Wat is de onderliggende waarde?Onderliggende waarde

De onderliggende waarde heeft betrekking op een aandeel, een index, valuta, metaal of commodity wanneer u een bepaald derivaat koopt. Voorbeelden hiervan zijn onder andere opties, futures en warrants. U koopt een financieel product op basis van een onderliggende waarde. De koers van uw aankoop zal fluctueren op basis van de waarde van het onderliggende aandeel, of de index waarop deze gebaseerd is.

 

Aandeel

Is er sprake van een onderliggende waarde in de vorm van een aandeel? Dan gaat het om een stukje eigendom van een onderneming, op basis waarvan het mogelijk is om bijvoorbeeld een optie te nemen. Heeft u het idee dat het aandeel de komende tijd in waarde toe zal nemen? Kies dan voor een calloptie, waarbij u de mogelijkheid heeft om deze te verzilveren zodra de koers op begint te lopen. Het is van belang om de koers van het aandeel goed in de gaten te houden, aangezien u op basis daarvan na kunt gaan wat uw optie waard is en of het verstandig is om deze al tot uitvoering te brengen.

 

Index

U kunt daarnaast kiezen voor een onderliggende waarde in de vorm van een index. In dat geval gaat het niet om een stukje eigendom van een onderneming, maar gaat het om de koers van bijvoorbeeld de AEX. Op het moment dat u verwacht dat de beurs hoger zal openen is het mogelijk om een future aan te kopen en er daarmee op te speculeren dat u een mooie koerswinst kunt maken. De waarde van een future is opnieuw afhankelijk van de onderliggende waarde, waardoor het de moeite waard is om die goed in de gaten te houden.

 

Valuta

Wilt u handelen in forex? Kies dan voor een online broker als Plus500. U heeft de mogelijkheid om direct in de valuta te handelen, maar u kunt er met leverage ook voor zorgen dat u de hefboomwerking inzet en de onderliggende waarde bepaalt hoeveel rendement u kunt maken. U kunt het netto rendement flink vergroten met de derivaten die er beschikbaar zijn, maar houd er aan de andere kant rekening mee dat ook het risico dat u loopt op zal lopen.

 

Metalen

Kies verder voor bijvoorbeeld metalen als een onderliggende waarde. U heeft de mogelijkheid om te investeren in goud en zilver, maar vanwege de grote waarde van deze metalen is het niet gemakkelijk om er bijvoorbeeld een pond of een kilo van aan te kopen. Het is met een relatief klein kapitaal veel interessanter om te speculeren aan de hand van onder andere opties en warrants. U zorgt er daarmee voor dat u op basis van de onderliggende waarde voor een aantrekkelijk rendement kunt zorgen.

 

Commodities

Hetzelfde geldt tenslotte voor de commodities die er beschikbaar zijn, al ligt de waarde hiervan vaak een stuk lager. Dankzij de derivaten kunt u de onderliggende waarde gebruiken om al snel een interessant rendement bij elkaar te speculeren, al brengt dit ook weer meer risico met zich mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.