S&P 500: belangrijkste Amerikaanse index

De S&P 500 staat ook wel bekend als de S&P, onder andere vanwege het feit dat er aan het begin geen 500 bedrijven aan genoteerd waren. Het is een index van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, aan de Nasdaq, AMEX en NYSE. Men meet de ondernemingen in marktkapitalisatie. Het is kredietbeoordelaar Standard & Poors die hiervoor zorgt en zich daarmee toelegt op het samenstellen van een grote mand met aandelen, die zorgt voor een goede diversificatie.

Beleggers en handelaren houden de S&P 500 over het algemeen goed in de gaten, veel meer nog dat de Dow Jones die over het algemeen beter bekend is bij het grote publiek. Hieronder ziet u de S&P 500 en het verloop van deze index.

S&P500

 

4.5/5

Large offer and easy to pay with
iDeal with low fees

Go to Bitvavo

Beleggen in de S&P 500

Bij de CFD-broker Plus500 is het mogelijk om te beleggen in de S&P 500. Het is daarnaast ook mogelijk om in een los aandeel te investeren. Wilt u handelen in de S&P-index of in bedrijven uit deze Amerikaanse index? U kunt ermee starten door een persoonlijke account aan te maken. De CFD-broker Plus500 biedt ook de optie om te beleggen met een demo account. U kan met een dergelijk account gratis oefenen met het beleggen in de S&P. Er wordt dan gebruik gemaakt van een fictief vermogen van 40.000 euro.

Geschiedenis

De S&P 500 werd in 1957 voor het eerst gepubliceerd. Het was Standard & Poors dat er daarmee graag voor wilde zorgen dat er een overzicht ontstond van de grootste ondernemingen van Amerika. Voor die tijd was de kredietbeoordelaar al sinds 1923 actief binnen het samenstellen van indices. Destijds deed men dit in 26 verschillende sectoren, waar de organisatie 233 bedrijven in opnam. Tegenwoordig staan er bedrijven uit 90 verschillende sectoren in de lijst. Het is sinds 1988 toegestaan om het aantal bedrijven per sector te variëren, waardoor de S&P 500 op een goede manier kan inspelen op de veranderingen in het land.

Samenstelling

Tot 1988 stond het aantal bedrijven altijd vast dat per sector opgenomen werd. Sinds 1988 mag het aantal bedrijven in de index dat een bepaalde sector vertegenwoordigt, variëren. Omdat de bedrijven per sector niet meer vast staan, kan de index sneller reageren op de veranderende markt. Bedrijven worden sneller toegevoegd, maar daarnaast ook sneller geschrapt. Het is een mate van flexibiliteit die de index de afgelopen jaren erg populair heeft gemaakt. En dat is erg gunstig, want de toestand op de aandelenmarkt vandaag de dag wordt steeds dynamischer.

De S&P 500 wordt opgesteld door het S&P Index Committee. Hierin zitten onder andere economen en analisten van Standard & Poor’s, die samen kijken naar de situatie van de bedrijven op de Amerikaanse markt. Op het moment dat nieuwe ondernemingen sterk opkomen krijgen ze een plaats binnen de lijst. De commissie dient ervoor te zorgen dat er een onafhankelijke en objectieve lijst ontstaat. Het zijn alleen Amerikaanse bedrijven genoteerd aan de NYSE, AMEX en Nasdaq die in aanmerking komen voor een plaats op de lijst. S&P gaat hierbij uit van marktkapitalisatie, verhandelbaarheid of het hebben van een belangrijke plaats binnen een bepaalde sector.

Creatieve vernietiging

Niet iedereen is altijd even positief geweest over de S&P 500. Foster en Kaplan hebben bijvoorbeeld al eens gesproken van creatieve vernietiging. De eerste S&P index uit 1923 betrof 90 grote Amerikaanse bedrijven, die daar gemiddeld 65 jaar op bleven staan. Na het uitbrengen van de S&P 500 bleef daar nog maar een gemiddelde periode van 10 jaar van over. In 1997 waren er nog maar 74 bedrijven over van de 500 bedrijven die in 1957 voor het eerst op de lijst stonden. Bovendien wisten er van die 74 maar 12 beter te presteren dan de algehele index.

Marktgewogen index

De S&P 500 is een marktgewogen index. Dat betekent dat S&P de verschillende ondernemingen beoordeelt op hun marktkapitalisatie, om ze op basis daarvan een plaats in de lijst toe te kennen. Het is hierbij van belang dat een onderneming Amerikaans is en een minimale waarde heeft van $4 miljard. Bovendien dient een onderneming vier kwartalen op rij winst te maken en dient men bij te dragen aan een evenwichtige verhouding van de sectoren binnen de index. Dit zorgt ervoor dat de S&P 500 een behoorlijk goede afspiegeling geeft van de ontwikkeling van de Amerikaanse economie.

Simpel gezegd houdt een marktgewogen index in dat de marktwaarde van het bedrijf de weging in de index bepaald. Heeft het bedrijf de grootste beurswaarde? In dat geval heeft dat bedrijf ook de hoogste weging. Een aandeel van 20% wordt ingenomen door de zwaarstwegende aandelen. In de S&P 500 is Apple het zwaarstwegende aandeel. De S&P 500 is vergelijkbaar met de Amsterdamse index. De AEX-index is ook een marktwaarde gewogen index. De wegingen zijn bij de AEX-index alleen anders verdeeld. Dit omdat deze index slechts uit 25 aandelen bestaat.

Hoge populariteit

Onder de analisten is de S&P 500 enorm populair. De index geeft een goed beeld van de Amerikaanse economie. En dan ook met name hoe deze presteert. Daarnaast geeft het een goed beeld van Amerikaanse aandelenmarkt. In de S&P 500 zijn bedrijven uit 90 verschillende sectoren opgenomen. Een andere reden voor de grote populariteit van deze index is dat de future zeer ruime openingstijden kent.

Belangrijke voorwaarden

De Amerikaanse ondernemer komt niet zomaar in de S&P 500. Er gelden een aantal belangrijke voorwaarden. Niet alleen moet het gaat om een Amerikaans bedrijf, de minimale beurswaarde van de onderneming moet ook 5,2 miljard dollar zijn. Ook moet 50% van alle aandelen vrij verhandelbaar zijn. En dan zijn de voorwaarden nog niet helemaal rond. De betreffende onderneming moet ten minste winst hebben geboekt over vier kwartalen. Er moet sprake zijn van een gangbare bedrijfsactiviteit. Een beleggingsfonds komt dus niet in aanmerking voor deze index.

Eerste kwartaal 2018

Het eerste kwartaal van 2018 wist S&P 500 een winst te boeken van 25%. Verschillende analisten verwachten een groei van bijna 21% voor het volledige jaar. Naar verwachting zal de index tegen het einde van 2018 een puntenaantal bereiken van 2800. Dit ondanks de scherpe correctie halverwege dit jaar. Wanneer de aandelen het opnieuw beter zullen doen dan de obligaties, dan is dat het zevende jaar op rij.

Participaties kopen

Het is ook mogelijk om participaties te kopen in de S&P-index. U koopt dan een participatie in een fonds die de koers een op een volgt. Vervolgens ontvangt u een dividend en profiteert u op langere termijn van eventuele stijgingen in de koers. Het kopen van participaties is raadzaam wanneer de focus ligt op het opbouwen van het vermogen. Bij Plus500 kunt u op eenvoudige wijze participaties in de S&P-index kopen.