wordt de stop loss order direct automatisch geactiveerd en worden de aandelen verkocht tegen de beste prijs op dat moment. In de meeste gevallen is de uitvoeringsprijs €200 maar het kan zijn dat deze een paar cent hoger of lager ligt.  

Voorbeeld 2 (kopen) 

Stel je wilt bepaalde aandelen kopen maar de prijs per aandeel ligt op dit moment op €95 en je wilt pas bij €85 over gaan tot aankoop.  

In dit geval leg je een stop loss order in voor €85 en wanneer de koers de grens van €85 bereikt wordt de stop loss order gelijk automatisch uitgevoerd en de aandelen tegen de beste prijs op dat moment gekocht. Ook hierbij geldt dat de uitvoeringsprijs enkele centen hoger of lager kan liggen.   

Voor wie is een stop loss order 

voor wie is een stop loss orderVeelal maken actieve beleggers gebruik van een stop loss order om op korte termijn te speculeren op de aandelenbeurs.  

De stop loss order wordt gebuikt als verzekering of als een manier om goedkoop aandelen in te slaan. Beleggers gebruiken de stop loss order als verzekering om de aandelen te beschermen tegen een koersdaling. Je kan met een verkooporder het maximale koersverlies van een aandeel vooraf bepalen.  

Aan de andere kant worden stop loss orders gebruikt door beleggers die goedkoop aandelen willen inkopen maar niet continu de beurskoers in de gaten willen houden. 

Voor- en nadelen stop loss order 

voor- en nadelen stop loss orderHet voordeel van een stop loss order is dat het maximale koersverlies vooraf vastgesteld kan worden. De aandelen worden automatisch verkocht bij het bereiken van de prijs. Dit betekent dat je niet constant de koersindex in de gaten hoeft te houden. 

Daarnaast voorkomt een stop loss order emotionele beslissingen. Het kan voorkomen dat je vasthoudt aan aandelen om de verkeerde reden. Hierdoor kan je verlies alleen maar oplopen. 

Een ander voordeel van een stop loss order is dat er geen extra kosten aan verbonden zitten. De reguliere kosten van de verkoop worden in rekening gebracht wanneer de stop loss prijs wordt bereikt en de aandelen worden verkocht.  

Het nadeel van een stop loss order is dat je zelf geen controle meer hebt over de belegging. Indien de koers in korte periode sterk daalt maar direct weer stijgt kan een ingestelde stop loss prijs ertoe leiden dat de aandelen voor de stijging verkocht worden.  

Een ander nadeel is dat op het moment dat de opgegeven koers bereikt wordt de stoporder een marktorder wordt en de daadwerkelijke verkoopprijs kan afwijken van de opgegeven prijs.  

Stop loss, stop limiet, trailing stop loss order en gegarandeerde stop loss order 

Stop loss orderBehalve de stop loss order bestaat er de stop limiet order, de trailing stop-loss order en de gegarandeerde stop loss order. 

Stop limiet order 

Dit is een variant op de normale stop loss order. Bij de stop limiet order wordt niet alleen de koers opgegeven waarbij de order moet worden uitgevoerd, er wordt ook een limietkoers opgegeven. De order wordt dan uitgevoerd tegen deze specifieke limietprijs.  

Het voordeel van een stop limiet order is dat deze alleen wordt uitgevoerd tegen de prijs die vooraf door de belegger zelfs is ingesteld. Het nadeel is echter dat in sommige gevallen de order helemaal niet wordt uitgevoerd. Dit kan ertoe leiden dat de positie niet wordt gesloten en de stop order geen nut heeft gehad. Het kan zelfs leiden tot grotere verliezen.  

Trailing stop loss order 

De trailing stop loss order wordt gebruikt om winsten te maximaliseren en verliezen te beperken. Het is een order waarbij de stopprijs een vooraf vastgesteld bedrag of percentage onder de koers ligt (in het geval van een longpositie). Stijgt de koers, dan stijgt de stop loss order mee met het bedrag of percentage. Daalt de koers dan daalt de stop loss order niet mee.  

Het voordeel van een trailing stop loss order is dat het maximale verlies beperkt wordt maar de mogelijk winst onbeperkt is. 

Gegarandeerde stop order 

Gegarandeerde stop loss orders beschermen posities door te garanderen dat transacties worden afgesloten tegen de exacte prijs die is opgegeven, ongeacht de marktvolatiliteit 

Waar stop loss order plaatsen 

tips stop loss orderEen stop loss order is een order die bij een broker wordt geplaats. Een bekende broker met de optie tot het instellen van een stop loss is Binance.    

Bitvavo heeft geen stop loss order maar wel de mogelijkheid een stop limiet in te stellen 

Naast een stop loss order bij DEGIRO kan je hier ook een stop limiet order instellen. 

Conclusie 

Stop loss orders worden geplaats om een specifiek aandeel te kopen of te verkopen op het moment dat het aandeel een bepaalde prijs heeft bereikt. Het biedt de mogelijkheid tot bescherming tegen koersverlies maar kan ook gebruikt worden voor het goedkoop aankopen van aandelen zonder constant de koers in de gaten te houden.  

Naast stop loss orders zijn er ook nog stop limiet orders en trailing stop loss orders. Deze laatste heeft als doel winsten te maximaliseren en verliezen te beperken.  

Het is belangrijk om te beseffen dat stop loss orders geen garantie bieden. Het kan voorkomen dat de marktprijs lager is dan de stopprijs.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang nu tot wel 12% aan rente door het staken van cryptomunten. 

Dit kan bij onze favoriete aanbieders:

Nieuw in de wereld van Bitcoin en Ethereum? Leer er meer over en zet je eerste stappen op de Nederlandse exchange Bitvavo.