De Nikkei index!

De Nikkei heet eigenlijk de Nikkei 225, omdat er in de index in totaal 225 verschillende fondsen zijn opgenomen. Het gaat om aandelen genoteerd aan de Japanse beurs. Dit is de Tokyo Stock Exchange, die ook internationaal een grote hoeveelheid aanzien geniet. De index is goed voor een totale marktkapitalisatie van 2.600 miljard USD, waarmee het tot de grootsten ter wereld behoort.

We kennen de index onder andere van de fondsen van Toyota, maar ook Sumitomo en Mizuho spelen een belangrijke rol. Het zijn vooral de professionele beleggers die hiervan op de hoogte zijn, aangezien de verschillende Japanse bedrijven in lang niet alle gevallen ook in Europa of zelfs Nederland actief zijn.

De Nikkei geldt als de meest belangrijke index binnen de Aziatische wereld, ondanks dat een aantal andere landen sterk opgekomen zijn. Japan weet deze landen nog altijd voor te blijven en zorgt er daarmee onder andere voor dat de index die al in 1950 werd opgericht internationaal goed in de gaten gehouden wordt. Sinds 1971 berekent de Nihon Keizai Shimbun (Japans Financieel Dagblad) de Nikkei dagelijks en zorgt men daarvoor voor een duidelijk overzicht. Het gaat om een prijs gewogen index, waardoor de uitkeringen van dividend een drukkend effect hebben op de samenstelling van de index. Waar de Nikkei 225 fondsen presenteert, zorgt de Topix voor een meer compleet overzicht van 1700 verschillende fondsen.

Het is hieronder direct mogelijk om de Nikkei index live te volgen!

Nikkei

4.5/5

Grootste en meest bekende handelsplatform ter wereld

Koershistorie

Het opvallende van de Nikkei is dat deze beurs als enige al 22 jaar onder haar hoogtepunt noteert. Internationaal gezien zijn alle indices over de langere periode eigenlijk altijd gestegen, maar met de Nikkei wil dat voorlopig nog niet lukken. De index haalde in 1989 een hoogtepunt en is daar voorlopig nooit meer bij in de buurt gekomen. In 2009 was er zelfs sprake van een laagste punt in een groot aantal jaren. Waar het hoogtepunt van de Nikkei nog goed was voor bijna 39.000 punten, ging het toen nog maar om iets meer dan 7.000 punten.

Grootste ondernemingen

Met name de lijst met grootste ondernemingen binnen de Nikkei laat een aantal bekende namen zien. Het gaat dan onder andere om Toyota en Mitsubishi, maar bijvoorbeeld ook om Canon en Honda. Verder spelen Sony en Nissan hierbij een belangrijke rol. Het valt op dat er relatief veel bedrijven binnen de technologie actief zijn, net als binnen de productie van auto’s. Dat zijn traditioneel sectoren waarin Japan het erg goed doet. Het is wat dat betreft niet vreemd dat deze fondsen binnen de Nikkei goed naar voren komen.

Samenstelling

De samenstelling van de Nikkei bestaat daarnaast uit in totaal 225 fondsen, ingedeeld op basis van de verschillende branches. Er zijn ondernemingen binnen de voeding actief, net als binnen het textiel en bijvoorbeeld de algemene productie. De meeste van deze ondernemingen zijn in Europa en Nederland niet of nauwelijks bekend. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de ondernemingen zich richten op de verkoop in en rondom Azië. Europa ligt ver van Japan, maar dat neemt niet weg dat het goed mogelijk is om in de Nikkei te investeren en daarmee te zorgen voor een relatief stabiele belegging.