Wat moet u doen met uw spaargeld?

SpaargeldWe zijn allemaal op de hoogte van de dalende rentes op spaartegoeden. De basisrente staat bij veel banken momenteel op een schamele 1%! Wanneer u uw geld langer vast zou zetten is het mogelijk om meer rente te ontvangen, maar dit is natuurlijk ook geen oplossing. De inflatie ligt de afgelopen maanden gelukkig ook op een laag niveau en dit zorgt ervoor dat uw koopkracht niet al te ver wordt aangetast, maar echt erop vooruit gaan doet u ook niet.

Wanneer u meer dan €21.139,- (zonder fiscale partner) of €42.278,- (met fiscale partner) aan vermogen heeft, moet u vermogensrendementsheffing gaan betalen in box 3. U betaalt dan 1,2% belasting het vermogen dat boven €21.139,- of €42.278,- ligt.

De komende maanden zal de spaarrente nog veel verder gaan dalen. U moet hierbij denken aan een spaarrente van 0,5% of zelfs 0%. Uw koopkracht neemt hierdoor nog verder af. De lage spaarrente, de inflatie en de vermogensrendementsheffing zorgen ervoor dat u serieus moet gaan nadenken over alternatieven voor uw geld. Sparen is doodzonde!

 

Waarom is de spaarrente zo laag?

De afgelopen 2/3 jaar zijn de rentes aan het dalen. Het gaat hierbij ook om hypotheekrentes en rentes op de obligatiemarkt. De lage rente is het gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB vindt het van belang dat de kredietverstrekking van banken wordt verbeterd. Om deze reden kunnen banken tegen zeer lage tarieven geld lenen bij de ECB.

De rente wordt bepaald door het driemaands Euribor-tarief. Euribor staat voor Euro Interbank Offered Rate en dit is de rente waartegen Europese banken elkaar leningen verstrekken voor een periode van drie maanden. De Euribor-rente is de afgelopen jaren enorm gedaald door het beleid van de centrale banken. In een normale situatie ligt de spaarrente onder de Euribor-rente, op deze manier kunnen banken winsten behalen. Doordat de Euribor-rente nu zo laag staat, zijn banken noodgedwongen om de spaarrentes te verlagen, banken maken momenteel verlies op uw spaargeld.

 

Alternatieven

Er bestaan meerdere alternatieven die u als spaarder heeft, denk hierbij aan de onderstaande alternatieven.

Iedereen staat anders in het leven en het kan dan ook zijn dat u zekerheid het belangrijkste vindt, als dit het geval is, is het beter om uw geld veilig op een spaarrekening te laten staan. Het is wel mogelijk om te zoeken naar banken of producten die hogere rentes aanbieden. Ook een deposito kan helpen, maar u moet dit geld dan wel enige tijd kunnen missen. Uw spaargeld in een oude sok of kluis stoppen is ook een mogelijkheid, maar dit is niet aan te raden. De belastingdienst is hier natuurlijk niet blij mee, maar ook in het geval van brand of diefstal kan deze beslissing nogal pijnlijk uitpakken.

Als u een hypotheek heeft is misschien handig om deze versneld af te lossen. Maak een berekening en kijk wat het voordeligste is. Houdt hierbij ook rekening met de hypotheekrenteaftrek en het feit dat uw netto maandlasten lager zijn door deze aftrek. Wanneer blijkt dat u een netto voordeel heeft bij het aflossen van de hypotheek, is het verstandig om een deel van uw spaargeld hiervoor te gebruiken.

Beleggen is een alternatief waar veel mensen angstig voor zijn, dit is zonde! Verdiep u eerst in beleggen en bekijk de mogelijkheden. Het is ook mogelijk om met kleine bedragen te beginnen, denk hierbij bijvoorbeeld aan beleggen met €100,-. Bekijk ook onze tips voor beginners hiervoor. Bekijk ook de onderstaande video over de ontwikkelingen van de spaarrente!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.