Pharming aandelen

Pharming Group NV is een Nederlands biotech-bedrijf wat streeft naar het ontwikkelen van innovatieve producten voor het behandelen van onvervulde medische behoeften. Het bedrijf richt zich op het produceren en ontwikkelen van humane therapeutische eiwitten om levens veranderende oplossingen te bieden voor patiënten. In 1998 kreeg het biotech-bedrijf een notering op de effectenbeurs. Pharming gaf ruim 4 miljoen aandelen uit.

Pharming Group N.V. is een wereldwijd actieve biofarmaceutische onderneming uit Nederland. Het bedrijf heeft het hoofdkantoor gevestigd in Leiden en het richt zich vooral op de ontwikkeling van innovatieve therapeutische eiwitten. Pharming is gespecialiseerd in de slimme productie van menselijke proteïne met een geneeskrachtige werking. Het bedrijf richt zich op moeilijk behandelbare ziekten.

Het belangrijkste product van Pharming is Ruconest. Dit is de eerste en enige plasmavrije rhC1INH-eiwitvervangingstherapie. Het is een behandeling tegen acuut erfelijk angio-oedeem of HAE-aanvallen. Het medicijn wordt gecommercialiseerd in de Verenigde staten, de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Naast Ruconest heeft Pharming nog vele andere medicijnen.

Pharming aandelen kopen

 

Degiro
4.5/5

Beste Nederlandse broker & Laagste kosten

Pharming verwachtingen – De toekomst van Pharming

Nu de hele wereld op zijn kop staat richten veel farmaceutische bedrijven zich op het ontwikkelen van een medicijn voor het Covid-19 virus. Zo is ook Pharming bezig om een medicijn voor dit virus te op de markt te brengen. Pharming probeert dat met hun leidende product Ruconest.

  • Ruconest

Ruconest is het leidende product van Pharming en het is een proteïne vervangende therapie. Het medicijn heeft in de Europese unie marktexclusiviteit tot in 2025. In de Verenigde Staten heeft het een zogeheten referentie productexclusiviteit voor biologische producten tot 16 juli 2026. Het medicijn is veelzijdig en het is constant in ontwikkeling.

  • Ruconest voor Covid-19

Pharming is in 2020 druk bezig geweest met het inzetten van Ruconest tegen het Covid-19 virus. In december van 2020 heeft de eerste patiënt het middel toegediend gekregen. De test wordt gehouden in de VS en Pharming wil de test steeds verder uitbreiden. Voor het ontwikkelen van een middel tegen Covid-19 wordt er samengewerkt met het Universitair Ziekenhuis Bazel in Zwitserland. Wanneer er meer informatie over de ontwikkeling komt brengt Pharming dit naar buiten.

  • Overige ontwikkelingen

Pharming is constant bezig met het ontwikkelingen van medicijnen voor andere ziektes of mutaties. Het bedrijf heeft aangegeven om veel ontwikkelingen op een laag pitje te zetten om zich zo te focussen op een medicijn voor het Covid-19 virus. We kunnen dus verwachten dat na deze crisis Pharming zich weer vol gaat richten op de ontwikkeling van de medicijnen.

Wat kunnen we verwachten van de Pharming aandelen?

Als we naar de aandelenkoers van de afgelopen 5 jaar kijken dan zien we dat de koers aan het eind van 2017 is gestegen naar een bedrag boven de euro. Sindsdien fluctueert de koers rond de euro, soms erboven en soms er net onder. Voor veel investeerders zijn Pharming aandelen aantrekkelijk, aangezien ze voor een lage prijs veel aandelen kunnen kopen en ze tegelijk investeren in een betere (gezondere) toekomst.

De aandelenkoers kan veel potentie bieden wanneer Pharming het voor elkaar krijgt om een medicijn tegen Covid-19 op de markt te brengen. Aan de andere kant heeft het bedrijf daar heel veel focus op liggen en dit gaat ten koste van de ontwikkeling van medicijnen voor andere ziektes. Investeren in Pharming kan dus potentieel goed zijn, maar ook een risico. Om hiervoor een beslissing te maken raad ik aan om de ontwikkelingen en het laatste nieuws omtrent het bedrijf te volgen.

Profiel van Pharming

Pharming is gespecialiseerd in het op een slimme manier produceren van menselijke eiwitten die een geneeskrachtige werking hebben. Niet alleen worden deze gebruikt bij het verhelpen van weefselschade na operatieve ingrepen, maar worden ook toegepast in geval van genetische onregelmatigheden. Er worden veel onderzoek- en ontwikkelingsactiviteiten gedaan.

Het belangrijkste product van Pharming is Ruconest. Het is een medicijn tegen de zeldzame huidziekte angio-oedeem. Mensen die aan deze afwijking lijden, maken bepaalde eiwitten nauwelijks of helemaal niet aan. Er kunnen daardoor zwellingen ontstaan. Het medicijn Ruconest kan direct worden toegediend in een hogere dosis, wanneer de patiënt een aanval voelt opkomen. De aanval breekt dan niet door en het acute gevaar wordt dan afgewend.

Kleine markt

Gezien de zeldzame ziekte is er een relatief kleine markt voor het medicijn Ruconest. Naar schatting zijn er wereldwijd 50.000 mensen die lijden aan angio-oedeem. Aan het eind van 2016 slaagde het Nederlandse biotech bedrijf erin de verkooprechten van Ruconest in de VS weer naar zich toe te trekken. Voorheen kreeg de fabrikant 30% van de verkoopprijs. Vanaf 2017 was dat 100%, wat de omzet een behoorlijke boost heeft gegeven.

Ongeveer bij één op de 30.000 mensen die angio-oedeem hebben, kan Ruconest worden toegepast. Echter zit er nog een flinke groei in dit specifieke medicijn. Niet voor niets zien beleggers de kansen met Pharming. Waar het biotech-bedrijf het voorheen vooral van kleine beleggers moest hebben, zijn de eerste grote institutionele beleggers al ingestapt.

Goedkeuring VS

In 2010 kreeg het bedrijf toestemming om het medicijn in Europa op de markt te brengen. Vier jaar later volgde er ook in de VS goedkeuring. In de VS werkt het Nederlandse bedrijf samen met marketingpartner Valeant. In Europa wordt er samengewerkt met het Zweedse Sobi. Pharming schrijft naar verwachting rode cijfers, totdat er in de VS genoeg schaalomvang is opgebouwd.

De cijfers

In de cijfers is goed terug te zien dat het biotech-bedrijf behoorlijk wat verliezen heeft gemaakt. Aandeelhouders hoeven nu niet meer te vrezen of de onderneming het volgende kwartaal wel haalt. Afgelopen jaar is er een opmerkelijke groei bewerkstelligd. Met een groter bereik onder de patiënten is er vertrouwen in dat Pharming in staat is om een significante waarde te blijven creëren voor alle stakeholders. Voor de aandeelhouders lukte dat afgelopen jaar al heel aardig.

 201520162017201820192020
Omzet10,815,989,6137184253
Nettowinst-9,96-17,5-802956,596,3
Koers/winst verhouding-14,2-5,17-7,0834,816,29,8
Winst per aandeel ( € )-0,02-0,04-0,160,040,090,14
Dividend per aandeel ( € )

Kaspositie

Door een aandelenuitgifte evenals het plaatsen van een lening, heeft het bedrijf drie jaar geleden een kaspositie opgebouwd die voor meerdere jaren voldoende zal zijn. De medicijn keuze en het vergoedingsbeleid van de grote ziektekostenverzekeraars in de VS vormt momenteel het belangrijkste operationele risico voor Pharming. Tussen 2012 en 2014 schoten de totale vergoedingen in het segment van Ruconest omhoog met ongeveer 150%.

2017: Flinke groei

Afgelopen jaar heeft Pharming een flinke groei doorgemaakt. Ook wist Pharming te promoveren naar de Small Cap Index. Het biotech-bedrijf zag de omzet bijna vervijfvoudigen. Voor het eerst in het bestaan werd er een operationele winst genoteerd. Topman Sijmen de Vries gaf aan dat strategische keuzes werden uitbetaald. Niet alleen werden de commerciële rechten op het middel Ruconest gekocht in Noord-Amerika, er werden ook stappen gezet met de marketingactiviteiten in West-Europa.

Er wordt ook meer nieuws verwacht over de onderzoeken naar het gebruik van Ruconest tegen andere indicaties. Bijvoorbeeld het gebruik bij transplantaties en om de organen beter te beschermen tegen allerlei afstotingsreacties.

In het derde en vierde kwartaal van 2017 kon Pharming daarnaast ook profiteren van productieproblemen van de concurrenten. Met dat alles wist Pharming een totale omzet te realiseren van bijna 90 miljoen euro. De operationele winst kwam uit op bijna 22 miljoen euro. Er bleef onder de streep nog steeds een verlies over van 80 miljoen euro.

Verliesbedrag

De reden voor het flinke verliesbedrag waren de eenmalige herfinancieringskosten, het geld dat opzij is gezet voor de mijlpaalbetalingen in de toekomst en de reële waarde van converteerbare obligaties. Dat laatste neemt de helft van het verlies in, mede door een flinke stijging van het aandeel. Zonde al deze effecten zou het Nederlandse biotech-bedrijf een winst van bijna 13 miljoen hebben gemaakt.

De verwachtingen

De verwachtingen voor dit jaar zijn positief. Zelf spreekt het bedrijf over het nakomen van de inzet om in 2018 nettowinst te realiseren. Er is veel vertrouwen in de stijgende verkopen van Ruconest in West-Europa en de VS. Pharming loert echter ook op het betreden van andere markten. Er zijn stappen gezet in Zuid-Amerika en het bedrijf mikt op Canada.

Pharming aandelen kopen – Waar kan dit het beste?

Wij hebben een vergelijking gemaakt van de beste online brokers waar er geïnvesteerd kan worden in dit aandeel.

9,8Meer informatie

9,6Meer informatie

9,4Meer informatie

8,6Meer informatie

Zit je te denken om te investeren in Pharming? Dan is het goed om alle informatie te hebben over dit bedrijf. Op deze pagina vindt je daarom informatie over het bedrijf, de Pharming koers, de verwachtingen en toekomst van Pharming en meer. Het is van belang om je altijd goed te informeren voor je kiest om te beleggen in Pharming aandelen.

In bovenstaande tabel vind je een overzicht van de beste brokers in Nederland om te beleggen in Pharming aandelen. Als je Pharming aandeel wilt kopen, dan zijn dit allemaal goede betrouwbare opties om eenvoudig een account aan te maken en te starten met beleggen op een veilige manier.

Koers Pharming – Wat is de waarde van aandelen Pharming?

In onderstaande grafiek kan je de huidige koers van het bedrijf zien. Hier zie je precies wat een aandeel van Pharming kost. Het aandeel Pharming is te vinden op de Pharming, de afkorting op de beurs is Pharming.

 

 

Het aandeel kan daarom eenvoudig gekocht worden via verschillende brokers welke hierboven worden toegelicht. Een broker waar wij goede ervaringen mee hebben is Plus500 zij bieden een erg gebruiksvriendelijke interface en maken het makkelijk om een Pharming aandeel te kopen.

Pharming kopen of niet? De juiste beslissingen maken

Beleggen blijft lastig en iedereen heeft zijn eigen ervaringen, het gaat om de juiste keuzes maken en op de juiste momenten instappen als het gaat om aandelen. Het is belangrijk voor jezelf na te gaan of je wilt beleggen voor de korte termijn of lange termijn. De koers van een Pharming aandeel kan erg volatiel zijn over de lange termijn waardoor het goed is om hierbij stil te staan of je hier wel tegen kan.

De meeste mensen beleggen daarom voor de lange termijn, het is daarom belangrijk om goed te kijken naar alle verwachtingen van het bedrijf over de lange termijn. Als het toekomstbeleid van het bedrijf er goed uit ziet, dan kan het erg interessant zijn om te kiezen om te investeren in Pharming en daardoor nu een aantal aandelen te kopen van Pharming. Indien het er op de korte termijn niet aantrekkelijk uitziet, kan het wel interessant om een account bij een broker te hebben zodat er op het juiste moment ingestapt kan worden.

Zo kan er een order worden klaargezet als deze een bepaalde prijs bereikt. Aandelen Pharming kopen kan in ieder geval eenvoudig via bovenstaande brokers. Een interessante manier om te kijken is ook door te kijken naar het koersdoel van het bedrijf. Veel financiële organisaties geven een koersdoel per aandeel.

9,8Meer informatie

9,6Meer informatie

9,4Meer informatie

8,6Meer informatie

Pharming aandelen advies

Aandelenkopen.nl biedt geen advies over specifieke aandelen, wij raden het aan om goed naar het bedrijf te kijken, de winstcijfers, het vertrouwen in het bedrijf, de doelgroep, het team, de markt waarin het bedrijf zich begeeft en andere belangrijke macro economische ontwikkelingen om een goede keuze te maken.