SPACS

SPACSPAC’S (Special Purpose Acquisition Companies) zijn bedrijven die kapitaal ophalen om een ​​overname te doen door middel van een beursgang. Een typische SPAC IPO-structuur bestaat uit een gewoon aandeel A in combinatie met een garantie welke de houder het recht geeft om op een later tijdstip meer aandelen te kopen tegen een vaste prijs. SPAC ETF’s zijn een nieuw investeringsinstrument voor beleggers om toegang te krijgen tot de volledige IPO-markt en op deze manier in de beginfase van een beursgang al te kunnen participeren.

In het verleden hebben veel beleggers SPAC’s vermeden omdat ze dachten dat ze te riskant waren. Het SPAC-proces – om via een omgekeerde fusie openbaar te worden – presenteert een scenario van verminderde controle voor de toezichthouder in vergelijking met de traditionele IPO.

Daarom beschouwen veel mensen SPAC’s als de stiekeme achterdeur naar de openbare markten. 2020 heeft de reputatie van SPACS echter op zijn kop gezet. Nu wordt dit eens duistere voertuig door Big Tech gebruikt om potentiële innoverende startups weg te houden van banken en hedgefondsen, die grotendeels verantwoordelijk zijn voor een vreselijk duur IPO-proces.

Hoe kan je beginnen met investeren in SPAC’s?

Investeren in SPACMet alle SPAC’s die tegenwoordig op de markt komen heb je veel keuzes om uit te kiezen. Aangezien er in dit beginstadium geen concrete doelstelling is aangekondigd, kan je je concentreren op de investeerders achter de SPAC, de doelgroep en de omvang van de SPAC. Ten eerste wil je een gedegen managementteam, aangezien je hen jouw zuurverdiende centjes overhandigt.

Ook een herkenbare naam, bijvoorbeeld iemand die zelf reeds een merknaam is en zodoende investeerders enthousiast maakt om een de hype op gang te brengen is belangrijk. Ten tweede, zorg ervoor dat ze zich richten op een branche waarin je geïnteresseerd bent. Hoewel je de uiteindelijke doelstelling misschien nog niet weet is het natuurlijk wel handig om affiniteit te hebben met de beoogde branche of op zijn minst een idee van het type bedrijf waar je naar kijkt, zij het ‘FinTech’, elektrische voertuigen of iets heel anders.

Tot slot is het belangrijk om de grootte van de SPAC in overweging te nemen. Hoewel grotere geldstapels waarschijnlijk de aandacht trekken omdat een grotere SPAC zich moet richten op een groter bedrijf, kan dit ook de keuzemogelijkheden beperken. Per slot van rekening is een SPAC van bijvoorbeeld $ 1,5 miljard waarschijnlijk niet gericht op een bedrijf met een waarde van $ 250 miljoen en vice versa. Kortom, bij het overwegen van een SPAC kan je de volgende punten in acht nemen:

• Een all-star managementteam – de toevoeging van een zeer herkenbare naam is een pluspunt

• Een opwindende doelgroep/affiniteit met het bedrijf of produkt

• Overweging voor de grootte van de SPAC

Andere Overwegingen

SPAC-Track-logoAndere overweging zijn om je investering te spreiden. Aangezien je in dit stadium toch niet weet wat je precies te wachten staat zou je kunnen kiezen om het bedrag dat je wilt investeren te verdelen over verschillende SPAC’s van verschillende grootte. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld SPAC Track gebruiken, een eenvoudige website die alle hierboven verstrekte informatie bevat, evenals andere filters en functionaliteiten die nuttig kunnen zijn.

Wanneer je eenmaal je keuze(s) gemaakt hebt is het afwachten zoals met iedere belegging. De waardering van aandelen zij gebaseerd op de IPO-prijs van de eenheden (meestal $ 10), dus als aandelen boven $ 10 zijn, moet je wellicht de cijfers aanpassen. In andere woorden als de beursintroductie van aandelen bijvoorbeeld $ 10 is en de aandelenwaarde van de deal $ 1 miljard is, maar de aandelen worden nu verhandeld tegen $ 15, dan zal de waardering die je betaalt als je aandelen zou kopen voor $ 15, 50% hoger zijn dan aanvankelijk aangenomen.

Waarom SPAC’s traditionele IPO’s niet zullen vervangen – en vice versa

SPAC VS IPOHet hoge risico van blind inleggen, niet goed -genoeg- geïnformeerd zijn van allerlei bijzaken maken dat SPAC’s niet echt geschikt zijn voor beleggers die hun geïnvesteerde bedrag niet kunnen missen. Dat wil niet zeggen dat alle SPAC’s slecht zijn – sommige hebben fantastisch gepresteerd echter is het absoluut noodzakelijk om je huiswerk goed te doen. SPAC’s zijn het afgelopen jaar steeds populairder geworden, waardoor een groot aantal particuliere bedrijven openbaar is geworden.

Een SPAC moet een deal sluiten binnen 24 maanden na de oprichting, of het opgehaalde kapitaal moet worden teruggegeven aan investeerders. Aangezien de meeste SPAC’s in 2020 van start zijn gegaan, nadert het einde van hun periode van twee jaar snel eind 2021 of begin 2022 en een SPAC dat nog geen bedrijf heeft overgenomen en kapitaal moeten teruggeven aan investeerders zal bijdragen aan een dalende aandelenkoers.

Investeren in een SPAC EFT

ETFEen iets minder risicovolle manier om in SPAC’s te beleggen is via op de beurs verhandelde SPAC-fondsen in plaats van rechtstreeks in een SPAC. Van de honderden SPAC’s die er zijn, zullen niet alle SPAC’s winnaars zijn. SPAC ETF’s bieden een spreiding en beperken het risico. Als algemene vuistregel voor geïnteresseerde SPAC-investeerders is het belangrijk om in veel SPAC’s investeren, omdat je niet weet welke zullen knallen of floppen. Momenteel zijn er drie SPAC ETF’s op de markt, elk met voordelen en nadelen. Deze drie SPAC ETF’s verschillen overigens enorm van elkaar. Je keuze komt neer op een passieve index-gebaseerde ETF, een actieve ETF met alleen SPAC’s óf een actieve mix van SPAC’s plus bedrijven na de fusie.

Allereerst is daar de Defiance Next Gen SPAC Derived ETF (SPAK), een index-tracking fonds dat belegt in zowel in de VS genoteerde SPAC’s als in SPAC-gefuseerde bedrijven. SPAK is de enige op een index gebaseerde SPAC ETF op de markt. De mix, die in het selectieproces rekening houdt met marktkapitalisatie, free float en liquiditeitsvereisten, is een 20/80 mix: 40% van de portefeuille zijn SPAC’s en 60% zijn post-deal bedrijven.

De index wordt jaarlijks opnieuw in evenwicht gebracht en één van de voordelen van een indexfonds is de brede toegang en de op regels gebaseerde aanpak, oftewel weinig verrassingen. Het fonds, dat afgelopen herfst werd gelanceerd, heeft $ 78 miljoen aan beheerd vermogen en kost 0,45% in kostenratio, of $ 45 per geïnvesteerde $ 10.000. Sinds de oprichting heeft SPAK bijna 30% winst geboekt.

New Issue ETF (SPCX)

SPCXEen ander actief beheerd fonds is de New Issue ETF (SPCX) dat alleen belegt in pre-deal SPAC’s en opvalt door zijn focus op de SPAC’s zelf. De investeringsstrategie is dat het team van SPCX de beste SPAC’s vinden en daarom solide kapitaalgroei bieden wanneer deals worden aangekondigd. Het selectieproces draait om drie factoren: wie is het managementteam achter de SPAC, wat is hun staat van dienst, en wat is hun waardering.

Overigens zul je in het fonds geen bedrijven post-fusie vinden.

SPCX heeft sinds de lancering al zo’n $ 153 miljoen aan beheerd vermogen opgebouwd. De kosten zijn aanzienlijk meer dan zijn passieve tegenhanger, met een kostenratio van 0,95%, wat niet ongebruikelijk is voor actief beheerde ETF’s. Sinds de oprichting is het fonds met 28% gestegen.

Exos SPAC Originated ETF (SPXZ)

SPXZDe nieuwste ETF die op dit gebied op de markt komt, is de Morgan Creek – Exos SPAC Originated ETF (SPXZ). SPXZ is een actief beheerde ETF en investeert in SPAC’s voor en na de deal. De ETF kiest uit een SPAC-universum dat momenteel ongeveer 250 verschillende namen omvat, waarbij de nadruk ligt op het vinden van waarde mogelijkheden.

SPXZ verschilt dus opmerkelijk van bijvoorbeeld SPCX aangezien het een mix van SPAC’s en post-deal bedrijven heeft; een derde van de mix bestaat uit alleen SPAC’ en de rest uit post-dealbedrijven. Naar eigen zeggen is SPXZ op zoek naar de bedrijven van morgen en willen ze deze namen zolang mogelijk vasthouden zonder bijvoorbeeld regels over hoe lang een effect in de portefeuille mag zitten.

Het bedrijf ondersteunt de visie dat ondanks dat snelgroeiende bedrijven gevoelig zijn voor schommelingen deze volatiliteit op de lange termijn uiteindelijk positief uitvalt. De enige vijand bij beleggen is de neerwaartse volatiliteit welke het fonds -naar eigen zeggen- weet te beheren door hun positie te bepalen en de portefeuille te diversifiëren over bedrijfstakken en sectoren. SPXZ heeft bijna $ 32 miljoen aan activa verzameld sinds de lancering op 20 januari. Het fonds kost 1% in kostenratio. Sinds de oprichting is het fonds meer dan 6% gestegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang nu tot wel 12% aan rente door het staken van cryptomunten. 

Dit kan bij onze favoriete aanbieders:

Nieuw in de wereld van Bitcoin en Ethereum? Leer er meer over en zet je eerste stappen op de Nederlandse exchange Bitvavo.