Is het nu verstandig om aandelen te kopen?

nu aandelen kopen verstandig

Er komen steeds meer positieve geluiden uit de beleggingswereld. Koersen zijn de afgelopen tijd flink opgelopen en er worden weer nieuwe records behaald in bijvoorbeeld de VS. Steeds meer particulieren weten de weg weer naar de beurs te vinden en Aandelenkopen.nl ontvangt dan ook regelmatig vragen over of het nu wel verstandig is om te gaan beleggen op de beurs.

In dit artikel duiken we in het verleden, bekijken we hoe de beurs er nu voor staat en proberen we iets zinnigs te zeggen over de toekomst. Zo krijgt u inzicht in wat u me uw geld moet doen en of het wel of niet verstandig is om op de beurs te gaan beleggen.

 

Het verleden

In de jaren 90 was het overal feest. De beurs steeg enorm en de huizenprijzen verdubbelden. De belangrijke reden voor deze flinke stijging op de beurs was toen de overvloed van goedkoop geld. Veel mensen besloten om geld te lenen en dit vervolgens te beleggen op de beurs. De beurs steeg toch alleen maar door en het feest kon niet op. Het was echt “Party like it’s 1999”. Een belangrijke reden voor de flinke stijging in die tijd was dat iedereen mee deed met erg veel (geleend) geld. De beurs bereikte een hoogtepunt in het jaar 2000/2001 en het besef ontstond dat er een bubbel was gevormd. Uiteindelijk daalde de beurs weer enorm en er kon weer wat lucht in de markt komen.

In de jaren 2006/2007 steeg de beurs weer flink en iedereen werd weer wat enthousiaster. In de zomer van 2007 ontstonden er echter problemen met de huizenmarkt in de VS. Uiteindelijk was het faillissement van Lehman Brothers de genadeklap en de beurs daalde weer flink. Financiële instellingen kwamen in problemen door het verlies aan vertrouwen en veel banken en verzekeraars hadden steun van overheden nodig. In Nederland zijn toen bijvoorbeeld Fortis en ABN-AMRO genationaliseerd.

Wat er na deze crisis gebeurde is vervolgens interessant om te bekijken. De Centrale banken van de VS en Europa besloten om op andere manieren om te gaan met deze ontwikkelingen. De Centrale bank van de VS (FED) besloot al snel om de rente naar extreem lage niveaus te brengen om zo kapitaalstromen weer op gang te brengen. Ook besloot de VS al snel om verschillende steunprogramma’s (QE) te starten. De combinatie van lage rentestanden en grote steunprogramma’s  zorgden voor een flinke stijging op de Amerikaanse beurs.

Europa had in de jaren 2009-2012 veel last van de Europese staatsschuldencrisis. Landen zoals Griekenland, Spanje, Italië en Portugal stonden er erg slecht voor in deze jaren en het gevolg hiervan was dan ook dat de beurs in Europa enigszins achterbleef bij de beurs van de VS. Op 5 juni 2014 kondigde de ECB een flink pakket van maatregelen aan om de economie te stimuleren en de inflatie te verhogen. Sinds deze aankondiging lijken de beurzen in Europa weer wat terrein te winnen op de beurs in de VS. Onderstaande grafiek weergeeft de koers van de AEX ten opzichte van die van de S&P 500 met als startdatum 1990.

AEX VS S&P500

 

Het heden

We kunnen in ieder geval vast stellen dat we veel volatiele jaren achter ons hebben gehad en we zullen ook nog wel heel wat turbulente jaren gaan krijgen (daar straks meer over). Veel beleggers vragen zich nu af waarom de beurs de laatste tijd zo hard is opgelopen. De belangrijkste reden hiervoor is eigenlijk heel simpel, namelijk: “TINA” (There is no alternative). Sparen heeft geen nut want de spaarrente staat op extreem lage niveaus. Ook beleggen in obligaties is iets dat geen nut heeft, aangezien ook hier de rentes erg laag staan.

Aandelen zijn op dit moment nog niet erg duur, maar ze zijn ook niet erg goedkoop. Als er naar koers/winstverhoudingen wordt gekeken is er te zien dat deze wel iets boven het gemiddelde ligt en als u echt grote winsten had willen behalen had u natuurlijk veel aandelen in de jaren 2008-2009 moeten kopen. Toch zijn er nog zeker veel mogelijkheden, maar wees u wel bewust van de risico’s en beleg altijd met een vastgesteld beleggingsdoel en een vastgestelde beleggingshorizon. Als u interesse heeft in beleggen of in het kopen van aandelen is het op dit moment dus nog wel aantrekkelijk om in te stappen. Probeer wel altijd in te stappen bij kleine correcties.

 

De toekomst

Nu aandelen kopen is zeker verstandig. Met het grote opkoopprogramma van de ECB is het bijna een zekerheid dat de beurs nog verder gaat stijgen. De markt wordt flink ondersteund en het opkoopprogramma van de FED heeft aangetoond dat de beurs in zulke tijden flink kan stijgen, dit hebben we ook gezien in de afgelopen maanden, maar kan zich nog zeker verder doorzetten. Steeds meer particulieren weten de weg naar de beurs te vinden en in het verleden is altijd gebleken dat wanneer de particulier de weg naar de beurs weer terug weet te vinden, er mogelijk een bubbel wordt gevormd. Voordat de bubbel uit elkaar spat en er een beurscrash plaatsvindt is het nog mogelijk dat er een flinke stijging plaatsvindt.

Zoals altijd moet u natuurlijk wel op uw hoede blijven. Het is weliswaar zo dat aandelen nog niet erg duur zijn, maar feit blijft wel dat we al meerdere jaren aan koersstijgingen achter de rug hebben. Waar u als belegger ook rekening mee moet houden is een mogelijk vertrek van Griekenland uit de Euro. Een Grexit kan grote gevolgen hebben voor het verloop van Europese koersen.

Profiteer nu nog in ieder geval van alle nieuwe particulieren die de komende tijd gaan instappen en koop aandelen wanneer er correcties hebben plaatsgevonden. Wees ook zeker selectief in uw beleggingen, koop niet zomaar elk aandeel maar verdiep u ook echt in wat de onderneming doet en in welke markt de onderneming zich bevindt.

Nu CFD aandelen kopen/verkopen kan hier eenvoudig! *80,5% van de retailbeleggers verliest geld met CFD’s.

 

 

 <

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.