Lees hier alles over het orderboekorderboek

Het orderboek is in handen van de beurs en zorgt ervoor dat verschillende handelaren orders kunnen plaatsen. Vandaag de dag gaat dit allemaal volledig automatisch, maar in het verleden was dat niet het geval. In het orderboek nemen we de verschillende orders op, die de handelaren plaatsen. Op basis van een gekozen systeem kunnen we deze bijvoorbeeld op volgorde van binnenkomen uitvoeren (FIFO). Daarnaast zullen we ons hier richten op de term Fill or Kill (FOK), die betrekking heeft op de werkwijze.

 

Administratief systeem

Het orderboek is als het ware niets meer dan een administratief systeem, waarin de verschillende orders bij elkaar komen. Het gaat tegenwoordig om talloze orders per minuut, waardoor het onmogelijk is geworden om deze met de hand bij te houden. Geautomatiseerde systemen ontvangen de automatische en elektronische orders van de verschillende handelaren en zorgen ervoor dat deze stuk voor stuk worden uitgevoerd. Het is hierbij van belang om de orders zo snel mogelijk in het orderboek te plaatsen en tot uitvoering te brengen wanneer dat mogelijk is. Een orderboek zal de bestensorders direct tot uitvoering brengen, maar de dagorders en doorlopende orders bijvoorbeeld bewaren totdat deze eventueel uitgevoerd kunnen worden.

 

Fill or Kill

Een Fill or Kill (FOK) order is een speciaal type, dat bepaalde restricties met zich meebrengt. De order wordt opgenomen in het orderboek en dient direct tot uitvoering te worden gebracht, op één beurs. Is dit mogelijk? Dan spreken we van ‘fill’. Aan de andere kant kan het ook zijn dat er op dit moment niet genoeg effecten beschikbaar zijn op een bepaalde beurs. In dat geval zal het orderboek de FOK order direct weer verwijderen. We spreken dan van een ‘kill’, omdat er geen sprake is van een transactie.

 

FIFO

Een orderboek hanteert een bepaald systeem om de aanvragen stuk voor stuk te kunnen hanteren. In veel van de gevallen kiezen de beurzen voor een FIFO systeem. Dit staat voor First in, first out. Het betekent in de praktijk dat de order die het eerst binnenkomt het eerst tot uitvoering zal worden gebracht. Is dit gelukt, of blijkt dit niet mogelijk? Dan komt de tweede order aan de beurt. Op deze manier komen nieuwe orders altijd onderop de stapel te liggen en worden ze tot uitvoering gebracht op het moment dat ze aan de beurs zijn.

 

Snelheid van orders

Het is vanwege het FIFO systeem van het orderboek van belang om de orders zo snel mogelijk aan te bieden en er daarmee voor te zorgen dat het mogelijk is om transacties te plaatsen. Op het moment dat zich een kans in de markt voordoet zullen verschillende handelaren proberen om een order te plaatsen. Indien het orderboek uw order als eerst ontvangt zal het deze als eerste tot uitvoering brengen. Dat betekent dat u de mogelijkheid heeft om de effecten aan te kopen of te verkopen, tegen de beste prijs zoals die op dat moment van toepassing is.

Wat dat betreft speelt het orderboek een belangrijke rol op de beurs, ook al zit het systeem doorgaans op een relatief eenvoudige manier in elkaar. U dient er in ieder geval rekening mee te houden dat u verschillende soorten orders kunt plaatsen, afhankelijk van het doel dat u daarmee voor ogen heeft.