Galapagos aandelen

Galapagos: ontdekken en ontwikkelen geneesmiddelen

Galapagos aandeelDe kans is groot dat je het bedrijf nog niet kent. Galapagos is opgericht in 1999 en is inmiddels 18 jaar oud. Het bedrijf richt zich op de biotechnologie. Let wel: in de klinische fase. Galapagos is ontstaan uit een joint venture tussen Tibotec (België) en Crucell (Nederland). Het bedrijf is gespecialiseerd in de ontdekking en ontwikkeling van geneesmiddelen voor de kleine moleculen met nieuwe werkingsmechanismen. Hoe gaat het bedrijf te werk? Hoe staat het bedrijf er financieel voor? We vertellen u er graag meer over.

Galapagos CFD’s kopen of verkopen? Open een account bij Plus500! *80,5% van de retailbeleggers verliest geld met CFD’s.

 

Innovatieve medicijnen

Binnen de biotechnologie wilt het bedrijf een toonaangevende speler worden op wereldwijd niveau. En in eerste instantie vooral op de Europese markt. Het bedrijf zal zich meer en meer gaan richten op het ontwikkelen en commercialiseren van nieuwe geneesmiddelen. Het gaat dus om innovatieve medicijnen. Deze nieuwe geneesmiddelen moeten het leven van de mensen op aarde verbeteren. Dat kan alleen met eersteklas medicijnen en daar doet Galapagos alles aan.

 

Ontwikkelen van kleine moleculen

Het bedrijf ontdekt met behulp van menselijke primaire cellen en patiëntencellen welke eiwitten een essentiële rol spelen bij het veroorzaken van ziektes. Het gaat dan om ziektes zoals fibrose, reuma en chronische darmaandoeningen. Helaas zijn dit aandoeningen die nog veel te vaak voorkomen. Door het ontwikkelen van kleine moleculen wil Galapagos o.a. de bovenstaande ziektes remmen, stabiliseren en de ziektes positief beïnvloeden.

 

Hoofdkantoor in Mechelen

Vandaag de dag zijn er ongeveer 550 medewerkers binnen het bedrijf. Er wordt geopereerd vanuit het hoofdkantoor in Mechelen (België). En daarnaast staan er ook vestigingen in Nederland, Kroatië en Frankrijk. Sinds 2016 wordt Galapagos geleid door de Nederlandse CEO Onno van de Stolpe. Het meest bekende medicijn van het bedrijf is Filgotinib (een bekend medicijn tegen reuma).

 

Fase 1 onderzoeken

Galapagos gaat op een specifieke wijze te werk. En dat moet ook, want medicijnen zijn niet zomaar te krijgen op de markt. Zo voert het bedrijf fase 1 onderzoeken uit bij gezonde mensen (vrijwilligers) in speciaal daarvoor bestemde centra. Het doel van fase 1 is het testen van de verdraagbaarheid, de veiligheid, de werking, de verdeling en de uitscheiding van het geneesmiddel.

 

Fase 2 onderzoeken

Wanneer de resultaten van de testen positief zijn, worden de fase 2 onderzoeken in gang gezet bij patiënten. De effectiviteit van het medicijn wordt gemeten. Er wordt meer inzicht verkregen in de werkzaamheid. Ook in de vorm van korte termijn bijwerkingen en andere risico’s. Het zijn onderzoeken die alleen worden uitgevoerd door gespecialiseerde artsen in het ziektegebied.

 

Nieuwe studie naar eczeem

Het laatste nieuws wat bekend is ging over een nieuwe studie naar eczeem. Dit doet Galapagos samen met hun Duitse branchegenoot MorphoSys. Zo’n 180 patiënten met matige tot een ernstige vorm van eczeem zullen zoals verwacht wordt gedurende 12 weken worden behandeld met een dosering van het antilichaam MOR106.

 

Behoorlijke concurrentie

Bij een eerdere studie die was gedaan kwamen al positieve resultaten naar voren. Verschillende analisten reageerden positief. Toch is er wel sprake van een behoorlijke concurrentie binnen deze specifieke markt. Zo heeft Novartis een fase 2 studie uitgevoerd met een vergelijkbaar middel. Andere partijen, zoals bijvoorbeeld Sanofi, zijn met soortgelijke medicijnen aan het testen. Galapagos heeft nog ongeveer 20 andere medicijnen in ontwikkeling.

 

Cijfers 1e kwartaal

Galapagos wist het eerste kwartaal van dit jaar een omzet te realiseren van 44,8 miljoen euro. Het jaar daarvoor was dat een bedrag van 39,9 miljoen euro. Met een bedrag van 32 miljoen euro steeg het operationeel verlies. Het jaar daarvoor was dat een bedrag van 11,2 miljoen euro. Het bedrag aan Research en Development was maar liefst 70 miljoen euro. Het jaar daarvoor was dat een bedrag van 45 miljoen euro. Tegen het einde van het kwartaal in kas een bedrag van 1,1 miljard euro.

 

Galapagos-aandeel

Galapagos kreeg in mei 2005 een beursnotering op Euronext Amsterdam en Brussel. Het jaar erop nam het bedrijf het Franse ProSkelia over. Op dit moment staat een Galapagos-aandeel te koop voor 76,94 euro. Zoals te zien is gaat het op dit moment nog niet zo heel lekker met het bedrijf. De omzet stijg weliswaar jaarlijks, maar er wordt nog weinig winst gemaakt. Waar er in 2016 nog sprake was van een winst, is de verwachting dat hier de aankomende jaren geen sprake van zal zijn.

 

Geduld is eens schone zaak

Het is een verschijnsel wat te maken heeft met het feit dat er vaak jaren overheen gaan tussen het ontdekken van een molecuul voor het bestrijden van een ziekte en het daadwerkelijk op de markt brengen van een medicijn. Simpelweg haalt het grootste gedeelte van de studies die eindstreep niet. De vele studies moeten gefinancierd worden en daarom vraagt het bedrijf een beursnotering aan.

 

Galapagos-CFD’s kopen

We kunnen ons voorstellen dat u interesse heeft in het handelen in Galapagos. Door een account aan te maken bij de CDF-broker Plus500 kunt u op eenvoudige wijze handelen in de Galapagos-CFD’s. Dit kan met een bedrag van 100 euro, maar meer inleggen kan natuurlijk ook.

CFD’s zijn complexe producten met een hoog risico om geld te verliezen vanwege de hefboom. Tussen 74-89% van de particuliere beleggers verliest geld met het handelen in CFD’s. Bedenk daarom of je het hoge risico om geld te verliezen kunt dragen.

 

Geef een reactie