Pharming aandelen

Wilt u PhPharming aandelen kopenarming aandelen kopen?

Pharming Group NV is een Nederlands biotech-bedrijf wat streeft naar het ontwikkelen van innovatieve producten voor het behandelen van onvervulde medische behoeften. Het bedrijf richt zich op het produceren en ontwikkelen van humane therapeutische eiwitten om levens veranderende oplossingen te bieden voor patiënten. In 1998 kreeg het biotech-bedrijf een notering op de effectenbeurs. Pharming gaf ruim 4 miljoen aandelen uit.

Pharming CFD’s? Begin bij CFD-broker Plus500! *CFD service. 80,5% verliest geld

 

Profiel van Pharming

Pharming is gespecialiseerd in het op een slimme manier produceren van menselijke eiwitten die een geneeskrachtige werking hebben. Niet alleen worden deze gebruikt bij het verhelpen van weefselschade na operatieve ingrepen, maar worden ook toegepast in geval van genetische onregelmatigheden. Er worden veel onderzoek- en ontwikkelingsactiviteiten gedaan.

Het belangrijkste product van Pharming is Ruconest. Het is een medicijn tegen de zeldzame huidziekte angio-oedeem. Mensen die aan deze afwijking lijden, maken bepaalde eiwitten nauwelijks of helemaal niet aan. Er kunnen daardoor zwellingen ontstaan. Het medicijn Ruconest kan direct worden toegediend in een hogere dosis, wanneer de patiënt een aanval voelt opkomen. De aanval breekt dan niet door en het acute gevaar wordt dan afgewend.

 

Kleine markt

Gezien de zeldzame ziekte is er een relatief kleine markt voor het medicijn Ruconest. Naar schatting zijn er wereldwijd 50.000 mensen die lijden aan angio-oedeem. Aan het eind van 2016 slaagde het Nederlandse biotech bedrijf erin de verkooprechten van Ruconest in de VS weer naar zich toe te trekken. Voorheen kreeg de fabrikant 30% van de verkoopprijs. Vanaf 2017 was dat 100%, wat de omzet een behoorlijke boost heeft gegeven.

Ongeveer bij één op de 30.000 mensen die angio-oedeem hebben, kan Ruconest worden toegepast. Echter zit er nog een flinke groei in dit specifieke medicijn. Niet voor niets zien beleggers de kansen met Pharming. Waar het biotech-bedrijf het voorheen vooral van kleine beleggers moest hebben, zijn de eerste grote institutionele beleggers al ingestapt.

 

Goedkeuring VS

In 2010 kreeg het bedrijf toestemming om het medicijn in Europa op de markt te brengen. Vier jaar later volgde er ook in de VS goedkeuring. In de VS werkt het Nederlandse bedrijf samen met marketingpartner Valeant. In Europa wordt er samengewerkt met het Zweedse Sobi. Pharming schrijft naar verwachting rode cijfers, totdat er in de VS genoeg schaalomvang is opgebouwd.

 

De cijfers

In de cijfers is goed terug te zien dat het biotech-bedrijf behoorlijk wat verliezen heeft gemaakt. Aandeelhouders hoeven nu niet meer te vrezen of de onderneming het volgende kwartaal wel haalt. Afgelopen jaar is er een opmerkelijke groei bewerkstelligd. Met een groter bereik onder de patiënten is er vertrouwen in dat Pharming in staat is om een significante waarde te blijven creëren voor alle stakeholders. Voor de aandeelhouders lukte dat afgelopen jaar al heel aardig.

 201520162017201820192020
Omzet10,815,989,6137184253
Nettowinst-9,96-17,5-802956,596,3
Koers/winst verhouding-14,2-5,17-7,0834,816,29,8
Winst per aandeel ( € )-0,02-0,04-0,160,040,090,14
Dividend per aandeel ( € )
 

Kaspositie

Door een aandelenuitgifte evenals het plaatsen van een lening, heeft het bedrijf drie jaar geleden een kaspositie opgebouwd die voor meerdere jaren voldoende zal zijn. De medicijn keuze en het vergoedingsbeleid van de grote ziektekostenverzekeraars in de VS vormt momenteel het belangrijkste operationele risico voor Pharming. Tussen 2012 en 2014 schoten de totale vergoedingen in het segment van Ruconest omhoog met ongeveer 150%.

 

2017: Flinke groei

Afgelopen jaar heeft Pharming een flinke groei doorgemaakt. Ook wist Pharming te promoveren naar de Small Cap Index. Het biotech-bedrijf zag de omzet bijna vervijfvoudigen. Voor het eerst in het bestaan werd er een operationele winst genoteerd. Topman Sijmen de Vries gaf aan dat strategische keuzes werden uitbetaald. Niet alleen werden de commerciële rechten op het middel Ruconest gekocht in Noord-Amerika, er werden ook stappen gezet met de marketingactiviteiten in West-Europa.

Er wordt ook meer nieuws verwacht over de onderzoeken naar het gebruik van Ruconest tegen andere indicaties. Bijvoorbeeld het gebruik bij transplantaties en om de organen beter te beschermen tegen allerlei afstotingsreacties.  

In het derde en vierde kwartaal van 2017 kon Pharming daarnaast ook profiteren van productieproblemen van de concurrenten. Met dat alles wist Pharming een totale omzet te realiseren van bijna 90 miljoen euro. De operationele winst kwam uit op bijna 22 miljoen euro. Er bleef onder de streep nog steeds een verlies over van 80 miljoen euro.

 

Verliesbedrag

De reden voor het flinke verliesbedrag waren de eenmalige herfinancieringskosten, het geld dat opzij is gezet voor de mijlpaalbetalingen in de toekomst en de reële waarde van converteerbare obligaties. Dat laatste neemt de helft van het verlies in, mede door een flinke stijging van het aandeel. Zonde al deze effecten zou het Nederlandse biotech-bedrijf een winst van bijna 13 miljoen hebben gemaakt.

 

De verwachtingen

De verwachtingen voor dit jaar zijn positief. Zelf spreekt het bedrijf over het nakomen van de inzet om in 2018 nettowinst te realiseren. Er is veel vertrouwen in de stijgende verkopen van Ruconest in West-Europa en de VS. Pharming loert echter ook op het betreden van andere markten. Er zijn stappen gezet in Zuid-Amerika en het bedrijf mikt op Canada.

 

Pharming aandelen kopen/verkopen

We kunnen ons voorstellen dat u interesse heeft in het kopen of verkopen van Pharming aandelen. Wij maken dit graag wat makkelijker voor u. Het kan daarom gewoon vanuit uw eigen woon- of werkomgeving. Door eenvoudig een account aan te maken bij de CDF-broker Plus500 kunt u op eenvoudige wijze handelen in de Pharming aandelen. Dit kan met een bedrag van 100 euro, maar meer inleggen kan natuurlijk ook.

Het kan in dit geval interessant zijn om te kiezen voor de buy en hold strategie. Uit de cijfers blijkt dat er duidelijk groeipotentieel is. Lees u ten alle tijden goed in. Kijk ook zeker naar de technische- en fundamentele analyse alvorens u een beslissing neemt. Indien u liever eest oefent met beleggen, is het zinvol om een demo account aan te maken. Met 40.000 euro aan oefengeld kunt u vast handiger worden met handelen op de beurs! 

 

Geef een reactie