Short gaan: wat is het + wat zijn de voordelen?

Short gaan

Het is niet bij elke broker mogelijk om short te gaan op aandelen, grondstoffen, valuta’s, indexen enz. Velen vragen zich af wat dit short gaan nou inhoud en wat hier de voor- en nadelen van zijn ten opzichte van long gaan. In dit artikel wordt u duidelijk wat short gaan is en welke kenmerken deze manier van beleggen heeft.

Bij Plus500 is het mogelijk om op een hele eenvoudige wijze aan shortselling te doen. Het is dan ook erg aan te raden om hier een account aan te maken! U kunt zo ervaring gaan opdoen bij het handelen en beleggen op de beurs. *CFD service. 80,5% verliest geld

Ga hier direct short op aandelen! *CFD service. 80,5% verliest geld

 

Short gaan uitgelegd!

Short gaan is niks anders dan het verkopen van een beleggingsproduct. Het gaat hierbij dus direct om het verkopen van een waarde op de beurs. De meeste beleggers zijn ook alleen maar op de hoogte van de term kopen en niet de term short gaan. Verkopen = short gaan en dit is dus niets anders dan een meer vaktechnische benadering van het simpele woord verkopen.

Bij short gaan wordt er gespeculeerd op een daling van de koers van een beleggingsproduct. Wanneer de koers van bijvoorbeeld Ahold daalt, dan maakt u dus winst! Bij short gaan wordt er dus eerst iets verkocht voordat u het überhaupt in uw bezit heeft. Dit is voor vele beleggers erg vreemd, maar het principe hierachter is vrij simpel. U handelt in de onderliggende waarde van de koers van het beleggingsproduct. U bezit bijvoorbeeld het aandeel Ahold dus ook nooit.

 

Term onder beleggers

Short gaan is een term die onder beleggers veel gebruikt wordt. Bij short gaan kunnen beleggingsproducten worden verkocht. Het is een unieke vorm van beleggen en helaas kennen veel beleggers deze manier van beleggen nog niet goed. Dat is erg zonde, want juist met short gaan kan veel geld worden verdiend. 

 

Waardedaling van aandeel

Simpel gezegd voorspelt de belegger een waardedaling van het aandeel. De aandelen die u niet in uw bezit heeft, worden verkocht. Vervolgens koopt u deze later tegen een lagere prijs terug. De winst wordt dus gevormd door het verschil tussen uw verkoopprijs en uw lagere aankoopprijs. Nu hoor ik u denken ‘’hoe verkoop ik aandelen als ik ze niet heb’’? Deze leent u van een andere partij, waarover u rente betaald. Dat kan bijvoorbeeld een bank, verzekeringsmaatschappij of pensioenfonds zijn.

 

Dekken onderliggende waarde

Om de aandelen te lenen, moet de handelaar de onderliggende waarde kunnen dekken. Dat dekken wordt ook wel hedgen genoemd. De onderliggende waarde van de geleende aandelen wordt op een geblokkeerde bankrekening gezet. De uitlenende partij heeft dan de garantie dat de belegger voor de geleende aandelen kan betalen mocht dat nodig zijn.

Vervolgens verkoopt de belegger de geleende aandelen. Volgens de verwachting van dezelfde belegger gaat de koers dan dalen. De belegger koopt daarna de aandelen tegen de lagere koers. De geleende aandelen worden dan teruggegeven aan de partij waar het van geleend is. Wederom hoor ik u denken ‘’Hoe verdien ik hier als belegger dan geld aan’’?

 

Een voorbeeld

Laten we het bovenstaande aan de hand van een voorbeeld uitleggen. De geleende aandelen had u al verkocht voor 10 euro per aandeel. U heeft de aandelen teruggekocht voor slechts 7 euro per stuk. U verdient dan dus 3 euro per aandeel. De 3 euro is de winst die u maakt. De vergoeding moet er echter nog van worden afgetrokken.  

 

Voordelen short gaan

Short gaan heeft verschillende voordelen. Een ervan is de flexibiliteit die u heeft. Niet alleen kunt u nu profiteren van stijgende koersen, maar ook bij dalende koersen kunt u profiteren van een mooi rendement. Bovendien is de snelheid bij dalende koersen vrij hoog. Een dalende koers gaat over het algemeen gepaard met snelle koersverschillen en een hoge volatiliteit. Hierdoor is het mogelijk om snel rendement te maken.

 

Slecht nieuws

Bij slecht nieuws zal de beurs naar alle waarschijnlijkheid gaan dalen. Ook al klinkt het heel tegenstrijdig, u kunt daar enorm van profiteren! Wederom een voorbeeld. U kocht het aandeel RIM in 2010. RIM stond bekend als het bedrijf dat de welbekende BlackBerry verkocht. Wanneer u RIM had geshort in 2010, zou u van de 100 euro inleg een bedrag van 92.000 euro verdiend kunnen hebben. Dat heeft alles te maken met de hefboom waar de CFD-broker Plus500 mee werkt.

 

Afdekken marktrisico

Het zetten van shortposities tegenover de gekochte aandelenposities zorgt voor het afdekken van het marktrisico. Hedgefunds doen dit vaak. Er worden dan shortposities ingenomen bij aandelen waar het team weinig vertrouwen in heeft. Anderzijds worden stabiele en sterke aandelen juist direct gekocht.

 

In de praktijk

In de praktijk is het koersverloop nauwelijks of helemaal niet te voorspellen. Het kan dus gerust voorkomen dat de koers van het aandeel waarin de belegger short zit, juist gaat stijgen. Natuurlijk is dat niet wenselijk. Het houdt namelijk in dat de belegger de aandelen tegen een hogere prijs moet kopen om de schuld aan de uitlenende partij te kunnen aflossen. Soms levert dat best wilde taferelen op de beurs op.

 

Ons advies

Laten we de vertaling maken naar u als (on)ervaren belegger. Naar onze mening is het een van de beste mogelijkheden op de beurs. Uiteraard kunt u met short gaan net zo goed geld verliezen. Toch kan het bij o.a. aandelen juist in goede tijden aantrekkelijk zijn om een aandeel te shorten. U koopt dan wanneer de koers laag staat en verkoopt wanneer de koers hoog staat. In goede tijden kunt u dus gerust eens kijken naar de mogelijkheden om in de nabije toekomst een aandeel te gaan shorten. Let wel: niet meegaan met de massa. En dus ook niet bij het short gaan op de beurs!

 

Voordelen van het short gaan?

Short gaan erg veel geld gaan opleveren! U kent vast het gezegde wel: ”It is easier to tear down than to build up”. Op de beurs is dit ook echt zo. Wanneer er een beurscrash komt kan de koers zomaar met 30% dalen om maar een voorbeeld te geven. Terwijl er in goede tijden ook wel stijgingen zijn, zullen deze alsnog een stuk minder snel plaatsvinden.

Bij negatief nieuws zal de beurs naar alle waarschijnlijkheid gaan dalen en u kunt hier dus enorm van gaan profiteren! Stel u kocht het aandeel RIM in 2010. Voor iedereen die niet weet wat RIM is, het is het bedrijf dat de Bl(Cr)ackberry verkoopt. Wanneer u RIM had geshort in 2010, zou u van €100,- maar liefst €92.000,- kunnen hebben gemaakt! Dit heeft ook alles te maken met de hefboom waar Plus500 mee werkt. Ik adviseer deze broker in ieder geval aan iedereen!

 

Nadelen van het short gaan?

Het nadeel van short gaan? Naar onze mening is het één van de beste mogelijkheden op de beurs. Natuurlijk is het net zo goed mogelijk om verliezen te behalen! Maar bij bijvoorbeeld aandelen kan het juist in goede tijden aantrekkelijk zijn om een aandeel te shorten. Koop wanneer de koers laag staat en verkoop wanneer de koers hoog staat! U kunt dus in goede tijden beter achter uw oren gaan krabben om te kijken of het mogelijk is om in de nabije toekomst een aandeel te gaan shorten. Ga nooit mee met de massa, ook niet bij het long of short gaan op de beurs!

 

Bekijk ook nog deze interessante artikelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *