Leer hier alles over orders!

Op Ordersde beurs maken we gebruik van orders. Deze helpen ons bepaalde transacties te doen, wanneer we aan- of verkopen proberen te realiseren. Het is uiteraard verstandig om gebruik te maken van verschillende ordertypen, bijvoorbeeld om op een bepaalde dag de beste koers te kiezen om aan te kopen, of een bepaald effect zo snel mogelijk te verkopen. Ga altijd uit van het doel dat u voor ogen heeft, om te bepalen welk type order daar het best bij past.

We zullen hier drie van de meest bekende order soorten behandelen, maar houd er rekening mee dat er daarnaast nog talloze anderen bestaan. Bovendien is het verstandig om ook de Engelse termen voor de orders onder de knie te krijgen, aangezien de kans groot is dat u niet alleen nationaal zal willen handelen.

 

Bestensorder

U kunt allereerst gebruik maken van een bestensorder. Dat is de meest eenvoudige vorm van een order, waarmee u ervoor kunt zorgen dat deze zo snel mogelijk voor u wordt uitgevoerd. U geeft een order voor de aankoop of verkoop van een bepaalde hoeveelheid effecten. Vanwege de hoeveelheid kan het zijn dat het niet mogelijk is om de order met één transactie te sluiten. Het is wat dat betreft dan ook van belang om het onderscheid te maken tussen een order en een transactie. Indien u een groot aantal aandelen of opties aan wilt kopen kan het zijn dat er twee of meerdere transacties nodig zijn, om een order tot uitvoering te brengen.

Een bestensorder noemen we ook wel een ‘market order’. Het unieke hiervan is dat we deze direct tot uitvoering brengen, tegen de beste prijs die er op dat moment beschikbaar is. Indien we zoeken naar een aankoop van effecten gaat het om de laagste prijs, bij de verkoop gaan we op zoek naar de hoogte prijs die er te krijgen valt. Met een bestensorder hebben we de mogelijkheid om direct actie te ondernemen en op basis daarvan een positie in te nemen, of deze aan de andere kant juist zo snel mogelijk te sluiten.

 

Dagorder

Daarnaast kunt u gebruik maken van een dagorder. Dit is een order met wat meer flexibiliteit, aangezien het niet nodig is om deze zo snel mogelijk te sluiten. U kunt een bepaalde prijs aangeven, waardoor u een bepaald effect wilt kopen, of dit aan de andere kant juist wilt verkopen. Op het moment dat de koers de waarde bereikt die u heeft aangegeven zal de dagorder tot uitvoering worden gebracht. Aan het eind van de dag worden alle dagorders die niet tot uitvoering zijn gekomen ongedaan gemaakt, zodat u de volgende dag opnieuw een dagorder dient te plaatsen.

 

Doorlopende order

Ten derde kunt u gebruik maken van een doorlopende order. Deze blijft aan het eind van de dag gewoon staan, ook wanneer de koers het door u gewenste peil niet bereikt heeft. Het is wat dat betreft een meer langdurige order. Deze order kan echter wel verlopen, bijvoorbeeld op het moment dat u deze plaatst voor een optie met een expiratiedatum, die verstrijkt. In alle andere gevallen zal de doorlopende order tot uitvoering komen op het moment dat de koers de prijs bereikt die u heeft ingesteld, om effecten te kopen of deze aan de andere kant juist te verkopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.