Leer hier alles over Risico!Risico bij aandelen

Risico is één van de factoren die het grote verschil kan betekenen bij een goed of slecht beleggingsresultaat. Het goede van risico is dat u dit zelf grotendeels kunt beïnvloeden. Vaak weet u of u risico neemt of niet.

Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Imtech. Imtech was een technisch dienstverlenend bedrijf dat zwaar in de schulden zat. De koers daalde hard, maar beleggers bleven hoop houden en namen hierdoor grote risico’s. Uiteindelijk is Imtech op 13 augustus 2015 failliet verklaard. Veel beleggers hebben hierdoor grote bedragen verloren en zijn erg teleurgesteld in het bedrijf, het management etc. Deze beleggers hebben echter zelf de keuze gemaakt om de aandelen te kopen, vaak wetende dat Imtech op een grote schuldenberg zat. Veel (vooral beginnende) beleggers nemen te grote risico’s en gaan dus flink de mist in.

Veel beleggers zijn niet tevreden met een rendement van bijvoorbeeld 5% per jaar. Deze beleggers nemen hierdoor grotere risico’s en verliezen in sommige gevallen zelfs hun gehele inleg. Risico’s nemen is over het algemeen het verstandigst om te doen wanneer u jong bent. Als u uw inleg verliest, is het mogelijk om dit tijdens uw carrière nog te compenseren. Wanneer u 60 jaar bent, is het belangrijk om voldoende buffers te hebben voor uw pensioen. Maak altijd de juiste afwegingen en bekijk hoe u er financieel voorstaat. Probeer hoe dan ook risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten of te beperken.

 

Over risico

Het risico dat u bij beleggen loopt verschilt allereerst per beleggingsproduct. De volgende lijst geeft een algemeen beeld van investeringsmogelijkheden weer, gesorteerd op risico.

  1. Sparen
  2. Staatsobligaties
  3. Bedrijfsobligaties
  4. Vastgoed
  5. Indexen
  6. Aandelen
  7. Grondstoffen
  8. Valuta’s/Forex
  9. Derivaten

Het spreekt voor zich dat sparen de meest veilige vorm is om uw geld weg te stallen. Per bank is er €100.000,- gegarandeerd d.m.v. het depositogarantiestelsel. De kans dat u uw geld kwijt raakt door sparen is erg klein tot nihil. We leven alsnog in gekke tijden en helaas kunnen we tegenwoordig niks meer uitsluiten. Obligaties zijn over het algemeen ook erg veilige beleggingen. Onze pensioenfondsen zitten tot hun oren in obligaties. Helaas leveren obligaties op dit moment niet veel meer op door de extreem lage rentes.

 

Beleggingen aan risicoprofiel aanpassen!

Als belegger is het verstandig om een goed risicoprofiel op te stellen. Bepaal in welk beleggingsproduct u wilt investeren en zorg ervoor dat u uw beleggingsdoel en beleggingshorizon vaststelt. Wanneer u 50% rendement wilt behalen in een periode van 2 maanden, is het logisch dat hier ook een groot risico bij hoort. Een jaarlijks rendement van 5% is makkelijker te behalen en hierbij is minder risico vereist. Risico en rendement gaan dus hand in hand en als belegger moet u zich hier goed van bewust zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.